Läänlane ootab Brüsselis kojulendu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Vaarpuu oli esmaspäevast kolmapäevani välislähetusel Brüsselis. Kavas oli külastada Euroopa Parlamenti ja Brüsselis asuvaid haridusasutusi. Terrorirünnakud teisipäeval lennujaamas ja metroos nurjasid osaliselt Vaarpuu tööreisi.
Brüsseli lennujaamas ja metroos teisipäeval korraldatud plahvatustes sai kokku surma vähemalt 35 inimest ja vigastada üle 200 inimese.
„Plahvatuse [Zaventemi lennujaamas] hetkel olin viie metroopeatuse kaugusel hostelis,” ütles Vaarpuu, kes kuulis toimunust hommikul grupijuhilt.
Vaarpuu sõnul soovitati kõigil olla ööbimiskohas ning mitte minna omapäi linna peale.
„Ootasime lisainfot,” meenutas Anneli Vaarpuu. „Kui tuli teade [Maalbeeki jaama] metrooplahvatusest, muutusid piirangud veel rangemaks.”
Vaarpuu ütles, et hiljem käis ta siiski ka linnas.
„Jälgisime, et liiguksime väikestes rühmades,” lausus Anneli Vaarpuu. „Linn oli täis laigulisi [sõjaväelasi] ja politseinikke, rahvast oli liikumas väga vähe.”
„Eile [teisipäeva] õhtul hakkasid ka trammid uuesti sõitma, kuigi sõitjaid oli trammides vähe,” kirjeldas Vaarpuu hosteli aknast nähtut. „Täna on aga trammisõitjaid rohkem ja ka tänaval on inimesi liikumas.”
Juba teisipäeval suunati kõik lennud Brüsselisse teistele Belgia lennuväljadele ning mitmel juhul ka naaberriikidesse. Brüsseli lennujaam jäi ka eile suletuks.
„Täna õhtul ma tagasi koju ei saa, [lennukompanii] SAS otsib meile tagasilennuvõimalusi,” ütles Vaarpuu eile Lääne Elule. „Kas läbi Düsseldorfi või Amsterdami, aga kindel on see, et tagasilend ei toimu täna.”
Anneli Vaarpuu tõdes, et terrorirünnaku tõttu jäi välislähetuse programm täitmata. „ Euroopa kooli ja Flaami kogukonnakooli me ei jõudnud,” nentis Vaarpuu.
Belgia pealinna Brüsseli rahvusvahelises Zaventemi lennujaamas kõmatas teisipäeva hommikul väljuvate lendude tsoonis kaks plahvatust, üks plahvatus kärgatas ka Maalbeeki metroojaamas. Plahvatustes sai kokku surma vähemalt 35 inimest, vahendas BNS.
Pealtnägijate sõnul eelnesid lennujaamas korraldatud plahvatustele tulistamine ja araabiakeelsed hüüded. Kolmas plahvatus kõmatas Euroopa Liidu institutsioonide läheduses asuvas Maalbeeki metroojaamas samuti pärast kella 8 hommikul.
Belgia siseminister Jan Jambon teatas seejärel terroriohu taseme tõstmisest kõrgeimale astmele.
Belgia võimud vahistasid reedel Brüsseli Molenbeeki linnajaos 130 inimelu nõudnud Pariisi terrorirünnakute peamise kahtlusaluse Salah Abdeslami, mistõttu arvavad vaatlejad, et rünnakud võisid olla kättemaks selle eest. Või siis Belgia rahvusringhääling RTBF ütles kolmapäeval Brüsseli lennujaama kaks ründajat olevat vennad Khalid ja Brahim el-Bakraoui.
RTBFi andmeil oli Khalid el-Bakraoui rentinud korteri, kus korraldas politsei möödunud nädalal haarangu, mis viis võimud mulluse Pariisi veresauna peakahtlusaluse Salah Abdeslamini.
Vennad Bakraouid jäid turvakaamera lindile veidi enne plahvatusi koos kolmanda kahtlusalusega.
Brüsseli lennujaamarünnaku kolmas kahtlusalune on Najim Laachraoui, keda seostatakse ka Pariisis novembris korraldatud veresaunaga, kirjutas kolmapäeval Belgia päevaleht La Dernière Heure.
Brüsseli traagiliste sündmuste valguses kontrollib politsei Tallinna lennujaamas põhjalikumalt reisijate dokumente, teatas politsei- ja piirivalveamet.
Eesti riiklik lennufirma Nordic Aviation Group korraldas oma klientide jõudmist Tallinna läbi Amsterdami. Reisijad veeti bussidega Brüsselist Amsterdami lennuväljale.
Põhja prefektuuri operatiivjuhi Valdo Põdra sõnul teevad kolleegid Tallinna lennujaamas järelevalvet ja kontrollivad dokumente iga päev, ent suurima turvalisuse tagamiseks tõhustatakse kontrolli. „Kontrollime põhjalikumalt nende inimeste dokumente, kes reisivad nn kolmandatesse riikidesse või saabuvad sealt Eestisse. Seetõttu palume reisijatel varuda tavapärasemast veidi rohkem aega ning kannatlikku meelt,” selgitas Põder.
Teisipäeval lisas politsei jõude pealinna, et kaitsta linlasi ning linna külalisi. Politseinikud tagavad korda ning teevad vajadusel lisajärelevalvet Tallinna lennujaamas, reisisadamas, bussijaama ning Balti jaama ümbruses.

Fotod: Scanpix

TOPSHOT-BELGIUM-UNREST-BLAST-ATTACKS Belgium Attacks Belgium Attacks

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments