Erakordne loodusnähtus: Tagalahes kõrgub jäämägi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

jäämägi2 Arvo TarmulaFotod: Arvo Tarmula

„Ma ei mäleta, et oleksin oma elu jooksul Tagalahes midagi sellist varem näinud,“ ütles jääteemeister Raivo Õiglas Lääne Elule.

Jäämägi hakkas tema sõnul kuju võtma reede öösel. Õiglas rääkis, et jäämägi tekkis rüsijääst pärast seda, kui tuul keeras loodesse ja kandis rüsijää Tagalahele ühte kohta kokku.

jäämägi1 Arvo Tarmula

„Jää on selline huvitav struktuur, et uued kihid ei teki mitte üles, vaid alla ja see hakkab jäämäge järjest üles tõstma,“ selgitas Õiglas. Tänaseks on jäämägi Õiglase sõnul nö valmis, enam ei kasva ja ootab sulamist.

Kuna veetase on praegu suhteliselt madal ja öösiti temperatuurid miinustes, pakkus Õiglas, et jäämägi on lahe põhja kinni külmunud ega liigu sealt enam kuhugi. „Ainuke variant, kui tõuseb korralik põhjatuul ja tõstab kõvasti veetaset, mis omakorda tõstab jäämäe põhjast lahti, võib jää puhastusseadmete alla minna ja pahandust teha. Aga ma pigem arvan, et seda ei juhtu,“ ütles ta.

Õiglas selgitas, et erinevalt teistest Läänemaa lahtedest vajub jää Tagalahes14.-16. aprilli paiku põhja. Tõsi – viimasel kahel kehvakesel talvel on jää lihtsalt ära sulanud ja jääteemeister ei välistanud, et nii ka sel aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juhei
8 aastat tagasi

Probleem on meis endis,sest oleme kui lambakari ja käime hääletamas,nii et alati kordub kõik.Täielik boikott hääletamisele teha,nii et kedagi pole pukki panna,kes meid reedaks!

Ruts
8 aastat tagasi

Ridala volikogu uus esimees parem kirjutagu oma (kunagistele)valijatele arvamuslugu, miks sm. käitub oma sõnade ja valimiseelsete lubadustele risti vastupidi? Milles probleem ja mida lubati?

aga
8 aastat tagasi
Reply to  Ruts

äkki saab nüüd mõned mõttetud vallavalitsuse kaltšimutid tööle rakendatud ning mis veelgi parem,liitumisel üldse nendest lahti! Ju on aru saadud,et töö seal majas tegelikult ei liigu.

Ruts
8 aastat tagasi
Reply to  aga

Hahahahaha. Linnaviletsuses tehakse tööd või?

Õiglas,
8 aastat tagasi

kommenteeri parem oma hääletamisotsust Ridala vallavanema mahahääletamisel. Ja miks, nina maas, välja rammisid?

Erakordne loodusnähtus: Tagalahes kõrgub jäämägi | Raplamaa Sõnumid
8 aastat tagasi

[…] „Jää on selline huvitav struktuur, et uued kihid ei teki mitte üles, vaid alla ja see hakkab jäämäge järjest üles tõstma,“ selgitas Õiglas. Tänaseks on jäämägi Õiglase sõnul nö valmis, enam ei kasva ja ootab sulamist. Kuna veetase on praegu suhteliselt madal ja öösiti temperatuurid miinustes, pakkus Õiglas, et jäämägi on lahe põhja kinni külmunud ega liigu sealt enam kuhugi. „Ainuke variant, kui tõuseb korralik põhjatuul ja tõstab kõvasti veetaset, mis omakorda tõstab jäämäe põhjast lahti, võib jää puhastusseadmete alla minna ja pahandust teha. Aga ma pigem arvan, et seda ei juhtu,“ ütles ta. Õiglas selgitas, et erinevalt teistest… Loe rohkem »