Hoolekogu liige: Nõva kool peab jääma!

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool Virve Tauts (69)Nõva kool. Foto: Urmas Lauri

„Eriti vapustas oma sooja koduse õhkkonnaga Nõva Kool, selle kooli direktor Virve Tauts särava, targa ja tööka naisterahvana peab koolis mitut ametit. Ta on klassijuhataja, kehalise kasvatuse õpetaja, majandusjuht, tantsuõpetaja, lasteaia ja õpilaskodu juhataja ning nagu muuseas ka kooli direktor. Elu on küll nagu lakkamatu võistlus, kuid selle kooli olemasolu eest seismine on seda väärt, sest võitjateks on lapsed!”

Haabersti Postipoiss, 19. dets 2014

Kuigi Nõva ei ole saar, on Nõva Koolile antud saarelise kooli staatus tänu oma asukohale eemal teistest suurematest asulatest ja koolidest. Kui Nõval kooli ei oleks, sõidaksid Nõva kooliõpilased keskmiselt 64 km päevas. Õppeaasta vältel läbiksid nad 12 000 km ja teeksid 2,7 ümbermaailmareisi põhihariduse saamiseks. Eesti koolide kaardil laiuks tühimik, mis oleks pindalalt samaväärne Vasknarva ümbrusele (elanikke 40) või Soomaale.

Õnneks on Nõval olemas väga ilus lasteaed-põhikool, mis on tegutsenud endises mõisahoones praeguseks juba 96 aastat. 2002. aastal endine mõisahoone tegelikult küll lammutati, kuid ehitati samale vundamendile uuesti üles justnimelt kooliks. Nõva ja kogu Eesti maksumaksjaile läks see maksma kümme miljonit krooni.

Nõva lasteaias ja koolis käib kokku 22 last. Võttes arvesse juba koolile väljendatud soove, kasvaks laste koguarv 2016 sügisel 25 lapseni. Et mitu noort peret on Nõvale oma elamist rajamas, on oodata laste arvu tõusu lähiaastatel veelgi. Samuti on vald lubanud laiendada õpilaskodu, mis samuti tõstaks õpilaste arvu Nõva koolis.

Tänu kooli väiksusest tulenevale võimalusele rohkem individuaalset tähelepanu saada jõuavad Nõva kooli õpilased pildil olla palju rohkem kui keskmises suures koolis. Auhinnakohti saadakse järjepidevalt spordivõistlustel, aineolümpiaadidel, viktoriinidel ja käsitöös. Käidud on nii võidetud kui ka projektidega rahastatud reisidel Hiiumaal, Kihnu saarel, Ida-Virumaal, Osmussaarel, Narvas, Rootsis ja peaaegu kõikides Eesti teatrites. Nõva 9klassilise kooli vilistlased on edasi õppima läinud paljudesse nimekatesse gümnaasiumidesse nagu Tallinna vanalinna hariduskolleegium, Tallinna reaalkool ja Saksa gümnaasium.

Väikeses koolis erinevalt suurtest on iga õpilane tähelepanu keskmes ja kõigil on võrdne võimalus kaasa rääkida ning esitada oma arvamust. Väikeses kollektiivis ei teki arvamusliidreid, keegi ei jää tagaplaanile, ei teki esinemishirmu ning isemõtlemise ja kaasarääkimise julgus säilivad ka edaspidi.

On väga tänuväärne, et meil eksisteerib veel selliseid väikeseid koole, kus kasvatatakse tõeliselt suuri inimesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
8 aastat tagasi

Waldorfkoole on meil vähe.

Ohoo
8 aastat tagasi

Nõus ebaefektiivse riigi raha ümberkäimisega – Tallinn Sadam, Eesti Energia, Estonian Air jne. jne. Koolide ja ääremaaga on aga lugu teine, see ei ole koht, kust enam kokku hoida. Miljonid maksuraha ei ole mõttetult koolidesse uppunud vaid riigijuhtide ja riigiettevõtete mõttetutesse megaprojektidesse.
Kahju, et inimestel ei ole vahetegemise võimet prioriteetide ja häma vahel.

IRW
8 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

Jälle versioon – mis kogu laristamine meisse puutub , teised teevad ka

Ohoo
8 aastat tagasi
Reply to  IRW

Mõte vist pigem selles, et kui prioriteedid paigas, siis on selge, mis on laristamine ja mis mitte. Miljonite tagumine Utah projektidesse ning nende sinna “kaotamine” ei ole võrreldav 400 inimesega piirkonnas kooli sulgemisega. Üks on prioriteet riigi ja rahva jaoks, teine on ametnike lõbu. Ja kui ei oleks prioriteet, miks siis üldse sellist territooriumit omale hoida ning riigiks nimetada? Tallinna linnast ju piisaks?

IRW
8 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

Tüüpiline kesiklik käitumine – vaata : teised teevad ju hullemini ! Nii ju elu edasi minna ei saa – muudkui aga teeme mõtetuid kulutusi , hambad ristis maksame makse ja kirume valitsust – samas ise nõuame nende kulutuste suurendamist – et mis meile loeb selle asja kulukus , las teised hoiavad kokku , peaasi et meil on . Selliseid väikekoole on eestis ju sadu – kõigi jaoks raha enam ei jätku ( kasvõi õpetajate palgad on 2,5 x kasvanud viimase 10 aasta jooksul ) Mis on selle kooli tulevik siis – no pikendatakse agooniat a 5 aastat veel ja siis… Loe rohkem »

Ohoo
8 aastat tagasi
Reply to  IRW

Sa aina ajad seda raha rida aga mina räägin prioriteetidest. Puht rahaliselt on lugu nii, et vaja suurendada sissetulekuid ning minimiseerida väljaminekuid. Ja kuhu me sellega jõuame? Maksud 100% peale ning kõik koolid/haiglad/vanadekodud/teatrid/muuseumid jne. kinni & eesmärk saavutatud??? Tõesti või??? Ja kui nii, siis kes on need inimesed, kes on nõus neid makse veel maksma? Prantsusmaa proovis 75% maksumäära rikastele – loogiline ju, kas pole? Tulemuseks oli see, et Depardieu võttis omale Vene kodakondsuse. Eesmärk saavutatud??? Majanduses kehtib selline asi nagu nõudluse ja pakkumise tasakaal. Kui ma maksan makse (ja mina maksan neid palju) siis soovin ma selle eest midagi… Loe rohkem »

To Ohoo
8 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

Neid poliitikute betooni valatud “mälestusmärkidesse” nimekirja üleslugemisega läheb päike enne looja kui ühelepoole saad. Haridus, sotsiaal, kohaliku elu edendamiseks raha ei jätku ja seetõttu ongi olematu regionaalpoliitika, mis erakondadele hääli ei too ja kedagi pildile ei aita.

OHH
8 aastat tagasi

Ohkama paneb ! Kuidas inimesed küll ei oska raha lugeda – pole oma , siis las lohiseb . Ja nii ta toimetab – mõtetud koolid , ebaeffektiivsed päästesüsteemid , mittekuhugi jõudev korrakaitse -aga igasugu kabinette on palju . Sinisokk sõidab eralennukiga – see on paha , samas kulutatakse koolimajale , mille mõtekus on sama kui sinisoki lennud miljoneid ja see on normaalne . Siis loed et oi kui paha on riik , ei jõua siia ja sinna , maksud on kõrged jne – maksud on kõrged , kuna raha lausa põletatakse – võtke või siis seesama kool – ehitusse pandi… Loe rohkem »

Ohoo
8 aastat tagasi
Reply to  OHH

Neil ei ole vaja “sellist Eestit”, kui kogu riik, “rahaga mõistliku ümberkäimise” nimel, Tallinnasse üksteise kukile elama kolib. See oleks küll efektiivsem (mõtle kasvõi piirivalve peale), kuid kas see on see, mida me tahame?

toetaja
8 aastat tagasi

Mõned ei ole vist asjadega päris kursis. See ilus maja ei ole ainult kooliõpilaste päralt. Seal on ka lasteaed , raamatukogu, sidepunkt. kultuuri- ja kinomaja.Tulevikus ehk ka paar vallaametnikku, kes alles jäävad.
Sügisel läheb 7-ndasse klassi 7 õpilast, oli vist nii. Küllap on siis tulemas juurde ka uusi lapsi, kelle vanemad on otsustanud oma kodu siia rajada. Ei usu, et hoolekogu on õhust võtnud numbri, et sügisel on kooliperes 25 last.
Kooli toetuseks on allkirja andnud 507 inimest, kas need kõik on siis rumalad ja lühinägelikud ?

to toetaja
8 aastat tagasi
Reply to  toetaja

Aga soovitus – mine kooli lehele – seal kenast kirjas kooli ja lasteaia struktuur : lasteaias 7 last , koolis 15 õpilast . Jah üks klass on kuidagi teistest suurem – küsimus on pigem ju selles kui see praegune 6. klass lõpetab , siis väheneb kooli õpilaste arv 50 % .
Lasteaed ja algkool peavad sinna jääma – edasine aste on juba absurdimaailmas

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  to toetaja

ära lahmi mõtetult. kui praegune 6-s lõpetab, läheb ta edasi 7-ndasse, selles pole ju küsimustki, hetkel on kool siiski veel 9-klassiline ja need lapsed tahavad kindlasti ka 9 klassi siin ära lõpetada. samas on teada, et esimesse klaasi tuleb lapsi jne. kooli laste arv pigem suureneb sügisest.
mis sul selle kooli vastu nii kangesti on… mõni vallavalitsusest oled?

to eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Ei ole vallaviletsusest – olen kaine majanduslikult mõtlev maksumaksja !
Kes sinna kooli tuleb – lähima 4 aasta perspektiiv on ju vaid 7 last (+- mõni siia , sinna ) Normaalselt toimiv põhikool vajaks vähemalt 120+ last .
Ja rääkisin ma perspektiivist 3 aasta pärast – siis kool ju suht tühi , kuna praegune 6. klass on kõige suurem .
Pigem küsimus – kas eks ta ole mitte õpetaja pole , kes oma ametikoha pärast muretseb ( kui kool kaob , siis ju töötustaatus terendamas )

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  to eks ta ole

ära minu pärast muretse 🙂
olen samamoodi majanduslikult mõtlev tavaline maksumaksja, kes ise ja kelle lapsed meie kooli lõpetanud on. mõne aasta pärast oleks ilmselt ka lapselapsed siia kooli tulemas kui on koo,l kuhu tulla

No
8 aastat tagasi
Reply to  to eks ta ole

ja kas lugupeetud maksumaksjal maksud siis selle võrra oluliselt vähenevad,kui kool suletakse?

to+eks+ta+ole
8 aastat tagasi

Appi – vaatasin kooli lehekülge – vaid 15 õpilast ja põhikool . No andke andeks aga ikka suur larramine

No
8 aastat tagasi
Reply to  to+eks+ta+ole

meie riigis on palju hullemaid laristamise kohti. See on ikka asja ette läinud raha võrreldes poliitikute peale raisatuga.

to+eks+ta+ole
8 aastat tagasi

Ah jaa – unustasin: omal ajal sõitsid minu lapsed igal hommikul 25 km kaugusele kooli : koolibuss tuli ja viis – nüüd siis võin lastele öelda : näete – olete 3 x ümber maakera sõitnud !!!

Tige kala
8 aastat tagasi

No tule taevas appi ! Ja siis küsime et miks meil eestis kusagil raha ei jätku – ei saagi jätkuda kui hambad ristis selliseid koolikesi elus hoitakse . Mis on siis see 46 km – tallinnas vaat et mõned õpilased sõidavad rohkemgi maha ja pole probleemi . Kogu see haldusreform on juba ette läbi kukkunud , nagu ka siiani tegemata haridusreform ( meil on 14500 õpetajat ametis – tegelik vajadus õpilaste arvu järgi oleks aga vaid 8500 – vaadake mis summa aastas raisatakse arutult :

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  Tige kala

oi-oi, miks nii kuri 🙂 esiteks mitte 46 vaid 64 kilomeetrit ja teiseks pole ma kuulnud, et Tallinnas selliseid vahemaid oleks, või on miljonilinnaks saanud äkki:-). kui kohalikud oma laste ja kooli eest seisavad, mis peaks teistel selle kohta öelda olema

to eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Eks sõida maardu otsast kusagile nõmmele – saad pikkuse teada ( tean ühte junsut kes iga päev sellise koolitee läbib – tõenäoliselt tulevane kõva muusikamees )

Elmar
8 aastat tagasi

Nõva koolis pole 7-9 klassis ühtegi õpilast 🙂

Ja
8 aastat tagasi
Reply to  Elmar

kuskohast pärineb selline informatsioon?

IRW
8 aastat tagasi
Reply to  Ja

7 ndas ja 9 ndas pole tõesti ühtegi õpilast , tõenäoliselt elmari trükiviga – allikas : nõva kooli koduleht !

olen poolt
8 aastat tagasi

minu 2 last on läinud Nõva koolist Tallinnasse gümnaasiumi. mõlemad on väga hästi toime tulnud ja seda väikese kooli aktiivsust, et kõik võtavad kõigest osa, on nad ära kasutanud küll õpilasomavalitsuses küll klassiaktiivis, kohe suurde kollektiivi sulanud ja ka seal liidrid olnud. samuti polnud mingit probleemi, et väikese kooli tase oleks kuidagi nõrgem olnud.
meie kooli eeliseks pean ka veel seda, et kui kõike tehakse koos, õpivad lapsed nii suurematega suhtlema kui väiksemate eest hoolitsema, eriti tore on neid vaadata koos lasteaiaga.

Lillu.
8 aastat tagasi

Kool peab jätkama 9 klassiga. Vähendada saab klasse alati, aga klasside arvu suurendamine on juba suur probleem. Valla juhid, leidke aega ja tehke oma esinemistest kokkuvõte ja avaldage oma aus arvamine . Arvestage ka rahva tahet. Lugege kommentaare Nõva kooli teemaliste artiklite kohta. Kommentaarides on piisavalt ettepanekuid ja arvamusi kooli ja ka valla elu korraldamise kohta.Arge hävitage elu vallas selle eraldi eksisteerimise viimasel aastal !!