Suurel reedel mälestatakse märtsiküüditamist Läänemaal

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Märtsiküüditamist kui mälestuspäeva on tähistatud 28 korral ja tänavu langeb kuupäev kokku kirikliku püha, suure reedega. 25. märtsil möödub 67 aastat ühest Nõukogude võimu massilisemast repressioonist, mille käigus küüditati üle 20 000 eestimaalase Siberisse. Märtsiküüditamine oli Eestis 1949. aastal 25. märtsist kuni 29. märtsini läbi viidud massiline elanike vägivaldne ja kuritegelik ümberasustamine Siberisse.

Märtsiküüditamine ja totalitaarse režiimi kuriteod ei jätnud lähemalt või kaugemalt puudutamata ühtegi Eesti peret sõltumata rahvusest, ilmavaatest ja sotsiaalsest päritolust.
 
Meenutamaks seda kurba sündmust ning mälestamaks märtsiküüditamise tõttu kannatanuid, toimub 25. märtsil märtsiküüditamise mälestuspäev.

Ürituse eesmärk on näidata, et Eesti üldsus mäletab, noored peavad vabadust tähtsaks ja ei unusta kunagi seda, mida iseseisvuse kaotus kaasa võiks tuua.

Kell 10.00 koguneb Represseeritute Ühendus Läänemaa Memento, Naiskodukaitse Risti jaoskond ja Kaitseliidu Risti malevkond esindusega Ristil, et asetada mälestuspärg ja küünlad küüditatute mälestusmärgile Risti raudtee jaamas.

Kell 11.00 algab Suure Reede jumalateenistus Haapsalu Jaani kirikus, teenib piiskop Tiit Salumäe, laulab koguduse segakoor ja organist on Lia Salumäe.

Kell 12.00 algab küüditamise 67. aastapäeva mälestuspalvus Toomkiriku ristimiskabelis. Mälestuspalvuse peab piiskop Tiit Salumäe, organist on Lia Salumäe. Represeeritute Ühendus Läänemaa Memento nimel kõneleb ühenduse esimees Arnold Aljaste.
Naiskodukaitse Lääne ringkonna esindus asetab pühitsetud emaaltarile mälestuslilled.
Toomkiriku ristimiskabeli emaaltar valmis 1992 aastal Haapsalu linna aukodanik Heino Noor’e algatusel ning on pühendatud Siberi vangilaagites hukkunud emade mälestuseks.

Kell 12.45 toimub pärja asetamine ja küünalde süütamine Läänlaste vabadussõja mälestussambale Haapsalu Lossiplatsil.
Pärja asetab Kaitseliidu Lääne maleva ja Naiskodukaitse Lääne ringkonna esindus.

Mälestuspäeva aitavad korraldada: Lääne maavalitsus, Haapsalu linnavalitsus, Haapsalu Püha Johannese kogudus, Represseeritute Ühendus Läänemaa Memento, Kaitseliidu Lääne malev, Naiskodukaitse Lääne ringkond, Eesti Vabadusvõitluse ja Vastupanuliikumise Mälestusliit, Eesti Endiste Metsavendade Liit, Läänemaa Vabadusvõitlejate Ühendus, EEOK Lääne – Eesti osakond ja EROK Läänemaa osakond,

Helisevad Haapsalu Toomkiriku kirikukellad.

Korraldajad kutsuvad kõiki läänlasi osalema mälestuspäeval, mälestama kommunismi suurkuriteo ohvreid ja süütama nende mälestuseks mälestusküünal.
 

Märtsiküüditamise mälestuspäeva korraldustoimkond

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments