Leht: üle mitmesaja aasta murdis hunt Muhu saarel lamba

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Hunt. Foto: Valeri Štšerbatõh

Hunt STSERBATÕH

Hunt. VALERI ŠTŠERBATÕH

Muhu lambakasvatajatel on põhjust ärevust tunda, sest teadaolevalt esimest korda viimaste sajandite jooksul murdis hunt Muhus lamba, kirjutab Saarte Hääl.

Kui Lalli küla lambakasvataja Priit Saartok 7. märtsil karjamaalt kaheaastase jäära korjuse leidis, selgus lisaks, et 60-pealisest lambakarjast olid ligi pooled lambad aedikust välja murdnud ja laiali jooksnud. "Ma arvan, et hunt hüppas üle aia," ütles lambakasvataja Priit Saartok.

22 lammast oli varju otsinud mõnisada meetrit eemal aida taga asuvast aedikust, mida ümbritses kaldu vajunud oranž tuisuvõrk. Ehkki lumel oli näha ka lammastele järele tulnud hundi jälgi, hoidis hallivatimeest aedikusse sisenemast ilmselt tuisuvõrgu oranž värv, mis võis kiskjale meenutada lipuliini.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni metsanduse juhtivspetsialisti Roland Rüütli sõnul pole võimalik sajaprotsendiliselt väita, et lamba murdis hunt, sest korjus oli niivõrd hävinud.

"Hunt murrab reeglina kõrist, aga korjus oli kährikute, rebaste ja lindude poolt nii ära söödud, et kõri pole olemas," selgitas Rüütli, kelle sõnul võib siiski 60-protsendilise tõenäosusega väita, et murdja oli hunt. Hundi tegutsemisele viitavad eelkõige jäljed, mida oli sündmuskohal ohtralt.

Priit Saartoki sõnul olevat Tihuse turismitalu ratsasaatjad näinud hunti tema loomadest mõnesaja meetri kaugusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments