Valli Ender: Ridala vallavanema umbusaldamisest

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

enderViimastel kohaliku omavalitsuse valimistel kandideerisin valimisliidus „Ühtne Ridala”. Meie ühine eesmärk oligi end vähem siduda erakondliku poliitikaga ja pühenduda täiel määral vallaelanikele. Oma tegemistes lubasime eelkõige täita Uuemõisa elanike soovi saada mõisahoone korda, arendades põhikooli.

Ridala valla suurima elanike arvuga piirkonnas on ju linnalähedane maakool juba konkurentsi mõttes oluline. Kuna lastele kooli leidmine on eelkõige vanemate otsustada, siis paljud ei soovi suuri koole, vaid eelistavad rahulikumat õpikeskonda. Vallavalitsus on teinud palju ka Uuemõisa pargi korrastamiseks. Sel aastal peaksid kõik kavandatud tööd tehtud saama. Just seetõttu oli see valimislubadus meile oluline ja kavandasime igal juhul selle realiseerimist valimisperioodil. Kuna see maksab palju, siis oli ainus tee raha juurde saada Uuemõisa soojafirma müügist. Seda valikut toetab ka asjaolu, et meie ühinemispartner Haapsalu linn on oma soojatootmise võõrandanud. Seetõttu on ju asjakohane, et ka meil on võimalus Ridala maksumaksja rahast tehtud investeeringud tagasi saada ja need mõisahoonesse rakendada.

Valijad hindasid kõrgelt meie taotlusi. Minu valimisliit kavandas ka Panga spordihoone uuendamist, sest teame selle tegelikku olukorda ja sealset spordisõbralikku elanikkonda. Kahjuks tuleb selgelt aru anda, et ilma rahaliste toetusteta pole isega soojafirmast saadavate müügirahade abil mõlemat ettevõtmist edukalt lõpetada. Kahju, et opositsiooni eestvedamisel spordihoone ehitamine aastasse 2017 kavandati, sest see jätab Uuemõisa mõisahoone keskosa (algkool) nõuetele vastavusse viimisel ühinemisjärgsesse perioodi. Ka on oluline, et idatiiva kordasaamise järgselt oleks neli klassikomplekti olnud võimalik sinna paigutada keskosa renoveerimise ajaks. Nüüd kahjuks see nii ei realiseeru. Panga spordisaali osas on vaja lõpetada planeering, mille alusel projekteerimistingimused saaks väljastada.

Kokku 1357 häälest sai valimisliit 758 häält, kusjuures vallavanem sai 234 (üle 17%) kogu häältest. Siinkohal väärib märkimist, et oma põhimõtetest loobujad Raivo Õiglas sai oma 50 häälest 34 ja Kalju Hepner 27 häälest 18 just Uuemõisa elanikelt! Käisid ju nemad elanike uste taga mõisahoone arendusideid tutvustamas! Kahjuks on meie endised mõttekaaslased oma vaateid muutnud. Kalju Hepner jagas om kinnistu ja taotles uuele osale Ridala vallavalitsusest rahalist katet Haapsalu veevärgiga liitumiseks. Omavalitsus keeldus sellest ja nüüd viha suur. Kapten Raivo Õiglas on aga aurulaevaga „Kalli Mariga” hädas ja ei saa enam Uuemõisa lossi idatiivas tasuta talvel hoida.

Eesootava ühinemise valguses on kindlasti korda vaja saada sealne külakeskus, kus oleks lahendatud ka selle piirkonna ainukese kaupluse väljund. Ka on ebaselge, kas uus omavalitsus, kelle territooriumil juba riiklik päästemeeskond toimib, üldse vabatahtlike päästjate tegemisi rahastab? Projekteerida oleks ju lihtne sinna lisaks kaupluse osale ka depoo, kus päästeautosid hoida. Nii saaks kasutada ühiselt seal olevaid pesemisvõimalusi, kus soe vesi tuleks kobineeritult maasoojuse ja päikeseenergia abil.

Lõpuks ühinemisteema, kus lubasime oma valijatele Haapsalu linnaga mitte ühineda. Oleme seda seisukohta aastaid kandnud, kuid nüüd on uus olukord, kus omavalitsuses peaks olema vähemalt 5000 elanikku. See nõuab Ridalalt väljundit, kus ühinetakse kellegagi. Meil on selleks kaks võimalust: meie piirinaabrid Lääne-Nigula ja Haapsalu. Praeguseks on ettepanek läbirääkimisteks tehtud linnale ja lõpuks peaks selgusele jõudma, kuidas elanike elu paremaks läheb ja mis Ridalal täna parem on. Vastavad komisjonid on moodustamisel ja tulemused peavad ka varsti tulema, et neid elanikele selgitada. Kui saabki selgeks, et linnaga ühinemine on parim valik, mida ka vallaelanikud toetavad, siis ei saagi arengutele vastu olla. Olen jätkuvalt seisukohal, et tegeliku otsuse teevad elanikud. Valimistel sai valimisliit 60% häältest ja kindalsti oleme jätkuvalt oma lubadustest kinni vastupidiselt kahe reeturiga, kes arvavad tõemeeli, et valimiseelsed lubadused on teisest perioodist ja valitsemise ajal ei ole need enam asjakohased. Oma armastust valla vastu saan näidata oma tegudega, kus jään kindlasti oma põhimõtete juurde.

Valli Ender, Ridala vallavolikogu aseesimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

ma ei sa aru kuidas saab O.Peetris olla seotud nii Ridala vallavolikoguga kui soojendada ka Lääne-Nigula vallas oma tooli.

Viktor
8 aastat tagasi

Lugupeetud Ridala valla rahvas, Ma ei ole teie maakonna inimene, kuid tavalise Eestimaa kodanikuna tunnen teile Ridala valla rahvas kaasa. Teile “tehakse ära” lihtsalt. Ja te olete sellega vaikivalt nõus. Järelikult te oletegi seda ärategemist väärt. Kui Ridala vallavanem tahtis säilitada Ridala valda, siis teie, kes te andsite tema poolt valmistel hääle, vaikisite. Olge siis edasi korralikud maksumaksjad ja poliitiliselt sõnakuulelikud. Ridala valla volikogus on viimasel hetkel kaks “ülejooksikut”. Nad on ju teie poolt valitud. Nad on nõrgad inimesed, sest nad äraostetavad ja ega nad ei mõtle homsele. Ka nende omad erakonnakaaslased ei suhtu tulevikus neisse täie tõsidusega, sest nad… Loe rohkem »

Vasja+Vase+tänavalt
8 aastat tagasi

Nüüd on vähemalt teada, mis on “meelemuutjate” liikumapanevaks jõuks. Ei midagi isiklikku, ainult ärihuvid.

Juhan
8 aastat tagasi

Kui soojusettevõte müüakse siis tuleb uuemõisa elanikele midagi head korda saata,sest korterites elavad saavad tunda kuidas see rahakotile mõjub.Sooja hind tõuseb,sest eraettevõte tahab miljonid nii ruttu kui võimalik tagasi teenida.

No mida
8 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Ega see soojafirma pole Uuemõisa inimese oma. Nalja teete või.Tänulikud peaksite olema, et seni soodsat toasooja saanud. Vallas on piirkondi kus eramutes, korrusmajades küte puudub, ise peavad inimesed hakkama saam. Aga Teile kohe midagi head Uuemõisa jne. Lapsik jutt!

Apppiiii.......
8 aastat tagasi

Talvel teede lumest puhastamist, üldse teede korrashoidu, koolibussi olemasolu jne. reguleerib seadus. Inimesed, see mis toimub on demokraatliku ühiskonna osa aga mõned plaanivad siin tõestivtormijooksu vallamajale vist. Andke aga minna, eks igaüks käitub vastavalt oma haridustasemele. Ei oleks varem küll uskunud, et valla territooriumil nii palju rumalale provokatsioonile alluvaid inimesi. Te tõesti demokraatiast kuulnud pole või?

Maali
8 aastat tagasi

Tahan et ka järgmisel aastal oleks talvel tee mu kodukülla lahti aetud , suvel korralikult greiderdatud.Tore on ,et mu kooliminev lapselapsele makstakse korralik ranitsatoetus.Toredad on pensionäride jõulukoosistumised ja muud huvitavad tegmised.Vaevalt siis midagi …toimuma hakkab kui me Haapsaluga ühineme.

ei hakka jah
8 aastat tagasi
Reply to  Maali

sind saadetakse brüsselisse

Vallilele
8 aastat tagasi

Mis te arvate, et valli istus LE toimtuses ja trykkis selle veebi?

igatahes
8 aastat tagasi
Reply to  Vallilele

tundub küll nii, et lasi oma nime all kiidukõne kellelgi kirjaoskajal kirjutada

Vallile
8 aastat tagasi

Kooli ajal olid vahva kirjaoskaja plika. Nüüd artikkel kirjavigadest kubisemas. Mis toimub? Paranda ära, piinlik.

Tundub,et
8 aastat tagasi

…HaapsLu ja Ridala reform tahavad iga hinna eest iga hinnaga ùhisvalda luua ning seal vòimule saada.Ja siis pole teiste erakondade valijate arvamus enam oluline. Investeeringud tulevad loomulikult peamiselt Haapsllu ning linn saab juurde uusi laenumaksjaid. Mis aga Hepnerisse ja Òiglasse puutub,siis jàrgmistele valimistele pole neil eriti asja…

Häbi
8 aastat tagasi
Reply to  Tundub,et

Siiamaani on häbi ja kurb, et eelmistel valimistel hääletasin Õiglase poolt. Laiad lõuad ja ei midagi muud. Kuidas on võimalik selliseid inimesi usaldada, kes nii kiiresti valimiste eel antud lubadused unustavad? Vastik!!!!!!!

häbene jah
8 aastat tagasi
Reply to  Häbi

ja koos armajokiga

oled
8 aastat tagasi
Reply to  Tundub,et

mingi pendli/endri ennustaja või hoopis puuksu eda klient ja mida sa üldse sööd, et kõike tead

Toivo
8 aastat tagasi

Rahvas on ikka loll,nagu klassikud ütlevad. Selle asja nimi on demokraatia ja Schmit oleks ammu pidanud oma kurssi muutma,et saanuks tooli edasi soojendada. Täna ongi õige tal vaip ära tõmmata kuid imelik,et maainimestest volinikud pihta ei saa,Kuidas süsteem toimib.