Kairi Kliss: Ridala vallavanema umbusaldamisest

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

klissOpositsioon sai viimastel valimistel kokku 272 häält, millest Reimo Nebokat 68. Ühtne Ridala sai aga 602 häält, millest vallavanem üksi 233 häält. Jääb arusaamatuks, et kui valijad usaldavad Toomas Schmidti ja on oma hääle valimistel andnud talle, saavad 8 vallavolikogu liiget otsustada rahva eest, et nemad ei usalda? Milleks siis üldse valimised välja mõeldud on? Kui valijad usaldaksid opositsioonierakondade poliitikat, oleks vallavanem ju Nebokat või Hiiemäe või Peetris.

Umbusaldamine on päevakorral olnud juba pikka aega, aga aluseks on võetud viimase kolme kuu otsused, kus eelmisest suvest alguse saanud usalduskriisi põhjused on? Iga vähegi mõtlev inimene saab sellisel juhul aru, et needki leitud põhjused on pastakast välja imetud.
Panga küla spordihoone võib tõesti olla kehvas seisus, aga väita, et selle ehitus või rekonstrueerimine tahetakse määramata tulevikuks edasi lükata, on minu arust vale. Juba valla arengukava avalikul arutelul 22. mail 2015 pandi valla 2016.–2020. aasta arengukavva, et Panga küla spordihoone projekt tehakse 2017 ja ehitus 2018. Nüüd aga nihverdati ka spordihoone 2016.–2017. aasta eelarvesse, kus on ka Uuemõisa mõisa idatiiva kordategemine. Saan aru, et see on umbusaldajate poolt taas Uuemõisa kui valla suurimate maksumaksjate raha kantimine Panga külla.
Kui 2001. aastal sai Ridala kool ettekirjutuse, et kool ei vasta nõuetele, olid Uuemõisa elanikud nõus võtma aastateks 2005–2015 laenu ja seda maksma, et saada kool nõuetele vastavaks. Tol korral oleksime võinud ju öelda, et investeerime selle Uuemõisa kooli.

Nüüd, kui Uuemõisa lasteaeda-algkooli on vaja 2020. aastaks viia vastavusse 2013. aastal sotsiaalministri määrusega koolidele kehtestatud nõuetele, nõuab jälle Panga küla oma osa. Põhimureks on ventilatsiooni puudumine ja vanade akende eest ärakukkumise oht. Kuna viimasel aastatel valitseb ka olukord, kus kooli soovib rohkem lapsi astuda, on tekkinud ruumipuudus. Seega on väga tähtis idatiib korda saada. Kui nüüd läheb raha Panga külla, siis tundub see mulle Uuemõisa ja ka Herjava kogukonna raha varastamisena.
Ridala põhikooli üheksas klassikomplektis käib 102 last. Samas käib Uuemõisa lasteaia-algkooli kuues klassikomplektis 116 last.
Mille poolest on Uuemõisa kooli lapsed kehvemad kui Ridala kooli omad? Millal nemad omale tingimustele vastava kooli saavad? Järeldan, et tahetaksegi tekitada olukord, kus Uuemõisa kooli vastavusse ei viida ja siis saab selle 2020. aastal hõlpsasti sulgeda.

Kas Uuemõisa elanikuna olen nõus hakkama sooja eest rohkem maksma, et mõisahoone idatiib ja sellega ka kool korda saab? Vastus: jah! Kas ma olen nõus hakkama rohkem maksma, et Panga küla elanikud, kelle sooja hind ei tõuse, omale uue tingimustele vastava spordihoone saavad? Vastus: ei!
Siit ka minu palve Panga, Sinalepa, Ammuta, Puise ja Kiideva küla 390 elanikule, et Uuemõisa aleviku, Uuemõisa ja Herjava küla, kus kokku 1289 elanikku, saaks teha nüüd enda soojamüügist saadud rahaga ühe investeeringu ka Uuemõisa. Aitäh!

Umbusaldusavalduses seisab ka väide, et toimub Uuemõisa Teenuse kiirmüük. Siililegi selge, et kui me seda ise maha ei müü ega investeeri idatiiba, oleme sellest rahast ja ka investeeringust juba ette ilma. Pärast Haapsalu linnaga liitumist müüakse see nagunii maha, selle vahega, et siis investeeritakse see ilmselt linna, muidugi koos liitumistoetusega. Või on linnas veel mõni asutus, mis on linna omandis?

Siit ka vastus küsimusele umbusaldusavalduses: kiirmüük on vallaelanike, eelkõige Uuemõisa kogukonna huvides, sest vallavanem hoolib oma elanikest, mida näitavad ka valimistulemused läbi aastate. Mis on ebausaldusväärset vallavanema puhkuses ja pakkumise tähtaja edasilükkamises? Kõigile töötavatele inimestele on ette nähtud puhkus. Jääb mulje, et pakkumine lükati edasi tänu vallavanema puhkusele. Teisipäevasel, 8. märtsi volikogu istungil sain mina aru, et pakkumist pikendati, sest see oli kolme pakkumisel osaleda soovivale ettevõttele vastutulek. Kui ettevõtete soove poleks arvesse võetud, oleks teisitimõtlejad umbusaldusavaldusse kirjutanud põhjuseks, et kõigil soovijatel ei lastud osaleda ja vallale on tekitatud kahju. Ehe näide sellest, et ka see umbusaldamise põhjus on otsitud.
Selgusetuks jääb ka, et mis kahju tekkis vallale seoses vallavanema auto liisingu lõppemisega. Kui auto liisingufirmale tagasi anti, siis on see juba nende asi, mis hinnaga ja kellele nad selle müüvad. Kui auto oleks lihtsalt tagasi antud ja vallavanem oleks endale isiklikult mõne muu auto soetanud, kas siis oleks umbusaldusest pääsenud? Tõenäoliselt soovis mõni umbusaldaja vallavanema autot endale soetada.

Uute vallajuhtide soov on ilmselt aeglustada Uuemõisa Teenuse müüki, puhastada vallavalitsus Ridala valla eest seisjatest, et läbirääkimistele minna võimalikult suure rahakotiga ja minimaalsete nõudmistega. Teisisõnu tahetakse meile kott pähe tõmmata ja kiirmüügi korras linnale maha parseldada.
Umbusaldan umbusaldusavalduse tegijaid juba selle pärast, et nad ei paku vallarahvale võimalust liitumisvalikuteks. Tehes pakkumise Lääne-Nigulale liitumisläbirääkimiste alustamiseks, oleks meil vähemalt valikuvõimalus. Saan aru ka Lääne-Nigulast, kes meile ilmselt viisakusest pakkumist ei tee, sest eeldavad, et me liitume Haapsalu linnaga. Rahvas seda ei soovi. Seega isiklikult ootan nii Lääne-Nigula kui ka Ridala vallavalitsuse aktiivsust läbirääkimiste alustamise ettepaneku tegemisel. See oleks igati vallaelanike huvidest lähtuv käitumine. Seda enam, et Haapsaluga liitudes jääme hüüdja hääleks kõrbes ja meist sõidetakse üle. Nii juhtus ka Kärdla ühinemisel Kõrgessaare vallaga, kus hiljem kõik lubadused unustati. Liitumine oli eelkõige vajalik Kärdlale, et liitumistoetusega pankrotist pääseda.

Veel teadmiseks, et kõik vallavolikogu istungid on avalikud. Järgmine volikogu istung, kus toimub vallavanema, volikogu esimehe ja aseesimehe umbusaldamine, on teisipäeval, 15. märtsil 2016 kell 17 Uuemõisa valges saalis.

Ärme lase endale kotti pähe tõmmata!

Kairi Kliss
Ridala valla kodanik, Uuemõisa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
8 aastat tagasi

Vallavanem kasutab nüüd tööl oma isiklikku autot.Oleks ehk vald pidanud selle ära ostma ja ise kulutama?Minu meelest kasulik otsus kõigile osapooltele,lihtsalt noritakse ettekäändeks.

kisa
8 aastat tagasi
Reply to  ....

läkski sellest lahti, et tahtis autohüvitist saada, siis tuli ka see sahkerdamine välja

Ridala valla elanik
8 aastat tagasi

Osalesin enne 2013 aasta valimisi ühel koos viibimisel kus vallavanem isiklikult lubas, et Panga spordihoone projekt valmib aastal 2014 ja ehitus 2015. Pärast valimisi leidis taas kohtumine aset ja siis oli vallavanema jutt juba sootuks teine ja Panga spordisaali saatus teadmatus ja esile oli tõusnud Uuemõisa mõisahoone. Mul ei ole midagi selle vastu kui mõisahoone korda tehakse ja sinna põhikool tuleb. Minule on aastaid arusaamatuks jäänud tõsiasi, et miks koos Ridala põhikooli juurdeehitusega ei lahendatud ära spordisaali teemat see oleks olnud igati mõistlik otsus. Peame tõdema ka seda, et praegune vallavõim seisab ainult Uuemõisa rahva huvide eest, sest Uuemõisas ju… Loe rohkem »

to Ridala valla elanik
8 aastat tagasi

Tee endale ikka enne midagi selgeks kui tahad mõtteid välja käia. Kui kellelegi oli auto ost-müük kahjulik, siis see sai olla ainult auto omanik, kes autot 3. isikule müüs. Auto ei olnud Ridala valla omandis ja auto oli seotud kasutusrendi lõppemisega, mille üheks osapooleks oli Ridala vald. Pole ükski auto igavene ja mina kui juba aastaid PEUGEOT auto omanik olen ka foorumi kaudu teadlik sellega, millal muutub Peugeot remont üle mõistuse kalliks.

sahkerdaja
8 aastat tagasi

ja ei midagi muud

njah
8 aastat tagasi

Uuemõisa lasteaed valmis Kullamaa valla arvelt,kellele kokkuleppe järgi pidi raha minema,Ridala krahmas selle aga endale,sest”neil väga vaja!”

kinga
8 aastat tagasi
Reply to  njah

sulidele

Mati
8 aastat tagasi

Vastus on lihtne, Reimokene on visioonitu tühikargaja, kes täidab parteiisade korraldusi, midagi Pavlik Marozovi sarnast. Et saada aru laiemast pildist, tuleb anda endale aru, et oravad on Eesti Vabariiki juhtinud 25 aastat! Kuhu on nad meie riigi juhtinud on? Mis selle aja sees siis tehtud on? Iive on negatiivne, rahvas voolab riigist välja, maakohtadest ja riigist endast on saamas perifeeria, välispoliitikas oleme armetud arvamuseta kääbikud jne jne.

sama
8 aastat tagasi
Reply to  Mati

isamaamüüjad

Anne
8 aastat tagasi

Hea mees, kes lubabki…
Reimokene, kuidas siis nii…?

Valimislubadused
8 aastat tagasi

Lääne Elu artikkel 28. september 2013, 16:30 Mida suutis kohalik võim vallas nelja aastaga paremaks muuta, mis läks halvemaks? Nebokat: Rajatud Uuemõisa lasteaed koos mänguväljakuga on viis pluss. Nüüd tuleb muuta ka algkool põhikooliks, et lapsed ei peaks põhihariduse omandamiseks pendeldama mitme kooli vahet. Valimislubadused Reimo Nebokat Reformierakonna esindaja Meie eesmärk on muuta Ridala vald mugavaks, elamisväärseks, inimlikuks, moodsaks ja turvaliseks kohaks, mida saavad kõik valla elanikud uhkusega koduks nimetada ja külalistelegi näidata. Soovime valda, kus on hea elada ning mis pakub suurepäraseid võimalusi nautida vaba aega ja kultuuriüritusi. 1. Uuemõisa algkool põhikooliks. See põhikool tuleb teha Läänemaa kõige esinduslikumaks… Loe rohkem »

Kurb
8 aastat tagasi

Kairi, kogu selle asja nimi on lihtsalt demokraatia. Ärge laske end nõnda naeruvääristada. Kõik see, et Uuemõisas asuv soojafirma on Uuemõisa rahva oma jne. Sinatad inimesi, kasutad agressiivset hääletooni, solvad….. Ei usu, et tegelikult selline olete. Kahju, väga kahju.

siit
8 aastat tagasi
Reply to  Kurb

kasvavad meie rosa luksenburgid ja klara tsetkinad katlamajade juhatajateks ning haridusministriteks

Toivo
8 aastat tagasi

To Ruts. Mida siin mõelda üldse? Linn on aastaid investeerinud nii linna kui maakonna inimeste jaoks ja selge,et seda ka laenurahaga teinud. Ridala aga elanud nagu puuk ikka.
Täiesti selge,et linn valla alla neelab ja kogu lugu. Iseküsimus,et miks seda valda linnale vaja? Maad on linnal endal küll,elanikke samuti. Täna oleks mõistlik hoopis kaotada linnapoolsed toetused valla elanikele ja lasta see vald allavett minema.

Uuemõisa elanik
8 aastat tagasi
Reply to  Toivo

arvab, et nii kurjaks ei tasu minna. Nagunii Uuemõisa lapsed sõidavad linna huviringidesse raha eest (ei mngit bussisoodustust) ja samuti Uuemõisa pensionärid on maakad, kes peavad ikka Haapsallu sõitmiseks raha kulutama, samas kui linna pensionärid kimavad tasuta.

Lugedes kommentaare,
8 aastat tagasi

tundub, et see Kairi ise ennast siin kiidab ja tänab 🙂 Olen eluaeg Uuemõisas elanud, mina ise ja minu lapsed on koguaeg Uuemõisast Haapsallu kooli läinud ja sealt tagasi tulnud – ISE. Üks laps käib praegugi koolis ja pole probleemi olnud. Nii et vedama ei pea neid lapsi kusagile. Olete lihtsalt oma lapsed ära hellitanud – autoga uksest ukseni ja võimalusel ikka treppi ka. Olen mõne asjaga isegi nõus, mis Kliss kirjutas, aga tema väljenduslaad on ülbe ja kohati matslik. Jah, kui meie vald ühineb linnaga, siis jääme hüüdjaks hääleks kõrbes ja Klissi arvamust ei küsi siis enam keegi ning… Loe rohkem »

Ruts
8 aastat tagasi

Toivo sulle üks küsimus. Kui suur on Haapsalu aasta eelarve? Ja nüüd põhilne konks, kui mitu % on 1 miljon linna eelarvest? Kui mõelda suudad siis saad ise aru asjadest. Lähiaastatel palju linn suudaks investeerida omavahendidest hetke seisuga kui vehklemishall on ka valmis? Pilt on päris kole võin sulle öelda…