Esimesed rändlinnud kuulavad juba maad

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Luiged Tagalahel

Haapsalu Tagalahel on luiged kohal. ARVO TARMULA

Tänavu tulid esimesed rändlinnud-maakuulajad Eestisse tavalisest varem, juba vabariigi aastapäeva paiku. Esimesed lauluiged, hallahaned ja rabahaned on kohal, aga suurem tulek on alles ees.

Linnutundja Tarvo Valkeri sõnul nähti Saaremaal esimesi sookurgi 20. veebruaril, see on läbi aegade varajasim saabumine Eestisse. 24. veebruaril nähti Matsalus esimesi põldlõokesi, kiivitajaid ja hallhanesid.

Läänemaale ei ole kuigi palju rändlind veel jõudnud, aga Lätis ja Lõuna-Pärnumaal Häädemeeste kandis on põllud rabahanesid ja väikeluiki täis. Lauluiged ja väikeluiged otsivad praegu süüa viljapõldudelt, sest lahesopid ei ole veel jäävabaks saanud.

Kui mullu tuli kevad veebruari keskel ja jäigi, siis tänavu on ilm olnud Valkeri sõnul heitlik. Kord on kord on kevad ja siis tuleb talv tagasi. Nii on ka vahepealne külm rännet pidurdanud.   

Tänavune lühike talv oli lindudele soodne ja värvulisi pole palju hukka saanud, nentis Valker.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
need
8 aastat tagasi

võivad olla vene biospioonid kes siin meie sõjasaladusi luuravad

juss
8 aastat tagasi
Reply to  need

Nii on! Puutin lendas ka koos mingite lindudega!

nii tore
8 aastat tagasi

käisin ka promenaadil kõndimas pühapäeval. luiki on kaugelt näha kuna meri promenaadiääres jääs. aga nende ürgsed hüüded mille sõnumit nad ainult ise mõistavad oli võimas ja lummav kuulata. ootan väga mil jää liikuma saab -saaks neid kaunidusi lähedalt jälgida ja pildistada. tore on kevadet oodata.

mida
8 aastat tagasi

no jah siis on kõik korras ma arvasin et kuulsin luulusi aga tõesti see oli siis ikka põldlõoke arvasin et kevade ootus on mind juba hulluks ajanud