Harjumaa külarahvas korjas 80 allkirja Läänemaaga liitumise avaldusele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

urmas sepp

Pöördumise üks algataja on Harjumaa turismitalunik Urmas Sepp. URMAS LAURI

Ajaloolise Läänemaa läänepiiril asunud viis küla – Rehemäe, Ellamaa, Lepaste, Kuke ja Turvaste – soovivad liituda haldusreformi järel Läänemaaga.

Külaelanikud korjasid 80 allkirja pöördumisele, milles ütlevad, et tahavad naasta Läänemaa rüppe. Külarahvas põhjendab oma taotlust sellega, et haldusreformi järel peaks Harjumaal moodustatava uue omavalitsuse keskus minema Sauele. See jääks küladest 50 kilomeetri kaugusele. Risti alevik oleks aga 3 kilomeetri ja Lääne-Nigula valla keskus 20 km kaugusel.

„Omavalitsuste liitmisel ei tohi halveneda elanikele teenuste osutamine, kuid seni ei ole äärealade elanikke kaasatud läbirääkimistele,” kirjutas külarahvas pöördumises Lääne maavanemale. „Tänu väga heale bussi liiklusele on antud piirkonna elanikud seni aktiivselt kasutanud teenuste tarbimist Risti alevikus: omavalitsuse teeninduskeskus, pangaautomaat, poed, perearst, hambaarst, apteek, lasteaed, põhikool, muusikakool, raamatukogu, kultuurimaja paljude huviringidega, spordihoone, hooldekodu, RMK metskond, Päästeameti komando, juuksur, tankla jt.”

Ajalooliselt on Rehemäe küla, Ellamaa küla, Lepaste küla, Kuke küla ning Turvaste küla kuulunud Läänemaa koosseisu. Nõukogude ajal, külanõukogude moodustamisega muudeti ka omavalitsuste piire ning tänaseni moodustab geograafiliselt mõttetu 1,5 km laiuse siilu Harjumaa koosseisus nimetatud külade kogu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aura
7 aastat tagasi

Ütle, kes on su sõber ja ma ütlen, kes oled sa ise. Kui Jaak Vackermann on Urmas Seppa hea sõber, siis on Urmas Sepp ka pätt? Ma loodan, et ehk ikka ei ole. Jaak Vackermann on enamuse erakondi läbi käinud ja nüüd jäänud peatuma Vabaerakonda, lausa aukohtu liikmeks saanud. Tuleb välja, et Andres Herkel ja Vabaerakond on üks mõttetu ebaaus kamp.

Taits
8 aastat tagasi

Kui Urmas Sepp on Jaak Vackermanni hea sõber, kas ei ole siis hoopis tegemist mingi kuritegevusega? Vackermanni jutust selgub, et nad on sellest teemast rääkinud ysna ammu ja kõige parema resultaadiga saavutatav tulem ei tule talle enam yllatusena. Vabaerakondlane esindab Reformierakonda.

heh
8 aastat tagasi

on näha, et harjukad pole ammu läänlased olnud.Edu ja jõudu, vastupidavust, ja kõige olulisem…teie ei pea mitte imestama.Mitte millegi üle, mida kogema hakkate.

Pille Savisaar
8 aastat tagasi

Minu lapsepõlv möödus Haapsalu rajoonis Ristil. Keskuseks oli Haapsalu.
Kuidas nüüd Rehemäe ja Ellamaa rahvas saaks keskuseks pidada Saue linna
või isegi Laagri alevikku? Inimesed surutakse väikesest Eesti ühiskonnast välja.

DAAM
8 aastat tagasi

Hea algatus U.Sepa poolt. Vene ajal käisid kõik Rehemäe, Ellamaa lapsed Risti koolis.Aga endine Risti vald ühendada Taebla ja Oru vallaga oli läbimõtlemata käik .Alustada oleks tulnud Kullamaast Teate ,kes 60- ndatel Ristile majad ehitasid ,ikka enamuses Kullamaa valla elanikest. Koidu tn. elavad siiani endised Leila küla elanikud.Põhjuseks logistiliselt hea asukoht ja kindlasti ka raudteeühendus.

nigulane
8 aastat tagasi

Tahame või ei taha,vastu võtma peab.

Jaak Vackermann
8 aastat tagasi

Tervist, hea sõber Urmas Sepp ja algatuse pooldajad!
Sellest teemast oleme ju rääkinud üsna ammu ja seetõttu ei tule see ka mingi üllatusena. See oleks üsna loomulik areng ja tooks kindlasti parema resultaadi, kui täna nelja omavalitsuse ühinemisel saavutatav tulem.
Toetan Nissi valla viie küla, Rehemäe, Ellamaa, Lepaste, Kuke ja Turvaste ühinemist Läänemaa ja Lääne-Nigula vallaga.
Lugupidamisega
Jaak Vackermann, Eesti Vabaerakonnast ja Nissi Vallavolikogu Reformierakonna esindaja

’,’,’
8 aastat tagasi

Tere tulemast tagasi koju ja päriseks!

Ottomar
8 aastat tagasi
Ottomar
8 aastat tagasi

Kaart selliste uudiste juures ei teeks üldse paha