GALERII. Naistepäev on lillemüüjate õnneaeg

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 40

Haapsalus ja Uuemõisas müüakse naistepäeval kaugelt üle kümne tuhande tulbi ja roosi, muid lilli tuhandete kaupa peale nende. Kui lilli hakatakse rohkem ostma mõni päev enne naistepäeva, siis lillemüüjad alustavad ettevalmistusi juba jaanuari keskel.

Naistepäevalilled 182Läänemaa suurema lillepoe Flamingo (pildil) omanik Aap Uspenski vaatab siis mulluseid tellimusi ja müüki, mõtleb, korrigeerib ja esitab tellimused. Igal aastal ikka rohkem kui mullu, aga buumieelse aja läbimüüki ei ole Flamingo veel ületada suutnud.

„See oli hullumeelne aeg,” ütles Uspenski. „Siis ei vaadanud keegi hinda.”

Mehed ei koonerda

Lillepoodides paistis, et mehed võtavad naistepäeva laialt ette.

„Viis nelki ja 20 tulpi,” tellis Mart „Uue lille” poes Uuemõisa Konsumis. Ostis naisele nelgid ja tüdrukutele tulbid päev enne valmis, et oleks kohe hommikul võtta.

Naistepäevalilled 023Muusik Rain Poolen (pildil) tahtis roose, aga jäi kahtlema, kas peab ostma paaris või paaritu arvu. Paaritu, soovitas müüja ja pakkis kolm pikka punast roosi paberisse.

„Naistepäeva ei ole võimalik ära unustada,” ütles Poolen. „Meestel on see kõige tähtsam päev, tähtsamgi kui naistel.”

Naistepäevalilled 010„Uue lille” kitsukeses poes (pildil) üks mees tuleb ja teine läheb. Kaks naist müüvad. Neil on tellitud umbes 2000 tulpi ja 3000 roosi. Kui puudu tuleb, saab kohe lisa tellida.

Kui sõbrapäeva lemmiklill on pikk punane roos, siis naistepäevalill on tulp ja roos. Nende järel tulevad nartsiss ja nelk. Lõikelillede kõrval kõrguvad igas poes potililleriiulid. Nõukogude ajal peaaegu ainuke talvel õitsev lill alpikannike on tagasi.

Läänemaal kasvanud lille saab parklast

Aap Uspenski sõnul tuleb enamik lilli kõik ühest kohast, Hollandist.

Natuke võtavad kauplused ka Eestis kasvatatud lilli, peamiselt priimulat jt potililli.

Naistepäevalilled 147Läänemaal kasvatatud tulpe, inkaliiliaid ja lopsakaid orhideesid saab teenindusmaja parklast Jaama ristmikul. Need on kasvanud Haapsalu lähedal Asukülas Kuuse talus, kus lilli kasvatatakse juba 1989. aastast.

Tulbiaeg kestab seal emadepäevani, aga enne seda tulevad veel lihavõttepühad kollaste tulpidega.

Ema Anneli Kuusk (pildil paremal) ja noorperemees Robi Kuusk (pildil paremalt teine) on valmis naistepäeval müüma 3000-4000 lille. Uue asjana tahavad nad naistepäeval panna üles müügileti ka Taeblas.

Naistepäevalill on pisut kallim

Naistepäevalilled 079Rannarootsi keskuse lillepood „Lillerand” (pildil) tellib naistepäevaks kümme korda suurema lillekoguse kui tavaliselt.

Umbes niisama palju või veidi vähem pakkusid ka teised lilNaistepäevalilled 046lemüüjad.

Naistepäevaks lille hind veidi tõuseb ja see algab peale juba hulgimüüjaist. Et lilli müüakse suurtes kauplustes ja isegi Bauhofis (pildil), lillepoodidest rääkimata, ei saa lillemüüja hinda eriti kergitada.

„Müük läheb iga aastaga paremaks, aga müüja peab rohkem vaeva nägema,” ütles „Lilleranna” müüja ja omanik Katrin Reigam.

Naistepäevalilled 104Reigami (pildil  keskel) sõnul oli juba reedel lillepoes tavalisest rohkem rahvast. Vaadati, mida müüakse ja mis hind on. Põhimüük on esmaspäeva õhtul ja teisipäeval, aga tavalisest rohkem lilli ostetakse terve naistepäevanädala jooksul.

Vene rahvusest mehed armastavad suuri bukette, „Lilleranna” poest on korraga ostetud 50 kõige pikemat roosi.

Eesti mehe maitse on minimalistlikum.

Reigami sõnul võib lille osta ka supermarkestist, aga lillepoest ostes peaks lill olema sätitud. Nende priimulapottidel on näiteks ilusad lipsud küljes.

Flamingo ja Ülliko, kaks veterani

Naistepäevalilled 126Haapsalu lilleturu vanimad on 1993. aastast tegutsev Flamingo ja tänavu 20seks saav Ülliko (pildil) Kastani kaupluses.

Flamingos on naistepäeval tööl kõik 7 müüjat ja omanik Aap Uspenski.

„Aasta tähtsaim päev,” ütles müüja esmaspäeva lõuna ajal. „Homme on järjekord uksest välja.”

Lillepoe müüjannad tunnistasid, et nemadki ootavad, et naistepäeval neile lilli kingitaks.

Uspenski sõnul annavad koolilõpuaktused kuu lõikes suurema läbimüügi, naistepäeva pillerkaar kestab lühemat aega. Kõik suuremad lillekinkimise tähtpäevad jäävad aasta esimesse poolde: sõbrapäev, naistepäev, lihavõtteNaistepäevalilled 188d, emadepäev, koolilõpetmine.

„Üjejäänud ajal tegeleme ellujäämisega,” nentis Uspenski. Lillemüüki võrdles ta kalapüügiga: aasta otsa söödad kohta sisse ja siis saad oma kala kätte. Lillepood saab saaki korjama hakata 2.-3. tegutsemisaastal.

Mehi peab Uspenski pärast väikest järelemõtlemist paremateks klientideks.

„Naised ostavad ilu pärast, mehed on kõigega nõus, peaasi et saavad ilusa asja,” võrdles Uspenski.

Parim naistepäev on reedel

Lillemüüja meelest on parim, kui naistepäev langeb reedele. Halvim varint on pühapäev.

Mullu oli 8. märts pühapäeval ja siis viis Uspenski 2000 tulpi maja taha prügikasti – viletsat kraami poole hinnaga müüa ta ei taha. Nädalavahetuse-naistepäeval jäävad ostmata need lilled, mis viiakse töökaaslastele.

Naistepäevalilled 196„Ma ei tea küll Eestis kedagi, kes oleks lillepoega rikkaks saanud,” nentis Uspenski (pildil). „Lillede riikitoojail läheb hästi, aga kas nad ka rikkaks saavad?”

Uspenski arvas teadvat põhjust, miks mehed nii hoolsalt naistepäeval lilli kingivad – nad kardavad pilke, mis neid tabavad, kui lilli kaasas ei ole.

Fotod: Urmas Lauri Naistepäevalilled 005   Naistepäevalilled 031 Naistepäevalilled 032  Naistepäevalilled 048 Naistepäevalilled 050 Naistepäevalilled 057 Naistepäevalilled 058 Naistepäevalilled 060 Naistepäevalilled 067 Naistepäevalilled 072  Naistepäevalilled 085  Naistepäevalilled 106 Naistepäevalilled 110 Naistepäevalilled 115 Naistepäevalilled 117 Naistepäevalilled 118 Naistepäevalilled 124  Naistepäevalilled 134 Naistepäevalilled 136 Naistepäevalilled 141 Naistepäevalilled 145  Naistepäevalilled 148 Naistepäevalilled 150 Naistepäevalilled 156 Naistepäevalilled 157 Naistepäevalilled 171 Naistepäevalilled 172 Naistepäevalilled 174 Naistepäevalilled 178   Naistepäevalilled 192

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
8 aastat tagasi

hea et tuld tagasi vanad ajad lilled naised ja naistepüev oleks hea kui see püev oleks jalle kalendris punane paljud naised on sel püeval tool las siis riik vühemalt maksab nats rohkem just nendele selle püeva eest veel kord head ilusat lillelisenaistepüeva