Reportaaž: Noarootsi saunarallil köeti kuumaks tosin sauna

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

_TJK0020 (Medium)

Noarootsis saunatati tosinas erilaadses saunas. Foto Kristjan Kosk

Laupäeval startis Läänemaal esimest korda korraldatud Noarootsi saunarallile 23 neljaliikmelist võistkonda, et viie tunniga külastada kahtteist vallas kuumaks köetud sauna.

Kell 12 päeval oli Noarootsi kõrts paksult rahvast täis, sest just sealt sai saunaralli alguse. Enne esmaülesande lahendamist pakuti osalejaile kehakinnituseks kuulsat kuuseokkakokteili. Esimeseks ülesandeks olid korraldajad välja mõelnud kadakaviha punumise. „Vihaga peab saama vihelda niimoodi, et see ära ei lagune,” juhendas üks Noarootsi saunaralli korraldajaid Ebekai Härm. Ta lisas, et vihta peab kogu ralli vältel kaasas kandma, sest ühes saunas on seda kindlasti tarvis. Härm ei valetanud, Spithami puhkemaja saunas oli vihtlemine lisapunkti vääriline.

Et rahvast stardis hajutada, tuli viht kontrolliks korraldajaile ette näidata. Kiirelt tekkis kontrollija juurde pikk saba. Saanud heakskiitva otsuse, võis kihutada esimese sauna suunas.

Kohal politseipatrull

Kõigi kihutajate tuju rikuti juba mõni kilomeeter pärast starti, sest seal ootas osalejaid politseipatrull, kes kontrollis kõikide autojuhtide kainust. Peale selle manitsesid korrakaitsjad, et poolsaare teed on kurvilised ja kohati libedad. Ilmselgelt oli politsei saunahullude kokkusaamisest informeeritud, sest politseiautot oli teepervel mujalgi näha.

Igal võistkonnal oli võimalus valida, millises järjekorras nad saunu läbima hakkavad. Ralli algfaasis selgus, et iga saunaseltskond oligi valinud endale meelepärase marsruudi ja suuri ummikuid saunade uste taha ei tekkinud. Kui sauna saabuski korraga mitu seltskonda, pääses sisse see kamp, kes oma võistlussedeli varem saunameistrile ulatas. Saunade läbimiseks oli aega viis tundi, mistõttu ei olnud suur kaotus mõne sauna eesruumis viis või kümme minutit jalga puhata ja kaaslastega juttu vesta.

Nimelt pidi iga võistkond – täies koosseisus – viibima saunas täpselt viis minutit, tegema sauna ees selfie ja lahendama lisaülesande. Viimane sisaldas pooltel juhtudel Noarootsi-teemalisele küsimusele vastamist või enese külma vette kastmist. Klassikaline jääauk oli vaid Paslepa mõisatiigis, kuid vastu Põõsaspea neeme lainetav Soome laht ei jäänud temperatuurilt pisikesele tiigile sugugi alla. Kuigi lisapunkti teenimiseks piisas sellest, et külma vette sulpsab vähemalt üks saunaseltskonna liige, kasutasid võimalust peaaegu kõigi võistkondade kõik liikmed. Selle nimi on võistkonnavaim, pajatasid saunalised.

Võistlejaile pakkusid saunavõimalusi üheksa Noarootsis tegutsevat ettevõtet. Spithami puhkemajad, Roosta puhkeküla ja Paslepa mõis olid väljas kahe saunaga.

Indiaani telgisaun

Spithamis oli indiaani telgisaun, mida kütsid paar meetrit eemalt lõkkest võetud punaseks kuumutatud raudkivid. Teine Spithami saun oli klassikaline Soome saun, kus lisapunkti teenimiseks tuli vihelda. Sauna kõrval oli tünn külma veega.

Omapärane saun oli ehitatud ka Paslepa mõisa : kileonni keskele oli pandud puuküttega keris, millele vett visates kerkis tempratuur paarikümneks sekundiks veidi kõrgemale kui välistemperatuur. Külmast saunast hoolimata ootas kõrval jäine tiik, kuhu sukeldumine tõi lisapunkti.

Kahe saunaga oli väljas ka Roosta puhkeküla. Kuna meri lainetas sada meetrit eemal, oli juba enne sauna saabumist selge, mida lisapunkti lunastamiseks tegema peab.

Linnuvaatlejate meelispaika ehk Põõsaspea neemele oli veetud auto järelkärul mobiilne saun. „Saunaomanik peab ikka õnnelik inimene olema, teeb sauna just seal, kus tahab,” sõnasid kaasvõistlejad ebatraditsioonilise sauna kohta.

Üles oli seatud ka kaks kümblustünni: üks Saare mõisas ja teine Österby sadamas. Sauna tegid ka Sutlepa vabajakeskus, Dirhami sadam ja Tuksi spordikeskus. Saunaralli jätkus õhtul kell 20 Roosta puhkekülas, kus igale võistkonnale oli auhind.

Noarootsi saunaralli üks korraldajaist Epp Loorens ütles, et kõik osalejaid jäid saunaralliga rahule. Ta lisas, et plaanis on sarnane ralli korraldada ka tuleval aastal. Kui selleks ajaks saame rohkem saunu, saame ka rohkem võistkondi rajale lubada, rääkis Loorens. Ta lisas, et 12 sauna oli 23 võistkonnale paras. „Oleks rohkem võistkondi lasknud rajale, oleks ilmselt mõne sauna juurde tekkinud järjekord, kuid seda me ei tahtnud,” nentis Loorens.

Tulemused

1. Sauna trollid

2. Nice President Lätlasteta

3. Nõva saunapoisid

4. Pin up mutid

5. Halukaluri Saunamehed

6. Tartukad

7. Eduard Lüüra

8. Taani taidlejad

9. JMMK

10. Ei Tea

 

Saunad

1. Spithami puhkekülad: Soome saun ja ürgne telgisaun

2. Roosta puhkeküla: Soome saun ja mobiilne Soome saun

3. Österby sadam: kümblustünn

4. Saare muuseum: kümblustünn

5. Paslepa mõis: Soome saun ja kilesaun

6. Sutlepa vajaajakeskus: Soome saun

7. Dirhami sadam: Soome saun

8. Tuksi spordikeskus: Soome saun

9. Põõsaspea neem: mobiilne Soome saun

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nii
8 aastat tagasi

Sel nädalavahetusel toimus “Kõik puhuma” mitte ainult laupäeval ja mitte ainult Noarootsis. Poltsei tegi oma tööd ja nii peabki olema.

juss
8 aastat tagasi

Huvitav, et keegi politseid ei sõima!

kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  juss

Kas peaks v….