Aasta alguses on päästel tuli takus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Teele VespereUue aasta algus, esimesed kuud, on lubaduste ja muutuste aeg – igaüks tahab uuel aastal olla parem ja saavutada rohkem, kevade lähenemine teeb omapoolsed korrektuurid ning inimesed muutuvad järjest energilisemaks ja aktiivsemaks. Nii on ka Päästeametil – juba on käima lükatud neli suuremahulist projekti, millega koolitatakse üle Eesti enam kui 35 000 noort algklassidest gümnaasiumiastmeni.

Esimese klassi jütsidel avaneb esmakordselt võimalus osaleda just neile mõeldud veeohutusalases koolituses, mille Päästeamet, lootuses vähendada veeõnnetustes hukkuvate või vigastada saavate laste arvu Eestis, uue projektina käima lükkab.

Praktiliste tegevuste abil antakse osalejatele põhjalikud ja eakohased teadmised veega seotud ohtudest ning nende korral käitumisest. Samuti toetab vastav tegevus ka ujumise algõpetust.

Koolitusel tekitatakse osalejatega hubane vestlusring, kus koos räägitakse läbi olulisim, praktiliste vahepaladega.

Koolitajateks on Päästeameti ennetusspetsialistid, kelle postkastid on paljudel tänaseks juba pungil registreerimissoovidest. Kui sellekohane info teieni veel mingil põhjusel jõudnud ei ole, aga võiks, siis soovitame kibekiirelt ühendust võtta oma maakonna ennetajaga.

Kohe-kohe on algamas ka „Tean tulest“ projekt, kus peamiseks sihtgrupiks 2.-3. klassi õpilased ning nii nagu ka nimi juba vihjab, siis teemaks on hoopis tuleohutus. See projekt on traditsiooniks saanud juba paljudele ning osalemise linnukesed kalendris tehtud nii mõnelgi. Projekti käigus on gruppidel võimalus registreerida külastus lähimasse päästekomandosse, kus lisaks päästetöö ja olustikuga tutvumisele, pajatavad päästjad elus ettetulevatest ohuolukordadest, selgitavad õiget käitumist ja tegutsemist tulekahju korral ning läbi mängitakse ka peamised põhjused, miks tulekahjude tekivad.

„Tean tulest“ on hea võimalus nii õpilastele kui ka õpetajatele välja tulla tavapärasest koolikeskkonnast ning õppida uusi teadmisi just omaala spetsialistidelt.

Lisaks esimese kooliastme projektidele, toimuvad aasta algusest 6. klassidele „Kaitse end ja aita teist“ koolitused, kus lisaks pääste teemadele on noortel võimalik kinnistada olemasolevaid ja omandada uusi teadmisi liiklusohutusest, esmaabist ja uimastiennetusest. Kirss tordil on projekti lõppedes toimuv maakondlik ohutusalane laager koolituse läbinud klassidele.

„Kaitse end ja aita teist“ on Päästeameti üks vanim, kuid siiani populaarseim projekt. Sellel aastal tähistavad paljud maakonnad Eestis selle juubeliaastat (kas 10. või 15. aasta)!

Lisaks kõigele eelnevale, pole unustatud ka vanemat sihtgruppi. Üldhariduskoolide gümnaasiumiastme ja kutseõppeasutuste õpilastele pakub päästeamet veeohutusalaseid koolitusi. Selles vanuses on hullujulgust ja edevust palju, katsetamisjanu suur ning peagi asutakse elama iseseisvat elu. Täpselt see sihtgrupp, kellega arutleda teemal – vesi kui oht, kas tõesti!?

Oleme valinud lektoriteks rohke kogemusepagasiga operatiivkorrapidajad, kes teavad täpselt, millisele nupule vajutada. Tegevust jagub ja neid, kes võiksid teadmisi saada, jagub rohkemgi. Osalemise huvi korral on kõige lihtsam viis Lääne regioonis võtta ühendust päästepiirkonna ennetajaga:

  • Järvamaa, Raplamaa – Marju Tamsalu marju.tamsalu@rescue.ee, 524 5646;
  • Saaremaa, Läänemaa – Kätlin Poopuu katlin.poopuu@rescue.ee, 506 8383;
  • Pärnumaa – Merilin Mihkeles merilin.mihkeles@rescue.ee, 5919 2994;
  • Hiiumaa – Kaljo Pihlamets kaljo.pihlamets@rescue.ee, 5340 0518.

Teele Vespere, Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo peaspetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments