Märjamaa süüdistab Läänemaa uut teehooldajat trikitamises

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Teehooldajad Warren Safety (6)

Teehooldusfirma Warren Safetyt süüdistatakse trikitamises. Foto Urmas Lauri

Raplamaal ja nüüd ka Läänemaal riigimaanteid hooldav OÜ Warren Safety võitis mullu Märjamaa vallateede hooldamise riigihanke, kuid ettevõtte maksuvõla tõttu ei saanud vallavalitsus võitjaga lepingut sõlmida. Vallaametnikud süüdistavad teehooldajat trikitamises, firma juhatuse liikme Tiit Ploomi sõnul on nende süüdistamine lepingu sõlmimisest kõrvale hiilimises meelevaldne.

Võitja taganes lepingust

Warren Safety osales eelmise aasta lõpus edukalt ka Märjamaa valla talihoolduse riigihankel. Suur vald oli hankes jagatud kaheksas osaks ning Warren Safety osales ja võitis hanke kolmes osas. Kokku ligi 190 000 eurot maksev leping kestnuks neli aastat, 2019. aasta kevadeni.

Kuigi Warren Safety pakkus madalaimat hinda ning seega võitis hanke, ei jõutud lepingu sõlmimiseni. „Kui võlg on peal, siis ei tohi lepingut sõlmida,” lausus tellija esindaja, Märjamaa vallavalitsuse majandusosakonna keskkonnaspetsialist Mati Erik.

„Vastavalt riigihangete seadusele ei tohi pakkujal olla maksuvõlgnevusi hankemenetluse alguse kuupäeva seisuga,” selgitas maanteeameti riigihangete talituse juhataja Andry Palu. „Samuti peab hankija kontrollima edukaks tunnistatud pakkuja maksuvõlgnevuste puudumist teist korda enne hankelepingu sõlmimist.”

Kasti piirkonnas Warren Safety omast kallima pakkumuse teinud Orgita Põld OÜ tõi päevavalgele, et hankevõitja on maksuvõlgnik. Maksuvõlg oligi põhjus, miks jättis vallavalitsus Warren Safety kvalifitseerimata ja kõrvaldas firma menetlusest. Kasti piirkonnas sai töö endale Orgita Põld OÜ.

Erik nentis, et Warren Safety asemele uute teehooldajate leidmisega oli probleeme. Kasti piirkonnas sai lepingu Warren Safety järel teisena pakkunud OÜ Orgita Põld. Ajutine leping sõlmiti Märjamaa alevi teede hooldamiseks Timberston Ehitus OÜga ning Loodna piirkonna teid hoiab aprilli lõpuni korras Lääne Teed OÜ. 

„Märjamaa alevis ja Loodnal oleme uut riigihanget ette valmistamas, enne jaani tahaks selle välja kuulutada,” ütles Erik.

Märjamaa vallavalitsuse õigusnõunik Evi Rooda ütles, et Warren Safety maksuvõlg oli tegelikult trikitamine, et pääseda lepingu sõlmimisest. Rooda sõnul oli vallaametnikel teada, et Warren Safetyl on uus leping Läänemaal ootel. „Nad [Warren Safety] hoidsid lepingu sõlmimisest kõrvale,” ütles Rooda. „Lolli juttu ajasid sõna otseses mõttes.”

„Kui nad ise oleks lepingu sõlmimisest keeldunud, oleks meil seadusest tulenevalt olnud õigus pakkumuste [hinna]vahe neilt sisse nõuda,” selgitas Rooda.

„Vähem kui tuhande euro suurune maksuvõlg oli 15. jaanuaril, kui me teatasime neile lepingu mittesõlmimisest, paar päeva hiljem oli paber puhas, võlg tasutud.” Ka üleeile kinnitas Krediidiinfo, et Warren Safetyl pole maksuvõlga.

„Arvan, et neil polnud vastavat võimsust seda [Märjamaa valla kolme piirkonna teehooldustöid] teostada,” ütles Erik. „Tegid võitmiseks odava pakkumuse, lootsid siis kilomeetrihinna eest enda asemele tegijaid leida, aga vanad tegijad polnud sellega nõus.”

OÜ Warren Safety juhatuse liige Tiit Ploom ütles, et Märjamaa vallaametnike väited trikitamisest on meelevaldsed.

„Oligi maksuvõlg,” ütles Ploom. „Investeerisime tehnikasse ning selle tõttu hilinesime maksude tasumisega mõned päevad. Igal ettevõttel võib ju makseraskusi ette tulla.” 

Trikitamine šansse ei vähenda

Märjamaa hankel toimunud trikitamine Warren Safety riigihankevõimalusi ei kahandanud. Uued hanked Raplamaa riigimaanteede hooldamiseks on juba ellu viidud väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankega ning lepingud sõlmitud  OÜl Warren Safety koos Leonhard Weiss Viater Ehitus ASiga. Neis hangetes puudusid OÜl Warren Safety hankemenetluse alguse kuupäevad ning enne lepingute sõlmimist maksuvõlad.

„Kui hankemenetluse alguse kuupäeva seisuga on pakkujal maksuvõlgnevus, tuleb pakkuja hankemenetlusest kõrvaldada,” ütles maanteeameti riigihangete talituse juhataja Andry Palu. „Kui järgmistel hangetel tal hankemenetluse alguse kuupäeva seisuga maksuvõlgnevusi ei ole, ei saa pakkujat ka kõrvaldada.”

Läänemaa hooldusleping peab vett

Veebruarist hakkasid Läänemaa riigimaanteid hooldama Warren Safety ja Leonhard Weiss Viater Ehitus, kelle ühispakkumus võitis sellekohase riigihanke.

Lääne maakonna hankes kontrollis maanteeamet OÜ Warren Safety maksuvõlgnevusi hankemenetluse alguses mullu 22. mail ning enne hankelepingu sõlmimist 30. juulil. „Nendel kuupäevadel tal [OÜl Warren Safety] maksuvõlad puudusid ning nendega sõlmitud leping peab vett,” nentis Palu.

Läänemaa riigimaanteede hooldamiseks sõlmitud leping kestab 30. septembrini 2021. Viie aasta peale kokku tuleb lepingu maksumuseks umbes 7 miljonit eurot. Riigimaanteid on Läänemaal kokku umbes 750 km. Läänemaa riigiteede hooldusele konkureeris viis firmat, teiste seas ka praegune hooldaja Lääne Teed. Viimane on Läänemaa riigiteid hooldanud 2012. aastast, enne seda oli teehoole riigi korraldada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
8 aastat tagasi

Ahh pole häda miskit , selle raha eest tööd tehtud küll ja varsti kevad käes ju .

Eeri
8 aastat tagasi

Tehnika tundub uuel firmal vägevam olevat, kuid teede seisukorda vaadates on seda selgelt liiga vähe. Või on asi lihtsalt saamatuses.

Kaido
8 aastat tagasi

Haapsalu – Laiküla maantee, peale viimast suuremat lund sattusin sahale järgi sõitma. Eelnevalt teele sõidetud rööpad lükkas ilusti ühtlaseks massiks. Vennike sõitis sahk pooles vinnas, arvatavasti hoidis kütust kokku. Peale sahast möödumist oli natuke ohutum sõita.

Sass
8 aastat tagasi

Ah mis plärate, teed on kogu aeg üht moodi kehvad olnud.

N50+
8 aastat tagasi

Tõsi, selle aasta teehooldus ei kannata mitte mingit kriitikat, seda eriti, kui Ääsmäe-Haapsalu maanteelt kõrvalteele (mis on maanteeameti hooldada) keerata

juss
8 aastat tagasi

Oli võlg, või mitte, aga s.tasti teevad oma tööd!