Jaanus Karilaid saab uuesti kohalike keskerakondlaste juhiks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid Läänemaad käest ei anna. Foto arhiiv

Üle Eesti käib Keskerakonnas vihane heitlus Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni toetajate vahel, Läänemaal on ülekaalus savisaarlased, kuid vähemalt kaks erakondlast on protestiks välja astunud.

Keskerakonna Läänemaa aastakoosolekule koguneb täna Haapsalus ligi 100 inimest. Ainus kandidaat Läänemaa keskerakondlaste juhiks on riigikogu liige Jaanus Karilaid, samuti vahetub piirkonna kuraator, armastatud telenäo Enn Eesmaa asemele saab selleks riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

Pärast Keskerakonna kongressi mullu novembris on Läänemaal Keskerakonnast lahkunud vähemalt kaks inimest. Üks on Taebla gümnaasiumi direktor ja Lääne-Nigula vallavolikogu liige Jaanus Mägi.

Erakonnas uuendusi oodanud Mägi tegi taotluse erakonnast välja astuda erakonna kongressi päeval kohe pärast seda, kui sai teatavaks, et erakonda juhib edasi Edgar Savisaar.

„Loodan, et olen erakonnast välja arvatud. Vastust ma oma avaldusele seni ei ole saanud,” ütles Mägi.

Ühendust pole Mägiga võetud ega püütud teda ümber veenda. Mägi ütles, et oli juba mõnda aega pidanud plaani erakonnast välja astuda, põhjuseks erakonnaga seotud skandaalid. Enne kongressi lubanud Mägi endale, et kui kõik jätkub vanas vaimus, siis tema lahkub.

„Teatud osa poolt ülejäänutest ülesõitmine, mittearvestamine, kättemaksuhimu, mängud, mida kõrgemal pool mängitakse,” loetles Mägi seda, mis talle erakonnas ei meeldi.

Kui erakonna juhiks saanuks Kadri Simson, oleks Mägi erakonda jäänud.

Mägi astus Keskerakonda 1990. aastate keskel eeskätt selleks, et toetada tollase haridusministri Peeter Kreitzbergi hariduspoliitikat. Kreitzberg ise lahkus omal ajal samuti Keskerakonnast ja kuulus 2005. aastast SDE ridadesse.

Teine, kes pärast kongressi Keskerakonnast välja astus, on Renno Remmel. Keskerakonna volikogu liige Läänemaalt Kalle-Kusta Tõnisma ütles, et Remmeli lahkumine on seotud põhikirja muudatusega.

„Remmel on seda meelt, et kriminaalkorras karistatud inimesed ei peaks erakonda kuuluma,” ütles Tõnisma.

Keskerakonna kongressil taheti muuta põhikirja nii, et kriminaakaristuse saanud inimesi ei pea enam välja viskama, ennekõike käis see erakonna peasekretäri Priit Toobali kohta. Põhikiri on praegu kinnitamata, sest kohus polnud nõus muudatust kinnitama, asi on vaidlustatud.

„On lahkujaid, on liitujaid. Elu tavaline kulg. Kui mõni on lahkunud, siis kongressi otsustega pole seda seotud. Piirkonna tuumikust pole lahkunud keegi,” ütles Keskerakonna aseesimees ja Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid.

Karilaiu sõnul ei ole piirkonnas sisevastuolusid ega tülisid. „Aga kindlasti on väsitav see poliitiline nõiajaht Edgar Savisaare isiku suhtes. Keskerakond on siiani alati oma esimeest kaitsnud. Kindlasti on ka hääli, et prooviks teisiti, valiks ükskõik kelle, peaasi et saaks surve alt välja,” ütles Karilaid.

Karilaiu sõnul on Savisaare 40 000 häält Tallinnas kosmiline tulemus. „Tema likvideerimiste katsetused on tingitud poliitilisest armukadedusest ja juhitud poliitiliste konkurentide vihakõnest, mis on kestnud üle 15 aasta. Hämmastav, et selle taustal julgevad paljud veel sallivusest kõnelda,” ütles Karilaid.

Karilaid on juhtinud Läänemaa piirkonda kümme aastat. Tõenäoliselt jätkab ta samal kohal pärast tänast aastakoosolekut, kus on kavas ka piirkonna esimehe valimine.

Piirkonna esimehe kohale on esialgu vaid üks kandidaat: Jaanus Karilaid. Kuigi aastakoosolekul võib igaüks end ka ise üles seada, ei pea Kalle Tõnisma seda tõenäoliseks.

„Teades-tundes siinset liikmeskonda, siis vaevalt küll,” ütles Tõnisma.

Karilaid ütles, et loodab esimehe kohal jätkata. Piirkonna prioriteet tema sõnul on 2017. aasta kohalikud valimised ja „oma riigikogu liikmete kaudu otsuste mõjutamine Läänemaale soodsas suunas”.

Läänemaa keskerakondlased pole Karilaiust rääkides kiitusega kitsid.

„Jaanus on asendamatu. Ta on nagu vein, mis läheb aastatega järjest paremaks,” ütles Noarootsi vallavolikogu liige Vladimir Belovas.

Tõnisma sõnul on hea, kui piirkonna eesotsas on keegi, kes liigub ülevalpool ja teab, mis mõtted liiguvad tagatubades. Karilaid on riigikogu liige ja 29. novembri kongressist Keskerakonna aseesimees. Erakonda kuulub ta 1997. aastast.

Ka Tõnisma kinnitas, et piirkonnas ei ole vastuolusid. „Selge on see, et muudatusi tuleb, aga meie oleme seda meelt, et ei torma sündmustest ette,” ütles Tõnisma.

Haapsalu linnavolikogu esimees Andreas Rahuvarm on Keskerakonda toetanud aastaid, erakonna liige sai temast aga alles paar nädalat tagasi. Rahuvarmi sõnul on Karilaid mees, kellega ta julgeks luurele minna. „Nupp nokib, ideid on, on ka energiat, et neid ellu viia,” ütles Rahuvarm.

Keskerakonna Läänemaa piirkonnas on 285 liiget. Tänasele aastakoosolekule Haapsalu kultuurikeskuses on oodata 90 inimest. Kuraatori ülesanne on aidata, toetada ja hoida sidet erakonna keskkontoriga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
8 aastat tagasi

on nüüd valitud või?

roheline lint
8 aastat tagasi

Kes kannatab,see kaua elab?Jaanus Mägi’t võib mõista,kui kannatus otsas ja läheb lihtsama vastupanu teed.Elav näide on Taebla gümnaasiumi sulgemisega nõustumine.Iseeasi on,kui palju põhimõtetest alles jääb-toetades Simsonit.Erakondi pole tarviski?-ka tõetera sees!Siiski,Savisaar vääriks presidendikohta paljude meelest,isiklikult toetaksin.Ta on parem Kadrist,kes jääb igaveseks teiseks.Kahju ,kui on läinud kaklemiseks ja seda ei mõisteta.

no
8 aastat tagasi

vähemalt ei toeta nad pabulaid ja perverte ja tallinnas on transport tasuta

hea lugu
8 aastat tagasi

nii plusse kui miinuseid, hästi tehtud lugu. ajakirjanikul on tugev tase

Juss
8 aastat tagasi

Arva-arva, kes on arvaja – savilaid vöi karisaar

arvaja
8 aastat tagasi

Hea Kärt! Ehmatab see õelus, mis sisaldub Sinu lauses.Mis või kes on Sulle liiga teinud? Või oled valesid valikuid teinud? Kui tahame, et midagi muutuks paremuse poole, peab ikka endast peale hakkama.

Arvajale
8 aastat tagasi
Reply to  arvaja

Kindlasti ei ole see õelus. Karilaid, kes ei ole peale poliitbroileriks olemise(Nõmme linnaosa vanem käib ka siia), midagi elus kasulikku teinud, on suur oht Eesti Vabariigile, eriti peale viimaseid Venemaa meelseid avaldusi. Palun ärge kiitke takka Savisaare tallalakkujaid! Tulge mõistusele, Te olete ju eestlane või mitte?

arvaja
8 aastat tagasi
Reply to  Arvajale

Oh, taevas, millal kasvab ükskord aju, mil ka mõte sees…..

Kärt
8 aastat tagasi

Oi no palju õnne, saame selle aferistist venemaakummardaja tagasi.