Haapsalu kunstikool saab endale uue maja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Haapsalu linnavalitsus tahab remontida Lossiplatsi ääres maja Jaani 2 ja kolida sinna kunstikooli. Kui kõik läheb plaanipäraselt, võib Haapsalu kunstikool kolida uude kohta juba sel aastal.

Arhitekt Harry Lindemann on koostanud Jaani 2 maja remondiprojekti, ehitusluba on saadud ja välja on mõeldud ka rahastamisplaan. Selle plaani kohaselt annab linnavalitsus Jaani 2 hoonestusõiguse 2041. aastani Haapsalu Linnahoolduse OÜle. Linnahooldus laenab hoone kordategemiseks kuni 600 000 eurot.

Linnavalitsus lubab, et Haapsalu Linnahooldus saab laenu tagasimakseiks aastail 2016–2031 linnalt kuni 55 000 eurot igal aastal. Sellekohased eelnõud on linnavalitsus esitanud 26. veebruaril kogunevale linnavolikogule.

Haapsalu Linnahooldusel on praegu üks laenuleping, mille sai osaühing kaasa, kui Haapsalu Linnamajanduse AS jagunes kaheks, selgitas ettevõtte juhataja Alo Lõps. Linnamajanduse AS andis siis Linnahooldusele üle kunagise teenindusmaja Lihula mnt 3 koos selle ostuks võetud 300 000eurose laenuga. Kümneks aastaks võetud laenu on tasuda veel kuus aastat.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman, kes on ühtlasi Linnahoolduse nõukogu esimees, selgitas, et Linnahoolduse põhikirjaline tegevus ongi linnavara haldamine ja hooldamine. Vikmani sõnul Jaani 2 fassaad ei muutu, maja sees võetakse mõned vaheseinad maha. Maja saab uue katuse ja aknad, uue elektrisüsteemi, kütte ja ventilatsiooni.

Kunstikool saab esialgu vaid osa majast

Remondiplaan käib praegu vaid ligi 500 m² suuruse tänava-äärse apteegimaja kohta. Kunstikool saab endale siiski vaid osa majast. Kool saab kasutada ka maja hoovi.

„Asukoht ei ole kõige halvem,” ütles kunstikooli direktor May Aavasalu, kuid laienemise ruumi uues kohas eriti ei ole.

Praegu käib kunstikoolis 107 last ja Jaani tänava majas seda arvu kasvatada ei saa, kuigi oleks tahtjaid.

„Eriti ei laiene, aga seal on kõik vajalikud ruumid,” ütles Aavasalu uue maja kohta.

Uude majja mahub 12 rühma, muu hulgas on vaja joonistamise stuudiot; maali-, kompositsiooni- ja vormiõpetuse ruumi, kunstiajaloo klassi. Ka näitusesaali on vaja, sest tõenäoliselt kolib see koos kooliga Karja tänavalt Jaani tänavale.

Kunstikool on Karja tänaval kortermajas tegutsenud 15 aastat. Tegemist on korteriühistu majaga, kunstikool töötab linnale kuuluvas kahes korteris.

„Ju ikka jääme pikemaks ajaks, ehk ei ole päris ajutine koht,” lootis Aavasalu.

Mis saab kahest hoovimajast?

Linnapea Urmas Suklese sõnul algab koos ehitusega kahe hoovimaja renoveerimisprojekti tegemine.

„Kavandame hoovimajja muuseumide arenduskeskuse ja piiskopilinnuse loomemajana,” ütles Sukles kahe korrusega hoovimaja kohta. Sinna mahuks ka piiskopilinnuse ja Läänemaa Muuseumide kontor, nii et Iloni Imedemaa saaks ruumi juurde.

Kuni hoovimaja pole remonditud, saavad need kontorid töötada kunstikooliga ühe katuse all. Ühe korrusega maja sobiks näitusesaaliks, suvenäituste, kontsertide ja töötubade tarvis ajal, mil kunstikool on suvevaheajal. Praegu hoovimajas tegutseval loomekeskusel on samuti võimlik endale seal ruumi rentida.

Aselinnapea Peeter Vikman lootis, et kui volikogu veebruaris linnavalitsuse plaani heaks kiidab, saab märtis ehitajahanke välja kuulutada ja esimese etapi ehk apteegimaja ehitust alustada. Siis on lootus, et kunstikool kolib jõuluks Jaani tänavale.

Karja tänaval kunstikoolist vabaks jäävad kaks linnale kuuluvat korterit ja allkorruse galerii läheb arvatavasti müüki, lisas Vikman.

Kinnistu Jaani 2

  • Krunt 1427 m².
  • Elamu 114 m².
  • Tööstushoone 161 m².
  • Apteek-elamu 481 m².
  • Jaani 2 ala on olnud kasutusel vähemalt 13. sajandist.
  • Maja on korduvalt omanikku vahetanud ja ümber ehitatud. 1803 ostis maja Jacob Pontus Stenbock, kelle omanduses on olnud ka Stenbocki majana tuntud valitsushoone Toompeal.
  • 1835. aastal ostis Jaani 2 hooned proviisor Carl Leopold Bergfeldt, kes avas seal 1840. aastal apteegi. Bergfeldt oli mudaravila omanik ja 1851. aastani ka linnapea.
  • Haapsalu vana apteek kolis majast välja mullu augustis.

Allikas: Linnavalitsus, Lääne Elu

Fotod. Arvo Tarmula Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (1) Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (2) Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (3) Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (4) Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (5) Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (6)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments