Haapsalu saab kümnenda sõpruslinna Lätist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Üksküla. WIKIPEDIA

Haapsalu tahab sõlmida sõpruslepingu väikese Ikšķile linnaga Lätis.

Ikšķile, mis on eesti keeles kandnud ka Üksküla ja saksa keeles Uexkülli ja Üxkülli nime, asub Daugava paremal kaldal Riiast 30 km ida pool.

Linnaõigused sai Ikšķile 1992. aastal, kuid tema ajalugu ulatub 12. sajandisse. Mullu tähistas Ikšķile 830. aastapäeva, mis tähendab, et linn on Haapsalust peaaegu sajandi võrra vanem.

12. sajandi lõpus sai Ükskülast katoliikliku misjoni tugipunkt Läti alal. 1184. aastal saabus sinna kui Väina liivlaste ühte keskusse ristiusku kuulutama Meinhard, kes määrati ka Üksküla piiskopiks. Meinhard rajas Ükskülla kiriku ja alustas 1185 seal Baltikumi esimese kivilinnuse rajamist.

Ikšķile piirkonnas elab praegu 8000 inimest.

Ikšķile soovist leida sõpruspartner Eestis sai Haapsalu teada Läti saatkonna kaudu. Haapsalu alustas Ikšķilega sõprussuhteid kevadel 2014, mil linna delegatsioon käis Lätis selle piirkonnaga tutvumas. Mullu suvel käisid Haapsalu noored muusikud Ikšķile 830. aastapäeva pidustustel, augustis esinesid Ikšķile noored Valge Daami päevadel.

Haapsalu linnal on praegu üheksa sõpruslinna, kuid mitte ükski neist ei asu Lätis. Üks põhjus sõprussuhteid arendada on võimalus üheskoos ette võtta europrojekte, põhjendab linnavalitsus linnavolikogule esitatud eelnõus. Haapsalu linnavolikogu arutab asja eeloleval reedel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments