Leedo tõi Vormsi hankele riiulifirma (täiendatud)

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

örmso

Vormsi uue parvlaeva pärast käib juba aasta aega kohtuvaidlus. Foto: Arvo Tarmula

Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo tegi Vormsi veohankele pakkumise äsjaasutatud firmaga Tuule Liinid.

Leedo peamine konkurent, Kihnu Veeteede omanik Kaspar Kokk laseb nüüd palgatud advokaadibürool kontrollida, kas 15. jaanuaril asutatud firmaga ikka tohib minna veohankele. Kihnu Veeteid esindav Raski advokaadibüroo saatis 4. veebruaril Lääne maavalitsusele teabenõude, soovides teada, kas Tuule Liinid vastab hankes esitatud kvalifikatsioonitingimustele.

„Miks ei osaleta hankel kogenud äriühinguga, vaid luuakse uus äriühing?” ütles Kihnu Veeteede juhatuse esimees Andres Laasma Lääne Elule. „See jätab trikitamise või JOKK-skeemi mulje.”

Laasma sõnul võib olla põhjus selles, et Sõru–Triigi liini operaatorihankel ainsana osalenud Saaremaa Laevakompanii osutus maksuvõlglaseks ja jäi liinilepingust ilma, sest majandusministeerium tühistas hanke.

Vjatšeslav Leedol on aga ka teine veofirma, Väinamere Liinid, kuid selmet Väinamere Liinidega hankel osaleda, tehti täiesti uus äriühing. „See on spekulatsioon, ma ei saa seda kindlalt väita, aga kui Leedo mõnel teisel äriühingul on samuti probleeme…?” arutles Laasma.  

Laasma sõnul pöördusidki nad oma kõhklustega Lääne maavalitsuse poole. „Seda enam, et hankekomisjoni poolt on olnud pikk vaikus, infot pole antud ja ootamine on olnud pikk,” sõnas Laasma.

 „Kentsakas, et teabenõude korras sellist informatsiooni küsitakse,” ütles hankemenetluse eest vastutav Lääne maavalitsuse planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu.

Mäesalu ei soovinud vastata Lääne Elu küsimustele, kas advokaadibüroo nõue on põhjendatud, kuidas mõjutab kiri hanke käiku ja millised pädevused on Tuule Liinide puhul kahtluse all. „Juristid tegelevad ja kaaluvad,” ütles Mäesalu.

Mäesalu lisas, et Raski advokaadibüroo tahab saada infot teise pakkuja kohta ja neil tuleb kaaluda, kui palju nad saavad menetlusinfot välja anda.

„Nüansid, aga ma ei saa neid kommenteerida,” sõnas Mäesalu.

Mäesalu sõnul tehakse hankemenetluse otsuseid kindlas järjekorras. Lääne maavalitsus kontrollib esimese asjana, kas pakkujad kvalifitseeruvad. Näiteks tuleb hankel kvalifitseerumiseks täita nõutud tingimused, sh et ettevõte ja laevameeskond on teinud vähemalt 25 edasi-tagasireisi Vormsi.

Lääne maavalitsus kuulutas operaatorihanke välja mullu 16. septembril. Tähtajaks, 27. jaanuariks esitati kaks pakkumust: Tuule Liinid OÜ ja AS Kihnu Veeteed.

OÜ Tuule Liinide ainuomanik on mitme tütarettevõtte kaudu Vjatšeslav Leedo. Tuule Liinid on Tuule Piletikeskuse OÜ kaudu Leedole kuuluva reisibüroo Wris tütarfirma. Viimase juhataja on Haapsalu kunagine aselinnapea Krista Esta.

Wris kuulub täielikult Leedo haldusfirmale Holostovi Kinnisvara. Holostovi Kinnisvara tütarettevõtted on paljude teiste hulgas ka Väinamere Liinid ja Kadi raadio.

Tuule Liinide suhtekorraldusfirma Optimistic Public teatas Lääne Elul, et Tuule Liinid OÜ on asutatud ettevõte, mitte nn riiulifirma, mille all mõistetakse valmiskujul ostetud äriühingut.  

Suhtekorraldusfirma teatas, et Tuule Piletikeskus OÜ poolt asutatud äriühing on loodud muuhulgas parvlaevaliinide opereerimiseks. Ettevõte kinnitas oma teates, et Tuule Liinid OÜ pakkumus Vormsi liini hankel vastab kõigile tingimustele. Ettevõte lisas oma teates, et hankel osalemine uue äriühinguga ei ole midagi tavatut – mäletatavasti asutas Tallinna Sadam tütarettevõtte TS Laevad OÜ vahetult enne riigi poolt läbi viidud suursaarte parvlaevahanget ja just konkreetse eesmärgiga nimetatud hankel osaleda. Ettevõte märkis, et tekib küsimus, kas Lääne Elu peab ka ettevõtet TS Laevad OÜ riiulifirmaks ning kas sellisel juhul näeb ka siin probleemi, et selline ettevõte osales mastaapsel riigihankel ning selle võitis.

Lisatud Tuule Liinide kommentaar 19. veebruar 2016 kell 13:14

Tuule Liinid OÜ

• Registreeritud 15. jaanuaril 2016.

• Tegevusala: sõitjatevedu merel ja rannavetes.

• Kapital 2500 eurot.

• Omanik Vjatšeslav Leedo.

Allikas: Krediidiinfo

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
MEGAIRW
8 aastat tagasi

Tont selle tuule liiniga . Muret teeb pigem mis väinast saab – jälle ülelaskmine ? Ettevaatust sel juhul teenusepakkujatele