Endise Risti vallavanema kohtuasjus kuulati üle kümme tunnistajat

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

rein kruusmaa

Risti endist vallavanemat Rein Kruusmaad süüdistakse soodustuskelmuses, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Foto: Kristjan Kosk

Endise Risti vallavanema Rein Kruusmaa kohtuprotsess jätkus täna Haapsalu kohtumajas tunnistajate ülekuulamisega.

Prokurör oli kohtusse kutsunud kümme tunnistajat, kes andsid ütlusi Risti tervisekeskuse ehituseks hinnapakkumiste võtmise, võimaliku võltsimise ja põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) esitamise kohta.

Risti tervisekeskuse rajamiseks tegid hinnapakkumised osaühingud Ants Lipu, Traviton ja Haapsalu Restauraator. Kõigi kolme ehitusfirma esindajad kinnitasid kohtus, et nemad koostasid hinnapakkumised vastavalt oma äranägemise järgi ja konkureerivate pakkumistega kursis ei olnud. Nad tõdesid, et on tavapärane, kui esialgne hinnapakkumine aja jooksul muutub.

Seda, et madalaim ja kõrgeim pakkumine erinesid peaaegu kahekordselt (Ants Lipu pakkumine 23 889 eurot ja Haapsalu Restauraator pakkumine 44 656 eurot), kommenteerisid asjaosalised erinevate nägemustega tervisekeskuse renoveerimises. Projekti tervisekeskuse renoveerimiseks koostatud ei olnud.

Endise Risti vallavalitsuse töötajate ja volikogu liikmete ülekuulamisel selgus, et plaanist rajada endisesse raamatukoguhoonesse tervisekeskus, olid nad kuulnud, kuid sellega kogu info ka piirdus.

Oma ütluste kohaselt polnud nad teadlikud, kust tuleb raha hoone renoveerimiseks. Peale selle ei osanud nad nimetada hinnapakkumiste tegijaid ega suurusi. Kõik kinnitasid kui ühest suust, et tervisekeskuse asjaajamisega tegeles vallavanem Rein Kruusmaa isiklikult. Ametijuhendi järgi pidi sellega tegelema ehitusnõunik, kuid kulude kokkuhoiu tõttu oli ehitusnõunik vallavalitsusest koondatud.

PRIA-st kohtusse kutsutud tunnistaja rääkis, et Kruusmaa esitas PRIA-le taotluse kolme nõutud hinnapakkumisega, millest üks ei vastanud nõuetele. Uue taotluse saatis Kruusmaa PRIA-le juba mõni päev hiljem ja siis oli ebakorrektne hinnapakkumine muudetud PRIA-le sobivaks.

Enne PRIA-le esitamist kiitis taotluse heaks MTÜ Kodukant Läänemaa, mille juhatuse liige Kruusmaa oli.

Risti tervisekeskuse hoone renoveeris Kruusmaa koolivenna Margus Ojamäe tänaseks pankrotistunud firma Haapsalu Restauraator OÜ.

Kohtuprotsess jätkub 25. veebruaril Haapsalu kohtumajas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Projekti...
2 aastat tagasi

…ei olnud : )

Tore jahumine
8 aastat tagasi

Kruusmaa on ju asjapulk, tema juba teab kuidas sõbraga äri teha nii, et kõik oleks rahul.

Vanad+sõbrad........
8 aastat tagasi

Hea diil ja nüüd firmagi pankrotistunud.