Mullune müüduim raamat oli Kivirähu „Karneval ja kartulisalat”

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Andrus Kivirähk Haapsalu Apollo raamatupoes. Foto: Kristjan Kosk

kivirähk f kosk

Eesti Kirjastuste Liidu andmetel oli mullune muuduim raamat ja ühtlasi ka edukaim lasteraamat Andrus Kivirähu "Karneval ja kartulid", mille andis välja kirjastus Varrak ja mida müüdi 11 161 eksemplari.

Biograafia valdkonna menuk oli Margit Kilumetsa "Jaak Joala. Kuulsuse ahelad" kirjastuselt Hea Lugu, mille läbimüük  oli 10 407 eksemplari. Üldjärjestuses andis see teise kohta.

Teatmekirjanduse menuk oli TEA entsüklopeedia 12. köide TEA Kirjastuselt, läbimüük oli 7351 eksemplari ja üldjärjestuses tõi see kolmanda koha.

Tarbekirjanduse kõige menukam raamat oli Eneli Kägeri "Aiast siin- ja sealpool aknalauda" kirjastuselt Varrak, mille läbimüük oli 5694 eksemplari ja üldjärjestuses andis see kuuenda koha.

Ilukirjanduse menuk oli David Lagercrantzi "See, mis ei tapa. Järg Stieg Larssoni Millenniumi triloogiale" kirjastuselt Varrak, mida müüdi 5387 eksemplari ja üldjärjestuses tuli seitsmes koht.

Aimekirjanduse kõige populaarsem raamat oli Johanna Paunggeri ja Thomas Poppe "Kuu võim" kirjastuselt Varrak, mille läbimüük oli 5283 eksemplari ja üldjärjestuses andis see kaheksanda koha.

Enim müüdud e-raamat oli E.L.Jamesi „Viiskümmend halli varjundit“ kirjastuselt Pilgrim 564 eksemplari suuruse läbimüügiga.

Raamatute müügi edetabeli moodustasid eelmisel aastal 15 kirjastuse raamatud. Enim raamatuid oli kirjastuselt Varrak, kokku 26 nimetust, järgnesid TEA Kirjastus 19 nimetust ja Koolibri 17 nimetusega.

Kui võrrelda varasemate aastate andmeid, siis algupärase kirjanduse nimetuste arv on väikeses langustrendis: 2013. aastal moodustasid eesti autorite raamatud TOP 100-st nimetuste järgi 63 protsenti, 2014. aastal 57 protsenti ja eelmisel aastal oli see osakaal 56 protsenti, märkis kirjastuste liit.

TOP 100-s on enim lasteraamatute nimetusi – 32. Lisaks suurimale nimetuste arvule on lasteraamatuid ostetud ka enim koguseliselt – nende osakaal tabelis on 28 protsenti, neile järgneb ilukirjandus 19, teatmekirjandus 17, tarbekirjandus 15, aimekirjandus 14 ja biograafia 7 protsendiga.

Ilukirjanduse osas on esisajas 17 raamatut, 2014. aasta oli neid 14 nimetust, 2013. aastal 16 nimetust ja 2012. aastal 13 nimetust.

Lasteraamatute osas on väikeseid kõikumisi. 2015 .aastal on nimekirjas 33 nimetust, 2014. aastal oli 28 nimetust, 2013. aastal 32 nimetust. Endiselt ostetakse hästi kooliks ettevalmistavaid ja väikelastele mõeldud raamatuid, kuid edetabelis on ka ilukirjanduslikke teoseid Andrus Kivirähkilt, Kristiina Kassilt ja Eno Raualt.

E-raamatute puhul arvestame neid raamatuid, millede puhul on müüdud 100 ja rohkem litsentsi. 2014. aastal oli selliseid nimetusi 52, 2015. aastal 56. E-raamatute puhul on edukaimad ilukirjanduslikud tõlkeraamatud.

10 aasta jooksul on seitsmel korral enimmüüdud raamatuteks olnud ilukirjandusteosed. Autoritest on Andrus Kivirähk olnud kolm korda ning Sofi Oksanen ja Aive Luigela kahel korral enimmüüdud raamatute autorid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanad raamatud – meie kultuuri kõige väärtuslikum pärl | Raamatud & muusika
8 aastat tagasi

[…] lugusid või Liivi värsse, samas aga väärtustades uue põlvkonna loomingut. Kirjanikud nagu Andrus Kivirähk või isegi Contra peaksid tänapäeval olema sama kõrgelt väärtustatud – nemad loovad […]