Lääne-Nigula pole hiigelvalla loomisega nõus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Kolmapäeval lükkas Lääne-Nigula vallavolikogu üksmeelselt tagasi Kullamaa ettepaneku läbirääkimiste alustamiseks Läänemaale ühise omavalitsuse moodustamiseks. Ühinemisläbirääkimisi jätkatakse kitsamas ringis naabervaldade Kullamaa, Nõva, Noarootsi ja Martnaga.

Valla haldusreformi komisjoni esimees Andres Liiv selgitas, et ühinemisettepaneku saanud vallal on vastamiseks kaks kuud. „Meil ei ole mõtet Kullamaa vastusega venitada,“ lausus Liiv.

Andres Liiv ütles, et valla haldusreformi komisjon on viis korda koos käinud. „Lääne Elu on aktiivselt meie seisukophti kajastanud, vallavalitsus on teinud analüüsi, mis kajastab liitumisvariante,“ tõdes Liiv.

Valla eelarve- ja raamatupidamise osakonna juhataja Piret Zahkna tutvustas volikogule lühidalt koos vallavanem Mikk Lõhmusega koostatud analüüsi („Lääne-Nigula analüüs põrmustab Läänemaa suurvalla“, LE 16. veebruar).

Andres Liiv ütles, et haldusreformi komisjoni aruteludel on jõutud järelduse, et suure maakondliku omavalitsuse tegemine viib kohapealse otsustamise kaugemale, esmatasandi demokraatia saaks hoobi, teenuste osutamine nii suurel maa-alal muutuks ebamõistlikuks.

„Komisjon leidis, et ei ole mõistlik Kullamaa ettepanekut toetada,“ lausus Liiv ja lisas, et mõistlikum oleks oma partneritega läbirääkimistel edasi minna. „Kullamaa ettepanek on meie ühinemispiirkonna läbirääkimisi pidurdanud,“ tõdes Liiv.

Eile, enne Lääne-Nigula volikogu istungit said viie valla esindajad kolmandat korda kokku, seekord Kullamaal.

„Naabritega suhtlemisel on selgunud, et siirast usku ühtse omavalitsuse suhtes on vähe, võib arvata, et ka teistelt tuleb [Kullamaa ettepanekule] eitavaid vastuseid,“ nentis vallavanem Lõhmus „Liigume edasi, ka Kullamaa oli sellega [Lääne-Nigula eitava vastusega] nõus.“

Enne otsustamist tahtis Margus Ojamäe teada, mis juhtub, kui volikogu Kullamaa ettepaneku tagasi lükkab. „Meie ütleme „ei“, aga riik liidab jõuga,“ lausus volikoguliige.

„Meie töötame selle 5000 elaniku piiri [sellest väiksemaid omavalitsusi haldusreformi tulemusel jääda ei tohiks] ületamise nimel,“ lausus Liiv. „Kui eelmisel korral hüppas Nõva alt ära, siis seekord kõik neli naabrit välja ei lange,“ ütles Liiv.

Kui volikogu esimees Andres Kampmann Kullamaale ettepanekule eitava vastuse saatmise hääletamisele pani, selgus, et selle vastu pole ühtegi volikoguliiget, üks volikoguliige jäi erapooletuks.

Seni on Kullamaa ettepanekut arutatud vaid Vormsi volikogus. 25. jaanuaril peetud istungil otsustati, et Läänemaast ühe omavalitsuse mooodustamisega tuleks nõustuda, ametlik otsus tehakse siiski volikogu veebruariistungil.

Jaanuaris tegi Kullamaa volikogu ühinemisettepaneku kõigile Läänemaa omavalitsustele ja Märjamaa vallale Raplamaalt.

Lääne maavanem Neeme Suur tegi eelmise aasta detsembris ettepaneku moodustada Läänemaast üks omavalitsust. Liitumisläbirääkimiste alustamiseks pidi ettepaneku tegema aga mõne valla volikogu.

Maavanem: Lääne-Nigula otsus pani Lõuna-Läänemaa vallad kehva seisu

Lääne maavanem Neeme Suur ütles, et Lääne-Nigula otsus seab Hanila ja Lihula vallad kehva seisu – haldusreformiga on vallale minimaalseks elanike arvuks ette antud 5000, kahepeale teisel pool Kasari jõge asuvad vallad seda normi aga täis ei saa.

Hanila ja Lihula on seega valikute ees, mis on üsna keerulised – kas vaadata hoopis Pärnumaa poole või jõuda kokkuleppele Kullamaa ja Martnaga. Kusjuures ainult ühest või teisest 5000 elaniku piiri kätte saamiseks ei piisa.

„Kui nad tahavad vabatahtlikult Lõuna-Läänemaaga liituda, siis on tore," lausus Suur. "Kui need variandid ei realiseeru, on valitsus sundseisus ja tuleb langetada mingi otsus – mis saab Lõuna-Läänemaast?“

Fotod: Arvo Tarmula Lääne-Nigula volikogu (1) Lääne-Nigula volikogu (2) Lääne-Nigula volikogu (3) Lääne-Nigula volikogu (4) Lääne-Nigula volikogu (5) Lääne-Nigula volikogu (6) Lääne-Nigula volikogu (7) Lääne-Nigula volikogu (8) Lääne-Nigula volikogu (9) Lääne-Nigula volikogu (10) Lääne-Nigula volikogu (11) Lääne-Nigula volikogu (12) Lääne-Nigula volikogu (13)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
8 aastat tagasi

Miks pole Lääne-Nigula vald mitte ühtegi pagulast vastu võtnud. Inimeste aitamiseks raha pole, aga enda taskute täitmiseks alati.

Triibik
8 aastat tagasi

Mis demokraatiast juttu saab olla,kui refi ja sotside poolt on ette nàhtud elanike arv 5 tuhat ? Et kui alla selle,siis nagu polegi valda ning kohalikku otsustusòigust? Ja on òigus jòuga liita? Kui praegused volikogude liikmed oleks enne eelmisi valimisi lubanud liitumist,poleks neid lihtsalt valitud. Investeeringud làhevad alati keskusse.

Raul
8 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Mis sa muudkui jaurad refist ja sotsist. See oli IRL, kes alles äsja nõudis jõuga maakonna suuruste valdade tegemist. Ka praegu nõudis IRL suuremaid valdu ja nõudis eripreemiat neile, kes üle 11000 lituvad.

~
8 aastat tagasi

Marianne Mikko nii ütleski Riigikogu istungil Karilaiule,kui too kooseluseadust tühistada soovis,et ajab oksele.

Juhan
8 aastat tagasi

Reformierakonna vastased ajavad oksele?

mari möku
8 aastat tagasi

oksele ajavad need refivastased

vaatlejale
8 aastat tagasi

Ja Lihula ?

vaatleja
8 aastat tagasi

Hanila – Pärnumaale, Nõva – Harjumaale, Kullamaa – Raplamaale. Kullamaa ei ole Lõuna Läänemaa!!!!!!!!!!!!!! Lõuna Läänemaa on teisel pool Kasari jõge!!!!

einoh
8 aastat tagasi

Tegelt päris õige otsus, aega on selle kiire pealepressitud asjaga. Küsimus selles, et kellel on probleem, riigil või omavalitsustel? Mulle tundub et riigil on rohkem. Seega aeg oleks riigil võtta omavalitsusi võrdsete partneritena, mistõttu tuleks omavalitsuste kogudega kokku leppida kuidas leida optimaalsemad lahendid ühiste huvide realiseerimiseks. Praegu tundub, et on pandud broilerid asjaga tegelema.

...
8 aastat tagasi

Arukus käike seada võitis.Valitsus pole puhas ja läbinähtav.Ei usu,et Nigula Kullamaaga tegelikult ühinebki,kui see peaks lõunaregiooni jääma.Ja põhimõtteliselt pole Nigulale isegi midagi ette heita ”kõrgemalt poolt”,kui siis ainult praeguse valla elanikelt.

Pos
8 aastat tagasi

argus kaotada oma kohad võitis