Paarkonnaseaduse eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

adamsVabaerakondlase Jüri Adamsi (pildil) koostatud ja kümne riigikogu liikme poolt esitatud paarkonnaseaduse eelnõu läbis teisipäeval riigikogus esimese lugemise.

Paarkonnaseaduse menetlusest välja heitmist taotles Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, kelle ettepaneku poolt hääletas 14 riigikogu liiget ja vastu oli 55. Erapooletuid oli üks ja hääletusel ei osalenud 22 saadikut. Sellega jõudis eelnõu esimene lugemine lõpule ning riigikogu juhatus määras muudatusettepanekute tähtajaks 2. märtsi.

Adamsi koostatud paarkonnaseaduse eelnõu sündis vajadusest näidata kätte lahendus, kuidas vältida riigikogu eelmises koosseisus vastu võetud kooseluseaduses ja selle rakendusseaduse eelnõus sisalduvaid puudusi. Eesmärk oli näidata, et neid küsimusi saab lahendada palju lühemalt ja arusaadavamalt, teatas Vabaerakond.

Adamsi sõnul on vähemalt kolm põhjust, miks paarkonna seadus on väga hea. “Esiteks see käsitleb ühte teema ega aja seda teiste teemadega segamini. Teiseks käsitleb ta seda teemat väga selgelt. Ning kolmandaks on see eelnõu maksimaalselt lühikene – ma ei kujuta ette, et see saaks olla veel lühem,” ütles Adams eelnõud teisipäeval riigikogu ees tutvustades.

Paarkonna eelnõu siht on algatajate sõnul ühiskond uuesti kokku tuua ja lahendada probleeme viisil, mis ei peaks tekitama teravat vastasseisu. Samasoolistele paaridele antakse nende põhjendatud soovide ja õigustatud vajaduste teostamiseks õiguslikud võimalused. Iga probleemivaldkonda on käsitletud eraldi, põhimõttel „üks samm korraga“. Nii lahendatakse samasooliste paaride varasuhteid, pärimist, vastastikuse ülalpidamise kohustust ning lapsi puudutavad küsimused, teatas Vabaerakond.

Seejuures jäävad paarkond ja perekond selgelt erinevateks mõisteteks, mingit tajutavat ohtu abielu institutsioonile siin pole, samuti on välditud segadust, mille kooseluseaduse puhul põhjustas katse lahendada sama- ja erisooliste paaride probleemid samas seaduses.

„Väga oluline see, et paarkonnaseaduse menetlemisel tekkis õiguskomisjonis üle hulga aja atmosfäär, mis võimaldab probleemidest avatult rääkida, otsida parimaid lahendusi ja kompromisse,” ütles Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel.

Adamsi sõnul sai paarkonnaseaduse eelnõu koostatud ja esitatud täiesti tõsiselt. Ei selle tekstis ega selle esitamises olnud mingit nalja või vigurit. Eelnõu peamine ülesanne oli, et põhjendatud kriitikat kooseluseaduse rakendamise seaduse pikale ja segasele tekstile esitada mitte kriitiliste märkuste vaid selge võrdluse andmise viisil.

Adams tõdes, et ei tema ega arvatavasti ükski teine riigikogu liige ei ole saanud olla nii naiivne, et arvata, et see lõpuks võetakse häälteenamusega vastu ja saabki seaduseks. „Maksimaalne, mida paarkonna seaduse eelnõu menetlemisest võiks loota, oleks selle ühendamine selle võistlejaga üheks eelnõuks, mis tagaks toimiva regulatsiooni ja ühiskondliku rahu,“ lisas ta enne eelnõu hääletust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
puudlid
8 aastat tagasi

teevad peremehele meelehead, selle seaduse kohta aga vanasõna ütleb, et pane seale selga mida tahad , siga jääb ikka seaks

mnjaa
8 aastat tagasi

paari konna pärast tehakse nüüd seadust

keele osa
8 aastat tagasi
Reply to  mnjaa

ma päris nii ei kirjuta, kuid ometi arvan sellise sõna küll halva valiku nimekirja. Tõepoolest kangastub selme ette konn, konnade paar. Otsige parem väljend.

njah
8 aastat tagasi

Paarkonnaseadus kehtima ning kooseluseadus maha võtta-võib päri olla.