Kohus ei lasknud Savisaart linnapea ametisse tagasi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Edgar Savisaare pressikonverents. Tallinn 2015.09.23Harju maakohus ei lubanud kolmapäeval avaldatud määrusega korruptsioonikahtluse all olevat Edgar Savisaart (pildil) Tallinna linnapea ametisse tagasi.

Kohus nõustus riigiprokuratuuriga, et Savisaare ametist kõrvaldamine on eeluurimise huvides jätkuvalt põhjendatud.

Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs kinnitas aga, et kaitsjate seisukohalt on Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise meetme jätkuv kasutamine põhjendamatu. „Kaitsepolitseiametil on olnud võimalik kõik tunnistajad üle kuulata ning seda on kohtumääruse kohaselt ka tehtud. Arvestades, et ka uurijale valeütluste andmine on kriminaalkorras karistatav, peaks tunnistajate ütlused olema tänaseks piisavalt kindlustatud. Kohus aga leidis, et tunnistajate puhul tekib tõend alles pärast kohtus ütluste andmist,” märkis Nääs-

Ühtlase õiguspraktika seisukohalt jääb Nääsi sõnul silma, et Tallinna Sadama kriminaalasjas tühistati pärast tunnistajate ülekuulamist kahtlustatavatele kohaldatud tõkendid, käesolevas asjas aga mitte. “Loomulikult esitame asja läbi vaatamiseks uue taotluse kohe kui see on võimalik. Tuletan meelde, et oleme esitanud kaebuse ka Euroopa Inimõiguste Kohtule, milles palume tuvastada ausa menetluse põhimõtte rikkumine, sest kaitsjatel pole võimaldatud tutvuda ametist kõrvaldamise aluseks olevate tõenditega. Tõenditega ei võimaldatud tutvuda meil ka nüüd läbi viidud kontrolli raames,” lisas vandeadvokaat Oliver Nääs.

Nääs esitas 1. veebruari õhtul Harju maakohtule taotluse Savisaare linnapea ametist kõrvaldamise põhjendatuse kontrolliks. Sellise taotluse esitamise võimalus avanes Savisaarel ja tema kaitsjatel vastavalt seadusele neli kuud pärast ametist kõrvaldamise määruse tegemist.

Harju maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu määrused korruptsioonikahtluse alla langenud Edgar Savisaare Tallinna linnapea ametist kõrvaldamise kohta jäid lõplikult jõusse detsembri alguses, kuna riigikohus ei võtnud Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääsi määruskaebust siis menetlusse.

Tallinna linnavolikogu kaebuse alusel Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist vaaginud riigikohus leidis 15. jaanuaril, et see oli Savisaare korruptsioonikaasust arvestades igati pädev meede.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juhei
8 aastat tagasi

Nii käivad meil “riigiasjad”,kui õigussüsteem lonkab kahte jalga!

artikkel Kesknädalast
8 aastat tagasi

Advokaadibüroo Varul andis sõltumatu õigusarvamuse
09. February 2016