Juhtkiri: EKRE mõju saladus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

LE-25-logo2

Avaliku arvamuse küsitluste põhjal pole EKRE kunagi olnud nii populaarne kui praegu. Turu-uuringute ASi küsitlus annab 12-protsendilise toetuse. EKRE esimees Mart Helme kasutab veel üht uuringut, mis annab talle põhjuse öelda, et erakonnal on koguni 16 protsendi valijate toetus.

Arvamusfirmade küsitlused võivad valimispäeval kergesti tühiseks osutuda, kuid üks on kindel: EKRE toetus on liikunud viimase aastaga ainult ülespoole. Kui vaadata teise konservatiivsete vaadetega valijate hääli püüdma harjunud partei IRLi käekäiku, siis nende trend on täpselt vastupidine.

EKRE retoorika on eemaletõukav, sest sisaldab sallimatust seksuaalvähemuste ja võõramaalaste vastu. Pole ime, et Haapsalu kaubamaja ees poolikuid haakristilippe näinud välismaalased tundsid hirmu. Avatud majanduse ja väheneva rahvastikuga Eestile pole hea, kui meid hakatakse pidama võõramaalaste vihkajaiks.

Samas, kui kuulata tähelepanelikult EKRE juhtide väljaütlemisi, siis on need üsna korrektsed nii homoseksuaalide kui ka välismaalaste suhtes. Ega nad ei takista oma poolehoidjaid, kes loevad nende sõnadest välja vihkamise nii ühe kui ka teise suhtes, kuid otsesõnu nad ei ründa. Kui lugeda kas või Mart Helme tsitaate tänasest Lääne Elust, siis näete tüüpilise opositsioonipoliitiku ütlemisi, kes innustab oma valijaid jutuga, et kui ise ükskord võimule saame, siis teeme kõik paremini kui praegused võimukandjad.

Lihtsad loosungid, võimuparteide poolt tõrjutud valijate gruppide veel lihtsamatel hirmudel mängimine – need on EKRE menu põhjused. Aga demokraatia tähendabki seda, et kui olete rahulolematu, siis otsite poliitikut, kes lubab teile paremat elu. Helmele ei saa pahaks panna, et ta just selliste inimeste häältega Stenbocki maja poole rühib. Küllap retoorika muutub valitsusse saades sootuks teistsuguseks

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eesti poolt
8 aastat tagasi

Hinnang sellele artiklile -100, näha on puhas propaganda. EKRE ei ründa kedagi ja on ainus erakond mis kaitseb Eestit ja soovib reaalselt Eesti elu edendada.

Valge Daam
8 aastat tagasi

Mingit “saladust” pole!
Teised erakonnad rääkigu ka asju ÕIGETE NIMEDEGA!
Silmakirjalikkus ja pettus ei vii kuhugi…

vihakõne, mitte juhtkiri
8 aastat tagasi

Kas pean tõesti loobuma Lääne Elu lugemisest? Juhtkiri! – maiässs! Kui teile keegi toimetuse seinale veerandi haakristist joonistab , siis olete tõesti ikka täiesti fašistid – sest see on ju teie maja sein! Vaadake ilma ja elu-olu laiemalt, ühesõnaga tehke silmad hästi lahti, ja hea soovitus – orava pilt võtke seinalt maha.

Viiendik tobukesi
8 aastat tagasi

20 % inimestest pidi olema võimelised uskuma põhimõtteliselt mida iganes. Kasvõi Helmet.

mis 20%
8 aastat tagasi

ikka 80%

Nii on
8 aastat tagasi

Nii on olnud ja on ka edaspidi. Võimule saades hakkab udutamine maailmavaadetest, vajalikest kompromissidest ja riigi huvidest.

Lõpetage ära
8 aastat tagasi

irl ei ole kunagi olnud konservatiivne, tehke omale kõigepealt mõisted selgeks, kui ekre peaks hülgama need põhimõtted millele nad praegu rõhu vad, miks peaks keegi neid siis enam valima?kui liberastidele ei meeldi konservatiivid on see nende probleem, minu tutvuskonnas keegi ei kavatse ekre valimisest loobuda ainult selle pärast mida meie vasakmeedia kirjutab ja enamusel neist on kõrgharidus

Katrin Lustib ja Annab
8 aastat tagasi

Erakondi huvitab ainult enda poliitiline profiit.Sellenimel siis sitta üksteisele ventilaatorisse loobitakse. Töökohad kaovad, majanduskliima halveneb, oleme 5 esimese riigi seas alkoholi tarbimiselt, maksud tõusevad, rahvas põgeneb maapiirkondadest, turistid kaovad, päästevõimekus pisitasa kaob. Riigitagant varastatakse nii kuidas suudetakse.Hirmutatakse Venemaa ja Savisaarega. Teate seltsimehed poliitikud! Oleme sama perses varsti kui Venemaa ainult selle vahega, et meil pole maavarasid mille najalt tõusta uuesti jalgele. Valida pole ka kedagi ainult Luiged, muusikud, näitlejad ja elukutselised pingisoojendajad. Targad inimesed hoiavad poliitikast eemale sest ei taha enda nime määrida. Kahju….

Mnjah:)
8 aastat tagasi

Lugupeetud LE toimetus. Ajakirjanduse kõige tähtsamaks omaduseks on sõltumatus ja faktipõhisus ning seda juhtkirja lugedes on küll selge, et LE on selle minetanud. Eesti ajakirjanduse tõenduspõhisus on juba ammu läinud allavett ja loota maakonnalehelt iseenesest mõistetavat on utoopia.
Kokkuvõtlikult võib väga selgelt öelda Eesti erakondade kohta, et pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad. Oleks aeg jõuda teadmistepõhise poliitika ajamisele, mitte rahapõhilisele läbi erakonna kassa. Aga LE soovin siiralt arenemist kvaliteetse ajakirjanduse teel.

Mati
8 aastat tagasi

Me peaksime eelkõige austama oma vabadust ja riiki ja lähenema asjadele nõnda, et mõtleme, et kui me ise valitseks Eestit, kuidas meie siis käituksime. Maailm on praegu pöörane ja meie oleme üks väike osa sellest, püüame siis olla tasakaalukamad ja võtame vastu otsuseid, mis on kantud üldinimlikest väärtustest.

Aadu
8 aastat tagasi
Reply to  Mati

Tabasid kümnesse!!! Selles ongi mure, et me ise ei valitse, võimul on ükskõiksed ja rahaahned liberaalid! Ise valitsedes saaks muuta riigi inimlikuks ja ausaks. Aga seda saabki teha ainult siis, kui ISE VALITSEME EESTIT!Üldinimlikest väärtustest muide, räägibki kõige rohkem EKRE, mingid kahtlase väärtusega euroopalikud ja ameerikalikud väärtused pole küll need, mille järgi elada!

Mati
8 aastat tagasi
Reply to  Aadu

Võimul ollakse vastavalt valimistulemustele. Tahaks uskuda, et valimistulemused on meil ikka ausad ja peegeldavad meid endid, alles väga noore riigi suhteliselt esimesi samme, kes alles õpib iseennast ja maailma tundma.

peep
8 aastat tagasi

Hirmudega mängis reformierakond juba valimiskampaaniat tehes ja mängib ka edaspidi. EKRE ütleb vaid kõva häälega välja, kuidas asjad tegelikult on. Kui eelmise aasta valimiste eel ekre pagulaste teema tõstatas, siis rünnati teda ja öeldi, et sellist probleemi ei ole olemas ja ei tule ka. Avage oma silmad ja vaadake, mis maailmas toimub? Lasemegi terroristidel sissetungida, teha meiega mida iganes heaks arvavad, miks me ei kaitse ennast ja oma lapsi. EKRE võitleb meie kõigi turvalisema tuleviku nimel!
Ja häbi Lääne Elule sellise kinnimakstud propaganda tegemise eest. Erapooletu ajakirjandus? hahahaha lubage naerda.