VIDEO: Maaelust unistajale tuleb appi uus infoportaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

maaleelama Maale Elama algatuse raames on valminud uus infoportaal, mis koondab kogu maalekolijale tarviliku info ühte kohta.

Uus Maale Elama infoportaal kajastab maapiirkondade infot ning on loodud selleks, et muuta maale kolimine inimeste jaoks lihtsamaks.

Kinnisvarapakkumiste kõrval on välja toodud ka lähipiirkonna tööpakkumised, ettevõtlusvõimalused ja teave kogukonna kohta.

Samuti on tõsisematel huvilistel võimalik täita ka ankeet „Tahan maale“, mis saadetakse huvipakkuvate kogukondadeni, kes inimest maale kolimise osas edasi nõustavad ja abistavad.

Lisaks leiab kodulehelt infot piirkonna koolide, lasteaedade, perearstide, vaba aja veetmise võimaluste ja kõige muu eluks vajaliku kohta.

Maale Elama algatuse eestvedaja Ivika Nõgeli sõnul on uus infoportaal mõeldud neile, kellel on küll soov maale kolida, kuid kes ei tea veel päris täpselt kuhu ja kuidas. Tavalisest kinnisvaraportaalist leiab infot ainult kinnisvara kohta, kuid maalekolijal on enamasti veel tuhat küsimust.

„Kust leida infot kooli ja lasteaia kohta, kas leian maapiirkonnas erialast tööd, millised inimesed seal elavad? Selline teave tuleb otse kogukondadelt. Maale Elama infoportaalis on nüüd kogu vajalik info ühes kohas olemas," selgitab Nõgel „Olles ise 15 aastat tagasi Tallinnast maakohta kolinud, tean kui palju kergem on tulla, kui sind abistav kogukond eest ootab. Meie infoportaal pakubki lisaks mitmekülgsele infole ka kogukonna tuge.“

Maale Elama algatuse eesmärgiks on muuta ühiskonna hoiakuid maal elamise suhtes teadlikumaks ja positiivsemaks ning selle kaudu soodustada linnast maale asumise trendi. Selle saavutamiseks korraldatakse iga-aastaseid messe, kus maakogukonnad saavad oma elukeskkonda ning pakutavaid võimalusi lähemalt tutvustada.

2016. aastal toimub kaks Maale Elama messi – neist esimene 23. aprillil Tartus Maaülikooli spordihoones, teine 14. mail Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus.

Portaal valmis Kodanikuühiskonna Sihtkapitali (KÜSK) rahalisel toel sotsiaalse ettevõtluse projektina.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rebane
8 aastat tagasi

Tõsi ta on maale elama asumine on üks väehseid võimalusi orjusest pääsemiseks. Aga ühistegevuse teemast ei räägi noorele inimesele mitte keegi. Ikka ja jälle peab keegi talle töö koha looma et seda noort inimest palga tööle sundida.

Karuott
8 aastat tagasi

Rääkige nende omavalitsustega kes selle projektiga juba varemalt liitunud…
palju neid maaletulijatest lõppkokkuvõttes alles on enam…1%?kui sedagi…

noor
8 aastat tagasi

Igatahes on maale maja ostmine odavam kui linna ehk siis pangalaenu tuleks võtta vähem. Küll aga tasub mõelda, kas see lõppkokkuvõttes odavam tuleb. Linnas on väga mugav elada, maal pead näiteks oma kütte ja veesüsteemidega ise hakkama saama. Samuti võivad olla teeolud üleloomulikult kehvad ja vallast öeldakse, et selle tarbeks neil raha pole. Seega lõhud oma autot ja oled õnnelik, et elad maal! Lisaks arvuta juurde kütusekulud (ise tööle, abikaasa tööle, lapsed kooli, huviringi jne.). Maal on odav elada juhul, kui oled elamistingimuste suhtes äärmiselt vähenõudlik ja kasvatad ise oma toidukraami ning töökoht on selline, mis võimaldab kodus töötada. Või… Loe rohkem »

Karla
8 aastat tagasi
Reply to  noor

Siin ta nüüd on see eesti noor inimene, kes peab Eesti elu edasi arendama. Sa ei arvesta ühte asja et linnas on maksu koormus tänaseks üle 68%. see tähendab seda et nädalas teed vaid kaks päeva enda heaks tööd. Mingi ime et sul laste kasvatamiseks raha ei jagu. Ainuke elu eesmärk on sellisel noorel tööl käimine ja konkureerimine tööjõu turul. Seega mine ja konkureeri. Maal võiks su naabrinaine vabalt lastakasvatamise ametiga tegeleda sest vahet ei ole, kas ta valvab enda lapsi või teiste omi ka aga ei riigile on see kahjulik. Huvi ringi on lapsel siis vaja kui sul paneel… Loe rohkem »

Paranduseks
8 aastat tagasi

Maale elamaasumise probleem ei ole mitte see et puudub informatsoon kuhu elama asuda ja kus kohas on töökohad, vaid see millise suhete kultuuri baasilt seda kõike luua. See portaal aga suunab ikka ja jälle noore inimese pangaorjusse. Nüüd kus linnades on tekkinud noored inimesed, kes saavad aru et vana viisi enam edasi minna ei saa, siis nüüd on loodud portaal, mille kaudu saab seda orjastava linna mudelit noortele ikka ja jälle ette kühveldada. Sõnum on ju see et võtke endale panga laenu, ostke endale kuskile kolkasse maja ja küll me leieme Teile ettevõtte kus teid võimalikult madalate palkade nimel konkureerima… Loe rohkem »

Karuott
8 aastat tagasi

ega unistamist saa keelata…
linna tornmajast maale kolinuid ootab kindlalt krahh…