Rängas õnnetuses hukkus bussijuht, 13 inimest sai vigastada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ida-Virumaal hukkus ööl vastu esmaspäeva raskes liiklusõnnetuses bussijuht ning vigastada sai 13 inimest, neist täpsustatud andmetel kolm raskelt.

Kella ühe paiku öösel sai politsei teate, et Jõhvi-Tartu maantee 52. kilomeetril toimus reisibussi ja veoauto kokkupõrge. Bussifirma teatel juhtus õnnetus kell 00.50.

49-aastane lätlases bussijuht hukkus sündmuskohal, haiglasse viidi 13 inimest. Liiklusõnnetus juhtus Tudulinna vallas Rannapungerja külas, kus esialgsetel andmetel Tartust Jõhvi suunal sõitev Leedu registreerimisnumbritega veoauto kaotas libedate teeolude tõttu juhitavuse ja kaldus vastassuunavööndisse, kus sõitis otsa Sankt-Peterburgist Riiga teel olnud Simple Expressi reisibussile.

Bussis oli õnnetuse hetkel 19 reisijat ja kaks bussijuhti. Politsei andmetel oli bussis reisijatena üheksa Venemaa kodanikku, kaheksa Läti kodanikku ja kaks Eesti kodanikku.

Kaheksa inimest toimetati Ida-Viru Keskhaiglasse, kuid nende vigastused olid kergemad ja pärast meedikute kontrolli toimetati nad jaoskonda menetlustoimingute läbiviimiseks. Kaks Vene Föderatsiooni ja kaks Läti Vabariigi kodanikku on jätkuvalt Ida-Viru Keskhaiglas, üks Läti kodanik toimetati raskete kehavigastustega Tartu Ülikooli Kliinikumi. Lapsi reisijate seas ei olnud. Veoauto roolis olnud 40-aastane mees viga ei saanud.

Pärast liiklusõnnetust toimetati Jõhvi politseijaoskonda seitse inimest, kellele anti esmaabi jaoskonnas ja pärast esmasi menetlustoiminguid lubati neil jätkata oma teekonda.

Kella 8 seisuga on liiklus õnnetuspaigal veel häiritud. Kohapeal töötavad nii politsei- kui päästeametnikud ning bussifirma esindaja.

Politsei andmetel ei olnud kõigil reisijatel turvavööd kinnitatud. „Kahjuks peame jällegi panema inimestele südametele, et turvavöö tuleb kinnitada alati, ka bussis. Turvavöö kinnitamine vähendab oluliselt riski tõsiste vigastuste saamiseks,“ ütles Simple Expressi rahvusvahelisi liine opereeriva Lux Express Grupi juhatuse esimees Hannes Saarpuu.

Buss käis viimati hoolduses tänavu 3. jaanuaril ning tehnilisel ülevaatusel mullu 15. detsembril, edastas bussifirma esindaja. Bussil olid talverehvid ning politsei on kinnitanud, et rehvid vastasid nõuetele. Buss oli esmakordselt registrisse võetud 2013. aasta detsembris. Hukkunud bussijuht töötas bussijuhina aastast 1988.

Simple Express on reisijate sugulastele avanud kriisiabi telefoni.

„Tunneme kaasa traagilises liiklusõnnetuses hukkunud bussijuhi lähedastele. Kuigi liiklusõnnetuse kõik täpsemad asjaolud selguvad kriminaalmenetluse raames, on meil siiski alust arvata, et valesti valitud sõidukiirus võis olla õnnetuse põhjus,“ tõdes Jõhvis politseijaoskonna juht Kalle Kuusik. Kuusiku sõnul peavad sõidukijuhid alati võtma arvesse ilmastikutingimusi ja seda, et öised miinuskraadid võivad teeolud libedamaks muuta. Samuti rõhutas jaoskonna juht, et esialgsel vaatlusel bussireisijate turvavööd ei olnud kinnitatud. „Enda ohutuse igakülgseks tagamiseks peab sõitu minnes igal juhul turvavöö kinnitama. See vähendab oluliselt riski õnnetusse sattudes saada raskemaid vigastusi,“ lisas Kuusik.

Antud juhtumi kohta alustati kriminaalmenetlus karistusseadustiku § 422 lõige 1 alusel, mis käsitleb sõidukijuhi poolt liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumist, millega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm.

Lux Expressi buss sattus raskesse õnnetusse ka 29. jaanuari öösel. Õnnetus juhtus 42 minutit pärast südaööd Ida-Virumaal Jõhvi vallas Jõhvi-Tartu-Valga maantee 8. kilomeetril, kus 58-aastane Edmunds sõitis Lux Expressi Riia-Peterburi liinibussiga kraavi. Kiirabi viis Ida-Viru keskhaiglasse 12 inimest, kellest kahe vigastused olid rasked. Õnnetuse hetkel oli bussis 26 reisijat ja kaks bussijuhti. Bussi sõidumeeriku andmetel on esialgu teada, et bussi sõidukiirus jäi lubatu piiresse. Samuti oli bussi roolis olnud 58-aastane mees kaine. Liiklusõnnetuse täpsemad asjaolud selguvad kriminaalmenetluse käigus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
parandage
8 aastat tagasi

see pealkiri ükskord ära

Anonüümne
8 aastat tagasi

Rongiliiklus oleks turvalisem.