Läänemaa suurvalda ei tule, Lääne-Nigula on vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

ott lõhmus rahumägi

Mikk Lõhmus (keskel). ARVO TARMULA

Kui Lääne-Nigula volikogu on vastu tervet maakonda ühendava suurvalla loomisele, võib projekti lugeda läbikukkunuks. 

„Me oleme sügavalt skeptilised suurvalla loomise suhtes,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus Lääne Elule.

Lõhmus ütles, et ta annab endale aru: kui Lääne-Nigula volikogu lükkab tagasi suurvalla-ettepaneku, jääb see sündimata. „Aga teinekord tuleb ka vastutus võtta,” ütles Lõhmus. „Keegi on õnnetu, keegi on õnnelik, kui suurvald läbi kukub. Kõige hullem on venitada läbirääkimistega kummi ja aega viites loota, et haldusreformi ei tule.”

Lääne-Nigula volikogu hakkab lähinädalail arutama suurvalla loomise ettepanekut. Valla haldusreformikomisjon teeb seda juba järgmisel nädalal. Senistel aruteludel on jõutud seisukohani, et suurvallale ollakse vastu.

Lõhmus ütles, et tervet maakonda ühendava valla loomiseks on aega väga vähe, haldusreformi seaduse järgi on läbirääkimisteks aega selle aasta lõpuni. „Üks on ajafaktor, aga teine küsimus on, kas nii suur ühinemine annab loodetud efekti,” ütles Lõhmus. „Me ei näe kümne omavalitsuse liitumisel tekkivat rahalist efekti ega seda, et suur ühinemine tooks kaasa teenuste kvaliteedi paranemise.”

„Ma olen ise kolm omavalitsust kokku pannud, ma tean, mida tähendab kolme eri valitsemiskultuuriga omavalitsuse liitmine,” jätkas Lõhmus. „Kui neid kümme tuleb, siis mina ei kujuta ette, et neid saaks kokku panna nii, et asi ei lõpeks suure kaosega. Juba kolme kokku panna on paras peavalu.”

Lõhmus tõi näite, et valdades on sotsiaalteenus korraldatud erinevalt – koduhooldus või toetused. Ühtlustamine nõuab suuri kulusid. Teine näide on lasteaiaõpetajate palgad, mis erinevad Läänemaa omavalitsustes üksteisest väga palju. Ka nende ühtlustamise kulu on ühinemisel väga suur.

Lõhmus ütles, et erakondadele on suured omavalitsused kasulikud. Järgmisest aastast võivad ka riigikogu liikmed kuuluda kohaliku omavalitsuse volikogudesse. „Suur poliitika tungib kohalikku omavalitsusse sellisel juhul jõuliselt sisse,” ütles Lõhmus. „Ma ei ütle, et see on hea või halb, aga võib juhtuda, et otsuseid hakatakse tegema pigem Tallinna peakontori käskude järgi kui kohalikest oludest lähtudes.”

Lääne-Nigula peab praegu liitumiskõnelusi Noarootsi, Nõva ja Kullamaaga. „Oleme saanud liitumiskonsultandi ja selles joones edasi läinud,” märkis Lõhmus. „Loodan, et Läänemaal tekib maismaal kolm valda.”

Kogu Läänemaad ühendava suurvalla loomise pakkus välja maavanem Neeme Suur. Suurvalla loomise agar toetaja on ettevõitja Koit Uus. Seevastu Haapsalu linnapea Urmas Sukles on öelnud, et peab kõikide Läänemaa omavalitsuste liitmist tooreks mõtteks.

Valitsus on otsustanud, et koos 2017. aasta sügisel toimuvate kohaliku omavalitsuse valimistega peab toimuma ka haldusreform. Valitsus on seadnud tingimuseks, et ühes uus oomavalitsuses peab elama vähemalt 5000 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
asjapulk
8 aastat tagasi

no nii, kui asi läheb reaalseks ja Lõhmus ja kompanii tunneb, et ta neelatakse suurvalla poolt alla,võiks ka võikselks kääbuseks jääda. Sellised need ref. õhutajjad ongi, Neeme Suur, Koit uus ja Kullamaa rahvas oskab suurelt mõelda, ainult suurvald annab mastaabi efekti, nagu kõneleb nõustaja R.Noorkõiv- ülejäänud kooslused Läänemaal on väikevallad.Muidugi pole suurvallas vaja sellist koolivõrku, nagu on hetkeöl L-Nigulas ja teenused on ka hetkel seal väga nigelad, asi pole veel kokku loksunud, nagu märgib Lõhmus, aga kas üldse loksubki?

Tänu
8 aastat tagasi

Teile, hr Lõhmus, et olete nii arukas. Maakonnasuuruse valla idee on ju tobedamast tobedam. Siililegi selge, miks teatud persoonid sellest huvitatud on: ikka raha ja kasu …

!
8 aastat tagasi

Vähemalt Lõhmuselt mehe jutt!!

Tont
8 aastat tagasi

Hea,et erinevalt mònest muust lambast tahavad Nigula inimesed ise oma valla asju otsustada. Valik peab olema vaba !! Praegu on aga tegu riikliku terroriga vabalt valitud volikogude vastu. Eesmàrgiks koondada vòim ja raha kitsa ringi poliitikute kàtte. Ja internetist leiab mòndagi huvitavat hr. Oti rahaliste tehingute kohta.

Jaak
8 aastat tagasi

Keegi vist ei saanud aru millest kirjutasin? Tahan öelda et nüüd need liitumise pooldajad Risti Suurja tema kompanii,Kampman ja tema kompanii,Erman ja tema kompanii on vastu aga miks? Sest liitumise korraldamise eest said nemad riigilt raha. Aga nüüd kas Lõhmusele ei maksta või on tõesti sõit jälle Saue poole.

Paliverest
8 aastat tagasi

Arvan , et meie vallal pole mingeid vaeseid manulisi liitumiseks rohkem vaja ! Mina isiklikult arvan , et las olla nii , nagu ükskord juba otsustati . Kõik on juba oma kohale loksunud selle koosoldud 3 aasta jooksul . Milleks meile veel NÕva ja Kullamaa vallad , kus ei ole mingit tööstust ? Meile ei ole ju mingeid” puuke ” juurde vaja . Oleme rahul ehk sellega , mis meil juba on !?

Rein Vatku
8 aastat tagasi

Mikk Lõhmus ei tohiks selliseid väljaütlemisi üllitada,see ikka Nääne-Nigula volikogu pädevus. Praegu ta nagu suunaks volikogu otsust ja see pole korrektne.

hm
8 aastat tagasi

ei tule sest vabatahtlikust liitumisest midagi….kui hoitakse ainult oma töökohast kinni , no millest me üldse räägime.See ei ole ju tõsiseltvõetav reform….

Siim
8 aastat tagasi
Reply to  hm

Lääne-Nigula räägib niikuinii läbi 4 naabriga,

To hmm
8 aastat tagasi
Reply to  hm

Muidugi ei tule. Kahjuks pole meil riiki, kes asja ära teeks. See, et riigi üks tähtsamaid probleeme lahendatakse põhimõttel, kas naabervalla vanem meeldib või ei meeldi, on ikka täielik ajuvabadus. Aga valige Luike, tema valib Rõivast.

Siim
8 aastat tagasi
Reply to  To hmm

Jah, aga miks me kogu aeg eeldame, et “tuleb riik ja teeb ära” Ikka keegi Rjurik tuleb kuskilt mujalt ja lahendab meie probleeme. Kui ikka kohapeal kokkuleppele ei saada ning kogukond virelemisega rahul on, no mida me seda riiki kirume. 2 aastat tagasi said 3 valda asja ära tehtud ja kümme aastat tegemata asjad on liikuma saanud. Kes tahab, see teeb ja kus ei taheta siis ei aita mingi reform ka.

Mart
8 aastat tagasi

Haapsaluga liitumine meeldib vist ainult Nebokatile. Poiss loodab läbi selle pildile saada. Võibolla oleks mõistlik Ridala pooleks teha, üks pool liituks Põhja-Läänemaaga, teine Lõuna-Läänemaaga.

Mart
8 aastat tagasi

Lääne-Nugula on paraku ainus, kes midagi ette võtnud. Miks nad peaksidki nüüd meelt muutma? Miks peaks uskuma mingit Neeme Suurt, kes väriseb vaid oma töökoha pärest ja levitab siin kelle iganes, kuid mitte iseenda mõtteid.