Ants Kaldma: külakaagutajad ja rõveräuskajad ehk vihakõnest läbi aegade

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Parafraseerides üldtuntud loosungit, võib tõdeda, et üks järjekordne tont käib mööda Eestimaad – vihakõnetont!

Kõne, ladina keeli oratio, on ju ajaloos vanimaid mõtte väljendamise vorme ning on žanrilt üks keerukamaid ning tõsist mõttetööd nõudev ettevõtmine. Kõne on nagu teoreem matemaatikas, mis nõuab eeldust, väidet ja tõestust. Juba hallidest aegadest on teada nii mõnigi filigraanselt lihvitud kõne, mis on muutnud ajalugu.

Kus on siis uue tondi juured? Väga lihtne vastus – meie endi sees ja kõrval! Ksenofoobia ja stagnatsioon käivad paraku käsikäes. Süveneb ultrakonservatism – miski ei tohi muutuda, kõik uus on kahtlane ja ohtlik. Hirm uue ja võõrapärase ees annab aga lahkelt teed pimedale vihkamisele.

Juhan Smuul on kirjutanud: „Mees oli just nii rumal, et mitte kunagi oma poolvillastes seisukohtades kahelda.” Kas seda tüüpi tegelasi meie keskel vähe on?! Vaadakem veidi ringi – neid „absoluutse tõe” kuulutajaid sebib ringi igal sammul.

Vanad roomlased kutsusid väljaspool suurt impeeriumit asuvaid piirkondi kõikehõlmavalt barbaria’ks. Huvitav paralleel – kõik, mis meie aia taga, on barbaarne. Kas ei tule tuttav ette?

Maailma mastaabis on terved riigidki nagu Albaania või Põhja-Korea pritsinud kogu muu ilma peale tuld, tõrva ja sappi. Kuhu nad aga jõudnud on?

„Naljaheitmine teise kulul on õeluse ja arguse segu. Aasimine, pilamine ja hurjutamine on barbaarsus, kadetseva ligimese ebaüllas žest.” Need Valmar Adamsi kirjaread peaks nii mõnegi ajurakud tööle panema.

Kirjandusklassik Anton Tšehhov: „Maailm ei lähe hukka röövlite ja tulekahjude, vaid vihkamise, vaenu, kõigi nende väikeste nägeluste tõttu.”

Kuldsed sõnad. Jõuetu kadedus vormub peagi õelaks kriitikaks, mis võib paraku nii mõnegi õrnahingelise loovisiku sootumaks ruineerida. Eks igas piirkonnas leidu oma pläralõuast Morna linna Lepiku Salme, kes oma alatuses palju negatiivset külvab.

„Häbi ja süütunne teeb inimesest inimese,” on märkinud psühholoog Aleksander Pulver. Kas neil Lepiku Salmedel on ka vahel häbi? Tundub, et mõnikord ikka on kah – ei julge teine seriaalis veel siiani nägu näidata… Kuulus poeet Aleksander Puškin pöördub sama kuulsa poeedi George Byroni laimajate poole: „Rahvahulk loeb õhinal pihtimusi, päevikuid ja muud sellist, sest oma alatuses tunneb ta rõõmu üleva alandamisest ning võimsa nõrkustest.”

Sõdade ajalugu on ilmekalt näidanud, et lähivaenlase kuvand ei tohi kaduda – muidu karatakse vanast inertsist kaasmaalasest naabrimehele säärde. Võib-olla peaks tõesti lätlaste õue peale kaklema minema, et siinne rahvas konsolideeruks? Võllanali! Rahvustoidu, teise eestlase asemel on terendamas aga uued hõrgutised: immigrandid! Nii et head isu, peolaud on kaetud!

Uusoraatoritele niipalju, et külakaagutamisest ja rõveräuskamisest tõelise kõneni on väga pikk ja vaevaline teekond. Jätkem siis see asjatundjate hooleks, muidu tulevad Aurelius, Caesar ja Cicero teid ühel päeval kummitama. Kui  tekibki vastupandamatu soov mõtteid avaldada, siis tehke pigem viha-oratio asemel sõbralik oratiuncula – üks väike kena kõneharjutus!

Postskriptum. Raimond Kaugver: „Võiks küsida, kas me siis tõesti oleme nii rumalad, et ei saa aru, kuivõrd lihtsam ja mõnusam oleks elu, kui igaüks meist suhtleks ainult vastutustundlike ja endast lugupidavate inimestega. Kui palju stressi jääks ära! Hüüdja hääl kõrbes, võib ehk keegi irooniliselt muiata. Ei, nii hull pole see asi kaugeltki. Kuid üliintellektuaalsuse sajandi üliintellektuaalsete olenditena peaksime me taipama, et teatud korrektiivid meie käitumises on täiesti võimalikud ja ülimalt mõistlikud. Meie endi kasu pärast. Sest me ei ela kõrbes.”

Ants Kaldma

Leediküla, Läänemaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tolknaz
8 aastat tagasi

Ants, sõnavabadus kontseptsioonina ei tähenda vabadust komplimente teha ja ninnunännutada. Kõik geniaalsed leiutajad, sotsiaalsete muutuste eest võitlejad ja vabamõtlejad läbi inimkonna ajaloo on oma kaasaegsetele oponentidele mõjunud väga raevuajavalt ja solvavalt. Sinusugused tegelased räägivad konservativismist, millega on vaja vihakõne seaduste abil võidelda aga sisuliselt nutate taga aegu, mil teatud sõnad olid avalikus ruumis tabu ja kehtisid ranged sündsusreeglid. Kes siin õigupoolest konservatiiv on?

Ants Kaldma
7 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

Teil on mõnes mõttes huvitav mõttekäik. Kui viitsiksite, võiks ju nii mõndagi arutada. Üle tüki aja üks asjalikumaid kommentaare, mite laussõimamist ja ropendamist nagu tänapäevale kohane.
Lugupidamisega
Ants Kaldma

Ardi
8 aastat tagasi

Antsule. On üks eesti vana rahvaütlus:”lolle ei künta ei külvata, need nagu s..seened kasuvad ise”

Ants Kaldma
7 aastat tagasi
Reply to  Ardi

Tere Ardi! Lugesin juhuslikult hiljuti ühte Interneti foorumit Škoda autode kohta ja mul jäi lausa karp lahti. Sekka asjalikele nõuannetele autode hoolduse ning remondi osas kirjutas üks eriti rafineeritud tegelane, et ŠKODAGA SÕITJAD ON KÕIK PEDERASTID. Selliseid tüüpe on ka olemas! Kübersõimamine on kujunemas ajamärgiks ja selle ohjeldamiseks on juba samme võetud. Tallinna profid teevad väikse vaevaga kindlaks ropendaja asukoha ja kes tahab, annab sellele ka seadusliku käigu. Ajalehe “Postimees” peatoimetajal Merit Koplil sai sellisest rõvetsemisest villand ja nõnda on tänaseks ajuvaba sõimamine lõpetatud. P.S. Kirjutan peagi selle temaatikaga seotud loo, kas Postimehes või Maalehes – SELLINE RÕVETSEMINE EI KUULU… Loe rohkem »

realist
8 aastat tagasi

Ants sa oled ikka TONT küll! 😀

Ants Kaldma
7 aastat tagasi
Reply to  realist

Huvitav, huvitav! Mu hüüdnimi oligi Tartu Ülikooli aegadel – Tont! Äkki olemegi tuttavad?
Jään huviga ootama
Ants Kaldma

Edda
8 aastat tagasi

Tere,Ants. Kiiduväärt mõtisklused vihakõnest ja arutelu meie kaasteelistes süvenevast vihkamisest.
Ja veel: paljudel jääb intellektist puudu, et probleemi sügavusest aru saada.
Jõudu.

juss
8 aastat tagasi

Ants pole vist ensv- s elanud? või on poolemeelne kommuraisk?

Ants Kaldma
7 aastat tagasi
Reply to  juss

Teile sama sõnum – Tallinna parimad arvutigurud tegid teie positsiooni kindlaks, ning sellise sõimamise eest on olemas ka vastav paragrahv. Nii. et pange rahakott valmis! Mis puutub minu elamisse ENSV-s siis nelikümmend aastat on piisav, et sotsiaaldünaamikates orienteeruda. Nii,et vaadake ette kübersõimamise teemadel – kõik on välja raalitav.

irw
8 aastat tagasi

hea uudis sulle ants, liberastid kaotavad igal pool toetust, ka siin eestis

irw
8 aastat tagasi

Meil neid pläralõugasi kõikjal alustades ahto lubjasest ja lõpetates kivirähnaga,kas ants on lilla või miks ei meeldi antsule ,et konservatiivid tõstavad pead? mulle ei ole kunagi meeldinud liberastid aga ma sellepärast ei hakka treima artiklit ja halama, peab olema kas kinnimakstud või lihtsalt idioot et kaitsta aafrika primitiivide lubamist eestisse, kas ants teab et riigieelarve on 400 mil euroga miinuses? saksamaa maksab immigrantidele 50 miljardit, jne ,palju ants oma palgast on valmis immigrantidele andma? ja mitu immigranti ants oma elamisse on valmis võtma? kas ants hakkab immigrantidega oma elukaaslast jagama , kui tal see peaks olema? jne .üldsielt myulle tundub… Loe rohkem »

pläraläralõuad
8 aastat tagasi
Reply to  irw

on toompeal

Ants Kaldma
7 aastat tagasi
Reply to  irw

Tallinna arvutigurud tegid kindlaks Teie positsiooni – seega sellise sõimu eest kaeban ma teid kohtusse. Kui te mitte mütsigi artikli sisust pihta ei saanud, siis süüdisage ise ennast! Üleliiase migratsiooni kaitsest pole siin ju sõnagi juttu olnud. Kui teil on julgust edasi vaielda – siis palun ants.kaldma”gmail.com
Ants Kaldma