Muinsuskaitselt sai toetust iga neljas taotleja

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Virtsu linnus (6)

Virtsu linnusemüüride konserveerimine jätkub kolmandat aastat ja selle aastaga saavad loodetavasti muinsuskaitse rahastatavad tööd valmis. Foto Arvo Tarmula   

Muinsuskaitseamet toetab sel aastal 34 402 euroga kuue Läänemaa kaitsealuse objekti korrastamist, kuigi taotlusi esitati enam kui 150 000 eurole.

„Väga kahju, et paljud ilma jäid, ja on selge, et see tekitab pahameelt,” ütles Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Pets. „Suurima heameelega oleks kõiki toetanud, aga pole mõtet raha ka paari tuhande euro kaupa jagada, sest üle-eestiline kogemus näitab, et selle eest ei saa suurt midagi teha ja raha kantakse tagasi.”

Petsi ütles, et toetuseta jäänud objektide omanikud küsivad, miks rahataotlusi üldse vastu võetakse, kui on teada, et paljud ilma jäävad. Tema sõnul aga annavad taotlused pildi maakonna rahavajadusest. „On ka kaduvväike võimalus, et reservfondist jääb mingi raha üle ja selle saamise eelduseks on taotluse olemasolu,” ütles ta.

Kuuest toetust saanud objektist viit on varemgi toetatud ja alustatud tööd jätkuvad.    

Suurim, 10 600 euro suurune toetus läheb Lõuna-Läänemaal asuva Jaagu talu rehielamu katuse- ja seinakonstruktsioonide avariitöödeks. Petsi sõnul oli taotletud summa suurem, kuid välja jäi reheahju remondi osa, sest seintest ja katusest erinevalt ei ole see hoone säilimise seisukohast nii oluline.

10 000 euroga toetab muinsuskaitseamet Kullamaa vesiveski katuse projekti tellimist ja müüritööde lõpetamist. Pets ütles, et esialgu oli kavas anda raha katuse taastamiseks, kuid siis selgus, et müürid olid nii halvas seisukorras, et katust polnud millegi peale toetada. Nii tuligi eelmistel aastatel vajunud müür korda teha, lõunaküljel see täiesti lahti võtta ja uuesti üles laduda. Sel aastal loodetakse muinsuskaitse toel ka katusekonstruktsioon püsti saada. „Püüame nüüd järje peale aidata, et jõuaks selleni, et ükskord oleks see hoone päästetud, sest see on ainus kaitse all olev vesiveski Läänemaal ja millest midagi ka alles on,” rääkis muinsuskaitseinspektor. 

Kolmandat aastat toetab muinsuskaitseamet Virtsu linnuse varemete taastamist. Tänavu on 7000 euro eest kavas taastada edelatorni kõrval olev müür ning osaliselt ka edelatornipoolne värav ja peavärav, samuti ehitada vaateplatvorm. „Loodame sinnamaani jõuda, et edasi saaksid nad juba ise minna ja leida kusagilt mujalt raha, et linnus turistidele atraktiivseks muuta,” selgitas Pets.

Lõuna-Läänemaalt sai 5000 eurot toetust Lihula Jaani kõrts teise korruse fassaadi restaureerimiseks. Väiksemad toetused on Virtsu mõisa aida kinnimüüritud kaaravade taasavamiseks ja lõhutud avade taastamiseks ning Suure-Rõude mõisa peahoone tegevuskava koostamiseks.

Virtsu mõisa aidale eraldatud 1444 euro eest peab Virtsu arenguselts alustama muuseumi tegemist.

Suure-Rõude mõisa peahoone saab 350 eurot, mis on mõeldud selleks, et toestada saali varisemisohtlik lagi.

 

Muinsuskaitse toetused 2016 eurodes

Jaagu talu rehielamu 10 608

Virtsu linnuse varemed  7000

Kullamaa vesiveski 10 000

Lihula Jaani kõrts    5000

Virtsu mõisa ait       1444

Suure-Rõude mõis  350

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments