Sead: Hiiumaa ja Saaremaa on erinevad nagu öö ja päev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Martna seakasvatus (13) (1300x867)Paar aastat tagasi tulid kõik sead hiidlaste toidulauale Martna seakasvatusest. Foto: Urmas Lauri

Kui Hiiumaal tuleb iga tuhande hiidlase kohta üks kodusiga, siis pea igal saarlasel on oma siga.

Kodusigade arv Hiiumaal on marginaalne võrreldes teiste maakondadega.

„Teadaolevalt on Hiiumaal 46 kodusiga jaotatuna 11 asukohta. Enamust neist on nn jõulusead, kes võeti kasvatada suve algul,“ räägiti mullu 24. augustil Kärdlas Hiiu maavalitsuses peetud sigade Aafrika katku ümarlaual

Praeguseks on jõulusead ilmselt potti löödud ja ära söödud, seega on Hiiumaal sigu veelgi vähem. Iga sea kohta tuleb ilmselt tuhat hiidlast.

Statistikaameti andmetel elas 1. jaanuaril 2015 Hiiumaal 8582 inimest.

Hoopis teine on olukord Saaremaal.

„Pea igal saarlasel on oma siga,“ teatas Maaleht

“10 aastat tagasi, kui ma seakasvatusega suuremalt alustasin, oli Saaremaal 36 000 siga, seadsin omale eesmärgiks – igale saarlasele oma siga,” rääkis Valjala Seakasvatuse juhataja Raul Maripuu EPKK lihafoorumil.

“Praegu on Saaremaal 29 000 siga,” lisas ta. “Me ei ole suutnud seda arvu suurendada, kuid minu eesmärgile on riik tugevalt vastu tulnud, sest Saaremaa elanike arv on kõvasti vähenenud. Tänu riigi tegevusele olen oma eesmärgi saavutanud.”

Statistikaameti andmetel elas 1. jaanuaril 2015 Saaremaal 31 706 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembit
8 aastat tagasi

Mis ajast hiiumaal 46 000 inimest on? Pigem ikka 100 inimese kohta üks