Saarte Hääl: Parvlaevahanke pistiseafääri võis käivitada Türgi odav hind

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

parvlaevPoolas ja Türgis ehitatavad parvlaevad näevad välja sellised. Foto: Tallinna Sadam

AS-i Tallinna Sadam endised juhid võisid loobuda väga head hinda pakkunud Türgi tehaselt nelja laeva tellimisest seepärast, et poolakatele makstavasse kõrgemasse hinda sai peita ka loodetud altkäemaksumiljonid, kirjutab Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

Kaks kuud tagasi kinnitas endiste sadamajuhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kriminaalasja prokurör Laura Feldmanis, et kahele Poola laevaehitusfirma juhttöötajale on esitatud kuriteokahtlustus altkäemaksu andmises.

Portaal Onet.pl avalikustas, et Remontowa Shipbuilding’i president Andrzej Wojtkiewicz ja juhatuse liige Jan Paszkowski kandsid juba varem Tallinna Sadama endisele juhtkonnale üle ligikaudu 800 000 eurot. Kokku pidi altkäemaksuks kuluma 1,2 miljonit eurot.

“Kahtlustuse järgi anti altkäemaksu praamide ehitamise lepingu sõlmimise eest osaühinguga TS Laevad,” ütles Laura Feldmanis novembris BNS-ile.

Poolakate info asetab uude konteksti riigikogu liikme, Tallinna Sadama korruptsiooni uurimiseks moodustatud komisjoni esimehe Artur Talviku eelmisel nädalal tehtud avaldus, et Poolast ja Türgist tellitud identsete parvlaevade hind erineb 17,5 miljonit eurot.

Sadam pole Talviku avaldust kinnitanud ega ümber lükanud, viidates laevatehastega sõlmitud konfidentsiaalsuslepingutele. Küll aga teatas Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsioonijuht Sirle Arro Saarte Häälele, et Poola hind oli pigem turuhinnaga sarnane, aga Türgi oma “suurusjärgu võrra odavam”.

Muide, novembris kirjutas Onet.pl, et kaks laeva lähevad maksma ligi 290 miljonit zlotti ehk üle 64 miljoni euro. See teeks ühe Poola laeva hinnaks 32 miljonit, Türgi omal 28 miljonit.

Tartu ülikooli kriminoloogiaprofessor Jüri Saar kirjutas teisipäeval ajalehes Lääne Elu, et ehk kavandati altkäemaks just Poola laevade ülepaisutatud ostuhinna sisse. “Korruptsioonikirjanduses tuntakse sedasorti altkäemaksu praktikat (vene keeles otkat, inglise keeles kickback) ja sel juhul on Eesti riigifirma esindajad käitunud viisil, nagu nad opereeriksid võõra rahaga,” osutas Jüri Saar.

Edasi vt Saarte Häälest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Limpass
8 aastat tagasi

Päris kindlasti ei julgenud Kaljyrand ja Kiili nii suurekaliibrilist sigadust omal algatusel ette võtta. Nõukogu juhtounastelt pidi dabroo olema. Kes nõukogule dabroo andis? Loodan väga, et see Eesti inimeste tagant varastamise jõhker ja ülbuse suurust näitav uurimine viiakse ausalt lõpuni ja lisaks neile kahele tegelasele ka teisi vangi läheb. Ja et süüd ei aetaks tankistide kaela. Jõudu,kes selle jäleda mädapaisega tegelema peate!