Haapsalu tänavailt kadus 1700 tonni lund

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_3335

Lumi kaob kui nõiaväel. Lääne Teede sahamehed pühivad lumevaale metsa alla Haapsalu–Tallinna maanteel. Foto: Arvo Tarmula

Vilkuritega sõidukid müdistasid seekord Lossiplatsil ja Karja tänaval, raudteejaama ümbruses Jaama tänaval, Kalda ja Võnnu tänaval, Wiedemanni, Kreutzwaldi, Mängu ja Lembitu tänaval. Sealsed kõnniteede ääred on nüüd vabad lumevallidest, mis tegid liikumise keeruliseks nii jalakäijatele kui ka autojuhtidele. Mõned linnaelanikud on aga kurtnud, et öine lumekoristus häirib und.
Haapsalu linnale teehooldusteenust pakkuva Lääne Teed OÜ sahamees Tõnis Küünarpuu selgitas, et paraku on linnatänavatelt lume äravedamise töö selline, mida saab teha siis, kui liiklust pole. „Eelmisel nädalavahetusel valiti selleks tööks esialgu plaanitud pühapäeva hilisõhtu asemel laupäeva õhtu just sel põhjusel, et inimesed saaks ööl vastu esmaspäeva rahulikult magada,” ütles Küünarpuu. Ta kiitis neid linnaelanikke, kes ise lumekoristusele kaasa aitavad – leiavad koha, kuhu oma auto selleks ajaks parkida, ja võtavad välja lumelabida, et koristusel maha jäänud lumejäägid viisakalt tee äärde lükata.
Eile õhtuks oli samuti lumevedu planeeritud ja täna hommikuks peaks puhas olema ka Jaama tänava ristmik. „Seda piirkonda saame teha alles pärast kella 11 õhtul, kui valgusfoorid on üle läinud kollase tule režiimile,” lisas Küünarpuu.

Lumesaak on tema sõnul tänavu kahtlemata tunduvalt suurem kui näiteks kahel viimasel talvel. „Aga kui meenutada näiteks 2011. aasta talve, siis selle lumekoguseni praegu küll veel ei küündi.”

Teenusega rahul

„Haapsalu vanalinnast on praeguseks kaks korda lund välja veetud. Laupäeval veeti umbes 600–700 tonni ja eile õhtul veelgi rohkem,” ütles Haapsalu linna avalikkussuhete spetsialist Tõnu Parbus.

Kogu selle lume vedasid Lääne Teed Lihula maantee ladestamisplatsile.

„Lääne Teedega on linnal püsitasuga leping. Igakuine tasu on  26 000 euro ringis. Kui lund on palju, on see linna võit. Kui lund on vähem, võidab jällegi teenusepakkuja,” selgitas Parbus.

Lääne Teede teenusega ollakse tema sõnul rahul ja kui nad ka järgmisel linna korraldataval hankel madalaima pakkumuse teevad, siis koostöö Lääne Teedega jätkub.

Läänemaa riigimaanteedel lükkavad Lääne Teed aga lund viimased kümme päeva. 1. veebruarist võtab selle rolli üle OÜ WarrenSafety ja Leonhard WeissViater Ehituse AS, kelle ühispakkumus osutus riigihankel odavamaks kui Lääne Teede oma.

Haapsalu teemeister Agu Mürk märkis, et tänavust talve erakordselt lumerikkaks siiski nimetada ei saa, pigem on inimesed paari lumevaese talve jooksul unustanud, kuidas talv välja näeb. „Talvel sajab lund,” muheles Mürk.

Kella kolmest öösel

Maanteedel hakkavad lumesahad tööle juba kella kolme paiku öösel, alustades suurematest maanteedest, ja jõuavad siis lõpuks kõrvalteedele välja. Mürk rääkis, et laias laastus on selle talve suure lumega õigeks kellaajaks hakkama saadud, kuigi eelmise nädalavahetuse tihedad lumesajud ähvardasid graafiku uppi lüüa. „Nädalaga tuli siis kuu ports lund maha, nii et tegemist ikka oli,” nentis Mürk.

Asja tegi mõnel päeval teehooldajatele keeruliseks see, et sadu oli ebaühtlane – Haapsalu kandis ja Lõuna-Läänemaal oli lund kuni 7 cm, Nõva ja Pürksi pool aga üle 20 cm, mis varasematel sõitjatel meele mõistagi mõruks tegi. „Meil seal kandis „lumepatrulli” pole. Kui hommikul kuulsime, mis toimub, sõitsime kohe välja,” rääkis Mürk.

Teeolud tegi autojuhtidele keeruliseks ka kangemat sorti külmalaine, mis libedustõrje Mürgi sõnul üsna mõttetuks muudab. „Kui külma on kuni kuus kraadi, mõjub sool kiiresti, aga kui on juba üle kümne kraadi külma, pole mõtet soola üldse maha puistatagi, sest see lihtsalt ei mõju. See häda oli üle Eesti igal pool. Kui on nii külm ja sajab pidevalt värsket lund peale, ei saagi libedustõrjet teha,” rääkis Mürk ja nentis, et looduse vastu ei saa – kui on talv, peabki väga hoolikalt teeoludega arvestama ja kiiruse lihtsalt maha võtma. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments