Läänemaa kultuuripärl on Ülo Kalm

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Ülo Kalm ja jääkarussell

Ülo Kalm pälvis kultuuripärli tunnustuse. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa tänavune kultuuripärl on Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm ja esimest korda välja antava elutööpreemia saab lilltikandimeister Maie Roos.

Kultuurkapitali ekspertkomisjon pidas Kalmu kultuuripärli tiitli vääriliseks rannarootsi pärandi hoidmise ja arendamise eest. „See tiitel pole mitte Rannarootsi muuseumile, vaid just Ülo Kalmule, sest muuseum ajab oma rida, aga Kalmul on veel omad tegemised eestirootslastega seoses,” ütles Läänemaa rahvakultuurijuht Marju Viitmaa.

Viitmaa sõnul valis ekspertgrupp Ülo Kalmu välja viie kandidaadi hulgast. „Kui komisjoni liikmed hakkasid oma eelistust ütlema, siis selgus, et see oli kõigil ühesugune – Ülo Kalm,” lisas ta.

Kultuuripärli tiitlit on välja antud juba aastaid, elutööpreemiat aga antakse tänavu esimest korda. Nelja kandidaadi hulgast peeti esimese preemia vääriliseks Lihula lilltikandi uurijat, tutvustajat, propageerijat, arendajat ja õpetajat Maie Roosi Lihulast.

„Maie Roosi elutööpagas on Läänemaale suure tähtsusega. Lihula lilltikand on tema najal püsinud ja ta on kohutavalt palju tööd teinud, et see traditsioon püsiks,” ütles Marju Viitmaa. „See on olnud aastakümnetepikkune töö – tõeline elutöö,” lisas ta.

Nii kultuuripärli kui ka elutööpreemia antakse üle homme õhtul Haapsalu kultuurikeskuses vähegi viitsijate päeval. Sealsamas antakse üle ka viis kultuuri aastapreemiat ja tunnustatakse kaheksat maakonna kultuuritegijat. „Kõik need inimesed on oma ala fanaatikud, lausa imeinimesed, kes kella ja nädalapäeva ei vaata,” kiitis Viitmaa. 

Kui kultuuritegija tiitli määramisel võetakse arvesse peamiselt viimase aasta ja kohaliku kogukonna heaks tegutsemist, siis aastapreemia on mõeldud pigem tunnustusena mitmeaastasest või tervet maakonda hõlmava töö eest. 

Tänavu antakse vähegi viitsijate päeval üle ka Heljo Talmeti nimeline rahvatantsupreemia. Sel korral saab rahvatantsupreemia Vatla rahvamaja juhataja ja kauaaegne Lõuna-Läänemaa tantsujuht Erika Tee.

Maakonna taidlejate suurimale peole vähegi viitsijate päevale ja kultuuritegijate austamisele saab kaasa elada ka veebi vahendusel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments