Leht: Poolast tellitud parvlaevad on 17,5 miljonit Türgi omadest kallimad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

parvlaev

Uued parvlaevad valmivad Poolas ja Türgis. Poola omad on 17,7 miljonit eurot kallimad. Foto: Tallinna Sadam

Riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni esimehe Artur Talviku sõnul on Poola laevatehaselt tellitud uued parvlaevad 17,5 miljonit eurot kallimad kui Türgi laevatehaselt tellitud praamid, kirjutab Eesti Ekspress.

Arvestades, et varasema info kohaselt maksavad neli uut parvlaeva kokku 120 miljonit eurot ja oletades, et Poolast tellitud praamid oleksid kokku 17,5 miljonit kallimad kui Türgist tellitud praamid, oleks kahe Poolast tellitud praami hind kokku 68,8 miljonit eurot ja kahe Türgist tellitud praami hind kokku 51,3 miljonit eurot. Seega on ühe Poolas ehitatud parvlaeva maksumus 34,4 miljonit eurot ja Türgis ehitatu 25,6 miljonit eurot ehk ühe parvlaeva hinnavahe on 8,8 miljonit eurot.

Talviku sõnul on hinnavahe avalikustamine vajalik. “Korruptsiooni tõttu vajab kogu süsteem puhastust. Pannes uusi inimesi nõukogudesse ja öeldes, et tänasest oleme ausad, ei puhasta ühiskonda,” ütles Talvik Eesti Ekspressile.

Lisaks praamide hinnaerinevusele tegeleb Tallinna Sadama uurimiskomisjon Talviku sõnul veel teiste teemadega, mille hulgas on näiteks kes ja kuidas teostab parvlaevade ehitamise järelvalvet. “Algul pakutud Caterpillar masinate asemel saavad uued praamid MTU masinad, mida toob sisse seesama järelvalve teostaja [Baltic Workboats],” rääkis Talvik.

“Praegu uurime üht vanemat asja, jäämurdja Botnica ostmist. Ka seal on küsimusi palju. Kuid on ka veenev vastuargument – selliseid jäämurdjaid pole saada, kui neid vaja läheb,” rääkis Talvik. Komisjoni tööd alustati samas Talviku sõnul 17. kai Muuga sadamasse ehitamise uurimisest.

Tallinna Sadam on sõlminud nelja praami ehituseks lepingud kahe laevaehitajaga – Türgi Sefine Shipyardiga ja Poola Remontowa Shipbuildinguga. Neli uut parvlaeva ehitatakse Poolas Gdánskis ja Türgis Altinovas/Yalovas asuvates tehastes.

Riigifirma endised juhid Allan Kiil ja Ain Kaljurand on kahtlustatavad altkäemaksu võtmises peamiselt seoses uute parvlaevade tellimisega Poola laevatehasest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kits Evelin pühitses Tiiu | Lääne Elu
6 aastat tagasi

[…] Ühe Poolas ehitatud parvlaeva maksumus on 34,4 miljonit eurot ja Türgis ehitatu 25,6 miljonit eurot ehk ühe parvlaeva hinnavahe on 8,8 miljonit eurot, kirjutas Lääne Elu artiklis „Leht: Poolast tellitud parvlaevad on 17,5 miljonit Türgi omadest kallimad”. […]

las
8 aastat tagasi

artur teeb oma tööd, tubli, riigivargad tulebki valgusekätte tirida

olku
8 aastat tagasi

Haapsalu aurik oli ka kallim kui räägiti .

Leht: Reklaam Talvikut võib Tallinna Sadama praamihanke pärast kriminaalasi ähvardada | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] Eesti Ekspress kirjutas, et Vabaerakonna ühel liidril Artur Talvikul õnnestus Riigikogus […]