Ines Aru ja Üllar Saaremäe tulevad täna Haapsalus lavale imelise looga inimeseks olemisest

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

kirjad jumalale Rakvere teater Toomas TuulInes Aru Roosamammana täidab Üllar Saaremäe mängitud Oscari viimased päevad elu ja valgusega. Foto: Rakvere teater, Toomas Tuul

Näitleja Ines Aru sõnul on täna õhtul Haapsalu kultuurikeskuse laval etenduv Rakvere teatri lavastus „Oscar ja Roosamamma: kirjad jumalale“ imeline ja ajatu lugu, mis ühtaegu kõnetab täiskasvanuid ja vaimustab ka lapsi.

Näidend räägib 10-aastasest Oscarist, kes on haige. Nii haige, et tema kehal on jõudu veel vaid loetud päevadeks. Õnneks on tal olemas Roosamamma, kes pakub Oscarile välja ühe mängu – elada iga järgmist päeva nii, nagu oleks see kümme aastat. See mäng pakub Oscarile rõõmu ja annab julguse vaadata vastu oma saatusele.

Oscari ja Roosamamma lugu on mängitud juba 2006. aastast igas Eesti nurgas ja saalid on endiselt publikut täis. Ines Aru on Roosamammana laval olnud tänaseks 230 korda. Kaheksa hooaega üht näidendit mängida on väga pikk periood. Kuigi see tähendab, et ühelt pool tunneb näitleja materjali tänu sellele nagu oma viit sõrme, peitub siin ka oht, et mingil hetkel võib tekkida küllastus.

„Teate, no sellest näidendist ei teki kunagi küllastust!“ hüüatab Ines Aru. „See on niivõrd sügavuti ja läbimõeldult kirjutatud, et sellest ei saa kunagi küll. See on lugu inimeste süüvimisest ellu, elu mõtte otsimisest. Need teemad jäävad inimkonnale igaveseks ajaks. Inimesed jäävad alati küsima – miks ma elan? Mida ma siin teen? Miks ma seda teen? Mis selle kõige mõte on?“ räägib Aru, miks sellest näidendist on võimatu tüdineda nii publikul kui ka näitlejail endil.

Tema lavapartneriks on selles näidendis Üllar Saaremäe, kes mängib Oscarit. „Näitlejana on ühe lavastuse mängimine nii palju kordi juba suur kogemus. Kuna see lugu on väga puudutav, on isegi raske sõnades välja öelda, mida see minus on setitanud. Igal juhul on see õpetanud inimeseks olemist,“ räägib Saaremäe.

„Jaa! See on väga hästi ja väga õigesti öeldud,“ kinnitab Aru Saaremäe mõtet – inimeseks olemist õpetab see lugu tema sõnul kohe kindlasti.

Aru ütleb, et Saaremäe on üks tema paremaid kaaslasi ja lavapartnereid üldse. „Kõik need 230 etendust pole ta kunagi langenud stampidesse. Ta elab laval, just selles momendis, just nendele inimestele, kes saalis on. Olenevalt päevast, olenevalt meie kõikide olukordadest konkreetsel hetkel toob ta alati mängu uued värvid, uued alltekstid. Temaga on alati huvitav mängida.“

Aru sõnul on üks ilusamaid asju selle etenduse juures aga see, et kui esimestel hooaegadel oli see pigem vanemate ja keskealiste inimeste etendus, siis viimastel aegadel on saalis väga palju teismelisi. „Neile meeldib see väga! Nad reageerivad tohutult õigesti ja hästi ega hoia end tagasi,“ seletab Aru, kiites noort teatripublikut, sest ausad ja vahetud reaktsioonid publikult on see, mis on näitlejale laval olles väga olulised.

Aru mõtiskleb, et viimasel ajal pole Eesti teatrites just väga palju selliseid lavastusi, mis teismelistele korda läheksid ja neid mõtlema paneksid või millega nad samastuda saaksid ja ühele lainele läheksid. „Et see näidend teismelistele peale läheb, tähendab, et see on neile arusaadavas keeles kirjutatud,“ märgib näitleja.

Oscari ja Roosamamma etendus on Ines Aru jaoks väga oluline ja tähtis veel ühel põhjusel, mis näitlejat hingepõhjani liigutas. „Pärast üht järjekordset etendust juhtus minu jaoks väga meeldiv seik, kui minu juurde tulid nii umbes 12-aastased poisid, panid pöidlad püsti ja ütlesid, et väga hea oli. See on kõige suurem tunnustus, mis ma saanud olen,“ ütleb Aru.

Kui selles vanuses poistele üks teatritükk nii korda läheb, et nad ei pea paljuks oma kiitust näitlejale sel viisil väljendada, peab selles midagi erilist olema. Mis selle looga siis on, saab oma silmaga kaeda täna õhtul kell 19 Haapsalu kultuurikeskuses.

Etendus kestab kaks tundi ja piletid on eelmüügis Piletimaailmas ning enne etendust kultuurikeskuse kassas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments