Unistus sillast sunnib Noarootsit Haapsaluga liituma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

EV 97 Noarootsis Merilin Kaustel-Lehemets (53) (1280x853)

Noarootsi vallavanema Triin Lepa (esiplaanil) arvates on omavalitsus hästi hakkama saanud ega pea naabritega liituma. Foto Merilin Kaustel-Lehemets

Noarootsi vallavolikogu otsustas vana-aastal erakorralisel istungil, et teeb liitumisettepaneku Haapsalule ja Ridalale, kuigi vastuseis reformile on vallas endiselt tugev.

Noarootsi vallavolinikud on seni suhtunud haldusreformi ettepanekuisse üsna tõrjuvalt. Naabritega liitumise vastu on ka vallavanem Triin Lepp. Volikogu esimehe Margus Laidmetsa ja abivallavanema Aivo Hirmo toel jõudis volikogu enne jõule peetud erakorralisel istungil otsusele, et võtab vastu Lääne-Nigula valla liitumisläbirääkimiste ettepaneku. Samuti teeb ettepaneku ühinemiskõnelusteks Haapsalule ja Ridalale. Otsus sündis ülinapi häälte ülekaaluga 4:3.

„Ridala vallavanem oleks huvitatud püsiühendusest [Noarootsi poolsaare ja Uuemõisa vahel]. Haapsalu linnapea on samuti huvitatud,” rääkis Hirmo vallavolikogu istungil.

„Haapsalu ja Ridala kasuks räägib püsiühendus, suurem võimekus ja toetus, mille ühinenud omavalitsus valitsuselt saab. Minu ettepanek on, et võtaksime vastu Lääne-Nigula läbirääkimised ning teeksime ettepaneku Haapsalule ja Ridalale,” ütles Hirmo.

Lepp ütles koosolekul, et tema ei ole liitumise pooldaja. Seejärel lisas, et kui liitumine on möödapääsmatu, peaks Noarootsi jääma osavallaks. Kui kellegagi ühineda, siis Lääne-Nigulaga. „Linnaga ühinemine on minu hinnangul kõige viletsam variant,” märkis Lepp.

„Noarootsis aga on üldiselt alati oldud seisukohal, et ei olda liitumise poolt. Esiteks, me oleme omavalitsusena hästi hakkama saanud. Rahva seas on hirmu, et kaob rannarootsi identiteet,” kommenteeris Lepp eile.

Lepaga samal arvamusel on volikogu protokollide põhjal otsustades ka Endel Pelapson, Margus Kask ja Toomas Tammeorg. Liitumise vastased rääkisid volikogu istungil, et loodavad saada valitsuselt eristaatuse, mis lubab vallal iseseisvana jätkata.

Oli ka vastupidiseid seisukohti. Kui Laidmets arvas, et püsiühendus on unistus, siis vallavolinik Silver Schönberg ütles, et unistada tulebki suurelt. Laidmets ütles volikogu koosolekul, et tema meelest on umbes pool vallarahvast liitumisläbirääkimiste poolt. Vallavolinik Üllar Neemrand kostis selle peale, et tema on jällegi rääkinud paljudega, kes ei ole liitumiskõneluste poolt.

Noarootsi ettepanekust alustada kõnelusi Ridala ja Haapsaluga ametlikult asja ei saa. Selle võimaluse lõikab läbi tõsiasi, et neil ei ole ühist maismaapiiri. Selleta võivad ühineda vaid saarelised omavalitsused.

„Mõte on täiesti uudne ja minu arvates hea, aga siin on üks aga. Meil puudub Noarootsiga maapiir. Meil on kolm ühist kilomeetrit, aga see on meri, ja seadus ei võimalda Noarootsil Haapsalu või Ridalaga ühineda,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Ta lisas, et konsultatsioone võib sellegipoolest pidada.

Lääne maavanem Neeme Suur märkis, et Noarootsi väljavaade saada eriluba ühispiirita liitumiseks on väga väike, kuid mitte päris olematu. Noarootsi taotlus on aga tema sõnul väga hästi mõistetav. „Noarootsi on üsna erilises seisus, selle valla geograafiline positsioon on huvitav ja küsimus tõstatada on kindlasti mõtet. Ennustada, kas tuleks ka positiivne otsus, ma aga ei julge,” tunnistas Suur.

Erandi saamiseks tuleb Noarootsi vallal teha taotlus riigihalduse ministrile Arto Aasale.

Parandatud vallavanema nimi. 11. jaanuar 2016

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres
8 aastat tagasi

Kahjuks puudub regulatsioon Riikliku Haldusreformi üle, mida kiivalt on koalitsioon ikka edasi lükatud.
Aeg oleks inimestele lahti seletada, mis funktsiooni see sisaldab? Euro raha toetusi taristo välja arendamiseks on kavas toetada aastani 2020.Rumalus oleks jätta arengukavas sellised ideed kasutamata,luues läbi projektide inimestele uusi töökohti, mida Läänlased hädasti vajaksid..

sama
8 aastat tagasi

kui Rail Baltica ja Tallinn-Helsingi tunnel on ok, miks siis raudee Haapsallu ja sild Noarootsi ei võiks olla. Siis võidaks midagi ka Läänemaa

8 aastat tagasi

Eelmisele,toteerima hakkad küll,juba väljahüütud suurprojekte. Miks kodukoha projektid ei kõlba?

huumoriklassik
8 aastat tagasi

Kas Pikker on taas ilmuma hakkamas?
See oleks küll paras kaanelugu sinna ju! 😀
Johhaidii, sild Haapsalust Noarootsi, naera puruks 🙂

oblik
8 aastat tagasi
Reply to  huumoriklassik

ma siiamaani kõveras põrandal,no ei suuda naeru pidada,sukles pani ka hea pirni,aga vahest peab lääne elu lugema,.

Tihke Libemokk
8 aastat tagasi

Ja kes ùldse volitas mònesid volikogu liikmeid mòne vallaga liituma ? Eelmiste valimiste eel seda keegi kùll oma valijatele ei lubanud. Sest muidu poleks seda inimest lihtsalt valitud.Peab ikka lammas olema,et oma otsustusòigus linnahàrradele anda.See ainult suurendab ààremaastumist. Mis aga silda vòi metroosse puudub,siis tehke oma aktsiaselts ning majandage. Enamik ei pea doteerima vàhemuse unistusi.

nb
8 aastat tagasi

Tuleb teha,kui100 aastat tagasi tehti Muhu sild Haapsalu raudtee.Võileiva raha Soomelahe tunneli ja Balticu raudtee kõrval

mõte
8 aastat tagasi

Noarootsi võiks küll sild tulla siis on külaelanikel lihtsam haapsalus käia ei pea bussi aegu vaatama

Valeri
8 aastat tagasi

Kuniks eurotoetusi – tuleks sild ehitada.Őige Aivo ja Silver.Mőelda tulebki suurelt.

Lahendus
8 aastat tagasi

Sillad Hiiumaa vormsi hoblaiu vahele jälle saame Euroopa pappi siledaks rullida

Madal vesi, st.teostatav
8 aastat tagasi

Need Risti ja Palivere sillad ei puutu asjasse. Kahe käega poolt Noarootsi sillale. Ise ma seal ei ela ega käi, kuid ometi pean asjalikuks mõtteks.