Kiltsist võiks saada NATO varulennuväli

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

A-10 Kiltsis

Mullu detsembris maandusid Kiltsi lennuväljale kolmel päeval USA ründelennukid A-10. ARVO TARMULA

Mullu  detsembris maandusid Haapsalu külje alla Kiltsi lennuväljale USA õhuväe ründelennukid A-10, et harjutada maandumist ettevalmistamata lennuväljale, kuid NATO-l võib olla Kiltsi vastu ka sügavam huvi.

Kaitseliidu Lääne maleva pealiku Mehis Borni sõnul näeb A-10 piloodi õppekava ette, et piloot peab suutma oma lahingulennukiga maanduda suvalisele lennuväljale.

„Just seetõttu pakub Kiltsi lennuväli häid võimalusi maandumisharjutusteks nii-öelda ettevalmistamata lennuväljale, mis on kohustuslikud lahingulendurite kvalifikatsiooni hoidmiseks,” ütles õhuväe lennubaasi ülema kt kolonelleitnant Ülar Lõhmus detsembris Lääne Elule.

Lõhmus põhjendas Kiltsi lennuvälja kasutamist tõigaga, et lennuvälja pole kaua maandumisharjutuseks kasutatud  ja seal puuduvad maandumiseks vajalikud seadmed. Maandumist endisel Kiltsi sõjaväelennuväljal juhtisid maapeal paiknevad lahingukontrollijad.

Borni sõnul võib oletada, et NATO tunneb Kiltsi lennuvälja vastu sügavamat huvi. Ämari varulennuväli on praegu Tallinna lennuväli, aga et Ämari koormus on kasvanud ja kasvab veel, otsitakse Tallinnale alternatiivseid lahendusi. Üks võimalus on Kiltsi, kus paepealsele rajatud lennurada on paremas korras kui teistel Nõukogude armeest järele jäänud sõjalennuväljadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

venemaa baas oleks parem..-seal pole neegreid…

küsimus
8 aastat tagasi

Mis vahet on sellel kui meie kõrval on üks või teine lennuväli/baas? Mis vahet on sellel kas meie maavarad kaevab ja joogivee viib välja EL või NSVL?Et poliitikas olevat vahe? Poliitika ongi see- kust kuhu transporditakse ressursse ja kuhu tehakse baase.

ainult
8 aastat tagasi

….mitte seda! Solk ja myra hakkab jàlle taevast alla sadama. Kas rahu on siis tõesti kedagi häiriv või on jälle raha kuningas?!

R!
8 aastat tagasi

Sellised elanikud, kes kirjutavad siin, et kiirendus võistlused ja peod ,asjad ära jätta on taandarenguga inimesed. See, et natuke silmi avardada välismaalimaga toimunust ja näha kaugemale kui enda ette. Pidusi asju korraldatakse ainult selleks, et raha sisse tuua linnale,SINULE. Maailm peab paraku tasakaalus olema ja kes tahab tõmbab ennast nurgataga nagunii pilve. Äkki peaks kasutama enne narkopolitseid Haapsalus, sest narkots on igalpool kätte saadav tänapäeval ja haapsalu on narko pealinn, kus iga noor end peldikus pilve tõmbab. Noori sinna ei lubata või on selleks turvamehed, kes asju kontrollivad. IQ on vist sama palju, palju Eestis naftat võib leida. Sina, kes… Loe rohkem »

herr+Ligi
8 aastat tagasi
Reply to  R!

mida tarbid ?
Paistab kvaliteetne kraam olevat ………………….

R!
8 aastat tagasi
Reply to  herr+Ligi

Tänud!
Ei tarbri ausalt öeldes midagi. Noor mees ,veri vemmeldab, tehnika sõltlane! Haapsalus üles kasvanud ja tean mis seal tegelikult toimub!

Olku
8 aastat tagasi

to aastakümneid. Olen sinuga täitsa nõus.

Supervisor
8 aastat tagasi

Mürakompensatsiooni lähiraadiuses elavatele residentidele ikka maksma hakatakse?

aastakümneid
8 aastat tagasi

võideldi selle eest, et kiltsist see müraallikas saaks likvideeritud, nüüd oma juunikommunistid tahavad jälle kuurotlinnale sõjalennuvälja tagasi tuua, kas ka tammesse on uus elamurajoon lennuväja personalile planeeritud, või tuleb uus panfilovka kuhugi lähedusse

Mnjah
8 aastat tagasi

See oleks muidugi hea kui sellele kohale hing sisse aetakse, aga vaatame ka nats teise külje pealt. Kaovad ära mitmed suvised sündmuses Haapsalust nagu American Beauty Car Show, kiirendusel, rahvarallid ja mootoritest kestvus sõidud. Mina olen tehnika huviline mingi augusti bluus jätab mind täiesti külmaks. Sellega lastakse siis Haasalu vajuda tõesti mingiks ääre maaks, sest pole lihtsalt midagi teha ja pole mingeid suviseid suursündmusi.

!!!
8 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Nõus! Aina sitemaks läheb! Inimestel on igav, on ainult turg ja tagalinn kus purskaevu ümber jalutada aga kuulge,me konkureerime siiski teiste linnadega kus melu ja möll toimub, kui oled rahulik inimene ja kuskil ei käi, äkki müüd oma maja maha ja ostad metsa! Loeme siis uudiseid uuesti kui on kirjas et haapsalu sureb välja, sest inimesed kolivad ära ja pole raha!:D

Haapsalust
8 aastat tagasi

no tegelikult,lasta sellisel objektil laguneda,oleks lolluse tipp.Kunagi me ei leiaks sellist raha,et taoline lennuväli uuesti ehitada.Kahju ainult,et oleme nii vaesed, et ei suuda ise seal peremehed olla ja objekt tööle panna, et ta riigile ka kasu tooks.

vanake,
8 aastat tagasi

et siis uus usa osariik ikka tuleb täiega.

mutionu
8 aastat tagasi
Reply to  vanake,

Ikka parem, kui Venemaa oblast.