Haapsalu on rääkinud: rongipeatust Õhtu kaldale ei tule

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

ver 2 KOOSEnamuse otsusega rong Õhtu kaldale sõitma ei hakka. Joonis: Lääne maavalitsus

Lääne Maavalitsus korraldas küsitluse, kus peaks asuma planeeritava Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee peatuskoht Haapsalu linnas vana raudteejaama piirkonnas.

Tulevane rongide peatuskoht sõltub sellest, milline saab olema Riisipere-Haapsalu ja Haapsalu-Rohuküla raudteelõikude ühendamise lahendus. Kokku pakuti küsitlusega välja neli alternatiivi.

Küsitlusele vastas kokku 270 inimest.

Selgus, et 50% vastanutest eelistas Rohuküla otseläbimurret ehk esimest varianti, kus ehitatakse perroon praegusest vanast rongijaamast 85 meetri kaugusele.

32% vastajatest eelistas teist alternatiivi, Rohuküla otseläbimurde ja ajaloolise jaama kombinatsiooni, mis tähendaks kahte rongipeatust ja -platvormi: üks uus platvorm jaamahoone juures, ja teine 85 meetrit eemal, mida hakkaks kasutama Rohukülla suunduvad rongid.

Mõlemad Õhtu kalda alternatiivid said võrdselt 9% häältest. 

"Oleme meeldivalt üllatunud, et nii paljud inimesed võtsid vaevaks meiega kaasa mõelda. Lisaks saime mitmeid toetavaid kirju, eelkõige Hiiumaa ja Vormsi elanikelt. Samuti uuriti, kuidas oleme arvestanud perspektiivse kaubaveoga ning kas väljapakutud alternatiivid on insener-tehniliselt teostatavad," rääkis Lääne maavalitsuse raudtee planeeringu projektijuht Liis Moor.

Parima trassi valikul arvestatakse nii sotsiaalseid, looduskeskkondlikke kui ka majanduslikke argumente, kohalike elanike arvamus on sealjuures oluline sotsiaalse valdkonna kriteerium.

"Kuna nüüdseks on teada, et Õhtu kalda alternatiivid ei ole üheski valdkonnas eelistatud, siis jäävad need kõrvale. Edasi läheme otseläbimurde ja Haapsalu jaama kombinatsiooniga," ütles Moor.

Otseläbimurret Rohukülla eelistab ka Haapsalu linnavalitsus, kuid mitte esimest alternatiivi, vaid teist, kahe platvormiga varianti.

Lääne maavalitsus tänab kõiki vastanuid.

Teemaplaneeringu II eskiisi tutvustatakse jaanuari lõpus, planeeringu vastuvõtmine toimub 2016. aasta esimeses pooles.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
!
8 aastat tagasi

Mõmmik, kas nüüd sai kergemaks?
Vana tõde on- omaenese vigu nähakse ikka teiste küljes.
Kokkuvõtvalt: tegemist on Kirepealinnaga, kus sõbraliku kogukonna varjus tegutsevad ka mõned püromaaniakalduvustega isikud (pagulaste saabudes see arv muidugi mitmekordistub), aga artikli mõtteks oli muu arutelu.

Karuott
8 aastat tagasi

Pihkupeksupealinna raudteed nüid vaja…et nagu millex….?

Karuott
8 aastat tagasi

meie eesti parttisanid laseme laudtee õhku…

nii
8 aastat tagasi

väga tahaks et tuleks, sestkui linnusirin oli kõrvadele kui vedur öösel manööverdas ja vilet andis ning vagunid kolksusid ja see kivisöehais ninasõõrmeid paitas kui vaguneid köeti

kunn
8 aastat tagasi

Haapsalust miljonilinna ei saa, aga näiteks 50 või 100 tuhat võib kunagi välja vedada kindlasta. Eriti siis, kui MTÜ Pagula oma tööd korralikult tegema hakkab.

läänemaalane
8 aastat tagasi

Selle asemel et sisuliselt midagi teha, kembeldakse pisiasjade ümber. Raudteejaama koht on raudteejaamas! Haapsalu pole ju miljonilinn ja ei saa selleks ka kunagi! Seega pole vaja mitmeid peatusi. Nii tibatillukeses linnas on mõnekümne minutiga võimalik isegi jalgsi ühest servast teise jalutada.

Olku
8 aastat tagasi

Kas Tamme peatus saab ?

uus
8 aastat tagasi
Reply to  Olku

ei,peatus tuleb ehte tn-le

keegi
8 aastat tagasi

Nojah, miks unistada ei v6i?
Isegi 6hulosse v6ib ehitada, ehitusmaterjali peale ei kulu sentigi maksumaksja raha:)
Igati tore oleks unistada kuidas rong läbi lumetuisu Haapsalu poole kihutab!
Igatahes parim uudis tänaseks!
Toetan Lääne-Eesti arengut!

jälle
8 aastat tagasi
Reply to  keegi

va taal unistamas,vist raha otsakorral.

Hea,et
8 aastat tagasi

…niigi làks. Ma kartsin,et veavad kuursaali vàlja….?

kiirus
8 aastat tagasi
Reply to  Hea,et

ma mõtlesin ,et veavad Pürksi välja,aga hea ,et niigi läits.

8 aastat tagasi

Miks?

taal
8 aastat tagasi
Reply to 

aga selleks,et mina ei taha,jokk.muidu viin kuusakoski ja raha annan poisile,aga ei ütle,millisele.