Sotsiaalkindlustusametile laekus abivahendi erimenetluseks 46 taotlust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

invaruFoto: Arvo Tarmula

Jaanuarikuu esimese nädala lõpuks oli sotsiaalkindlustusametile laekunud 46 taotlust abivahendi erimenetluseks, lõplikult lahendati 30 ja nendest on inimesi juba ka teavitatud, teatas BNS.

Lahenduse ootel on hetkel 16 taotlust, millega tegeletakse edasi järgmise nädala alguses. Kehtiva korra kohaselt on taotluse lahendamiseks aega 30 päeva, teatas ameti esindaja. Jaanuari esimese nädala lõpuks laekus ameti infotelefonile 4400 kõnet ja nendest abivahenditega seonduvaid küsimusi oli 157 korral.

Kõnede suur hulk oli ootuspäraselt seotud pensionite ja teiste hüvitiste maksekuupäevade langemisega kuu algusesse. Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindus vastas reede jooksul telefonitsi esitatud abivahendite teemalistele päringutele 16 korral ning väljastas kokku 18 uut abivahendi kaarti. Kokku väljastati aasta esimese töönädala jooksul 125 uut abivahendi kaarti.

Paralleelselt tegeleti Invaru OÜ poolt saadetud nimekirjaga, mis sisaldas tavapärasest oluliselt suuremate arvetega juhtumeid. Amet tegi otsuse 83 juhtumi puhul, mis kõik olid seotud lastega. Inimestega võetakse nende osas ühendust hiljemalt teisipäeval. Järelejäänud 88 juhtumit lahendatakse järgmisel nädalal.

Sotsiaalkindlustusametis toimus reedel kohtumine ka Invaru esindajatega koostööküsimuste arutamiseks. Jätkub abivahendite pakkujate ja teiste partnerite teavitus korduma kippuvatest küsimustest, teenusepakkujatega kohtumine toimub teisipäeval kell 13 Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuses.

Lääne Elu kirjutas neljapäeval, et sellest aastast jõustunud abivahendite toetuskorra muudatus tõi uue aasta esimestel päevadel ebameeldiva üllatuse sadadele abivahendeid soodustingimustel laenanud inimestele – rendisumma võis olla tõusnud mitu korda.

Uus kord tabas kõige valusamini just erivajadustega laste vanemaid, sest lapse kasvades tuleb abivahendeid suuremate vastu vahetada, mistõttu ei peeta nende väljaostmist mõttekaks. Peamiselt said varasemast suuremad arved suurima abivahendeid müüva ja laenutava firma Invaru kliendid. Invaru kõrval laenutab Läänemaal abivahendeid ka Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse (HNRK) abivahendikeskus.

Sotsiaalkindlustusamet kinnitas, et abivahendite saamisel hätta sattunud inimesi üksi ei jäeta. Sotsiaalkindlustusamet võtab 15. jaanuariks ühendust kõigi tavapärasest palju suurema arve saanutega ja kui inimene vajab erivajadusest tulenevalt piirhinnast tunduvalt kallimat abivahendit, siis see kompenseeritakse suurema riigiosalusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments