Soe hoovus takistab jäätee avamist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

JÄÄTEE

Jäätee. ARVO TARMULA

Jääteemeistri Raivo Õiglase sõnul on tema telefon punane Noarootsi inimeste kõnedest, kes tahavad teada vaid üht: millal võib autoga jääle minna.

Öösel valitsenud kahekümnest külmakraadist hoolimata ei ole Õiglasel neile praegu ühtegi positiivset uudist. „Jää pole küllalt paks ja autoga peale minna ei tohi,” on Õiglase konkreetne vastus kõigile küsijaile. 

Eelmise nädala lõpus mõõtis Õiglas jääaluse vee temperatuuriks 1,3 kraadi. Kolmapäeva hommikul näitas termomeeter aga juba kolme soojakraadi. „Jää all vesi liigub. Eks merelt ole soojem vesi jää alla voolanud,” selgitas Õiglas.

Teisipäeva pärastlõunal käis Õiglas jääl oma vana villisega, taga lohisemas lauajuppidest meisterdatud lumesahk. Trass puhastati lumest, et öösel lubatud krõbe külm paremini jääle ligi pääseks ja selle paksust hoolega kasvataks. „Andsime endast parima, kuid loodusel olid teised plaanid,” kurtis Õiglas.

Jääteemeistri sõnul ei ole jää ööpäevaga millimeetritki paksenenud, ehkki öösel paukus 20kraadine pakane ning jää oli lumest puhtaks tõmmatud.

Õiglas tunnistab, et kuigi ta on ise viimased kaks päeva autoga jääteed lumest puhtaks lükanud, ei tähenda see, et sõidukiga jääle minna oleks ohutu. Õiglas ise läbi jää vajumist ei karda. „Mul on vana, nõukogudeaegne auto. Kui midagi juhtub, panen ööseks puhuri tööle, et istmed kuivaks saaks, ja järgmisel hommikul sõidan edasi,” rääkis Õiglas. „Kui aga teie kallid ja elektroonikat täis autod läbi jää vajuvad, mis te siis autodega edasi teete?” küsis Õiglas vastu.

Kui esmaspäeval võis Õiglas üsna kindlalt lubada, et nädala lõpuks on jäätee lahti, siis kolmapäeva hommikul võttis ta need sõnad tagasi. „Loodame, et jää siiski pakseneb, kuid viimane ööpäev optimismi ei süvenda,” nentis Õiglas.

Seda, kas tänavune talv lubab avada ka mõne jäätee Lääne-Eesti saarte vahel, Õiglas ennustada ei osanud. „Tavaliselt saab kaks nädalat pärast Noarootsi jäätee avamist avada ka Rohuküla–Vormsi jäätee, kuid tänavu on olud mõnevõrra teised,” ütles jääteemeister.

Ilmateenistuse jääkaardi andmeil laiub mandri ja Hiiumaa vahel jäävaba lõik. Rohuküla ja Vormsi vahel on jää paksusega kuni kümme sentimeetrit. Sama paksusega on jää ka Virtsu ja Muhu vahel.

Jäätee avamiseks peab jää paksus igas punktis olema vähemalt 22 sentimeetrit.

Mullusel talvel valmistati ette vaid Haapsalu–Österby jäätee, kuid ametlikult seda ei avatudki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
noa
8 aastat tagasi

Jää peal sõitmine/jalutamine (kui tee pole ametlikult avatud) pole seadusevastane, vaid toimub omalvastutusel. Politsei saab soovitada mitte jääle minna, aga nad ei saa seda keelata.

kunn
8 aastat tagasi

Haapsalu politsei nagu alati ei tee tööd, vaid nõuavad palka juurde.
Häbi haapsalu politseile.
Sõitsin täna korra mudaravila juurde Supeluse tänaval.
Jäätee on suletud ja märk ees, aga autod vuravad vabalt jääteel.
Sõidavad keelumärgist mööda ja edasi.
Kui see pole seaduse rikkumine, siis, mis on seaduse rikkumine?
Politseinikud Taratuhhin,Viispert, äkki paneksite oma ametikohad maha, kui isegi sellega hakkama ei saa?

Kauro
8 aastat tagasi

Linde täna pildistades nägin eemal ka ühte läbi jää vajunud autot, pilti sellest näeb siin http://www.snap.ee/user/Kaurok/album/pildid?oid=5266146#Labi_jaa

viira
8 aastat tagasi

Tubli, Raivo, jutt on Sul õige! Uaz on vägev masin,mis peamine lollikindel! Proovisin ka kunagi kolmnurka vedada, no ei õnnestunud. Hakkas hirmsasti lappama.Aga Sinul on mõte õige! Lumi õhemaks jää kasvab kiiremini! Jõudu!