Neeme Suur: Noarootsi lootus Haapsaluga ühineda on väike, kuid mitte olematu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Noarootsi jäätee tarmulaHaapsalut ja Noarootsit ühendab talvel jäätee. Foto: Arvo Tarmula

Noarootsi valla sooviks on ühineda Haapsalu ja Ridalaga, kuid seda takistab ühise maismaapiiri puudumine.

Haldusreformi reeglites nähakse ette, et maismaapiiri puudumisel saaksid ühineda ainult saarelised omavalitsused. Sellegipoolest hellitab Noarootsi lootust, et ehk teeb riik neile erandi.

Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo sõnul on Noarootsi jaoks keskus Haapsalu ja seega oleks ühinemine Haapsaluga igati loogiline, eriti kui tulevikus saab tehtud sild Haapsalu ja Noarootsi vahele, vahendab Vikerraadio.

“Mõte on täiesti uudne ja minu arvates hea, aga siin on üks aga. Meil puudub Noarootsiga maapiir. Meil on kolm ühist kilomeetrit, aga see on meri ja tänased seadused ei võimalda Noarootsil Haapsalu või Ridalaga ühineda," ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles, kes ütles Lääne Elule, et konsultatsioone võib sellegipoolest pidada.

Lääne maavanem Neeme Suur märkis, et Noarootsi väljavaade riigilt erandit saada on väga väike, kuid mitte päris olematu.

„Tõenäosus on suhteliselt väike,“ nentis Suur. „Erandite osas ollakse vägagi ranged, neid on vähe ja pigem liigutakse selles suunas, et erandeid veel vähendada, mitte juurde tekitada, sest see võib tuua hulga segadust.“

Samas on Noarootsi taotlus tema sõnul väga hästi mõistetav. „Noarootsi on üsna erilises olukorras, selle valla geograafiline positsioon on huvitav ja küsimus tõstatada on kindlasti mõtet. Ennustada, kas tuleks ka positiivne otsus, ma aga ei julge,“ tunnistas Suur.

Erandi saamiseks tuleb Noarootsi vallal teha taotlus riigihalduse ministrile Arto Aasale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tundub
8 aastat tagasi

et ikka ei jõua kohale,et ainult vald vana-läänemaa suuruses on veel kuidagi elujõuline,muud liitmised-lahutamised on ajaraisk, sest varsti on juba hunte Läänemaal rohkem, kui inimesi.Kullamaa vallavanem on selle ettepaneku teinud juba mitu aastat tagasi, sel juhul jääksid kogukonnad osavaldadena oma piirkonda edasi haldama ja idenditeet ei kaoks, nagu on juhtunud Lääne-Nigula vallas, samas ka niimoodi võib, kui teisiti ei oska.

Ment
8 aastat tagasi

pole aega hetkel mõõdame Uuemõisas kiirust

kunn
8 aastat tagasi

Haapsalu politsei nagu alati ei tee tööd, vaid nõuavad palka juurde.
Häbi haapsalu politseile.
Sõitsin täna korra mudaravila juurde Supeluse tänaval.
Jäätee on suletud ja märk ees, aga autod vuravad vabalt jääteel.
Sõidavad keelumärgist mööda ja edasi.
Kui see pole seaduse rikkumine, siis, mis on seaduse rikkumine?
Politseinikud Taratuhhin,Viispert, äkki paneksite oma ametikohad maha, kui isegi sellega hakkama ei saa?

Karuott
8 aastat tagasi

minul pole enam kellegiga ühineda…ring on Läänemaal täis…

Neeme
8 aastat tagasi

Üks Suur Läänemaa ja ka on korras selle väikese probleemiga.

2.kodanik
8 aastat tagasi

Kõigepealt ühineb Noarootsi Vormsiga. Järgmisena ühineb Vormsi, kui saareline omavalitsus Haapsaluga. Ja kui tulevikus tahab Vormsi saarerahvas omaette olla, siis tuleks seda lahutust neile ka võimaldada. Kiirema asjaajamise huvides võiks selle skeemi ühe notari juures käiguga korda ajada.