Mis tegi lõppenud aastal rõõmu ja mis pani muretsema?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

kaja lotman

Küsimusele vastab Kaja Lotman (pildil), Keskkonnaameti Lääne, Hiiu, Saare regiooni juhataja.

Rõõmustas, et Põhja-Läänemaal koostasid maaülikooli teadlased Riguldi, Nõva ja Veskijõe kudealade kirjelduse ja analüüsi ning näitasid ära, kuhu ja kuidas kudealasid planeerida.

Kui euoraha lahti läheb, saame teadlaste töö alusel parandada väikeste jõgede kudealade seisukorda. Puhastada jõe kinnikasvanud osad, tekitada kiire vooluga lõikudele väikesi kärestikke ja kruusapadjandeid.

Läänemaa on saanud kõrepopulatsiooni taastamise põhikohaks. Penijõel ohustatud liikide taastamiskeskuses on sadu tuhandeid kõrekulleseid loodusesse viimiseks üles kasvatatud. Sealt on kõrekulleseid viidud Saaremaale, Pärnumaale, Põhja-Läänemaale, nii et kõre häält peaks looduses üha rohkem kuulda olema.

Matsalu rahvuspargi kaitsekorralduskava sai valmis ja see näitab ära 10 lähima aasta tööd. Kava koostamisel oli oma osa koostöökogul, see on rühm inimesi, kes on huvitatud rahvuspargi heast käekäigust. Saime esimese piirkonnana Eestis rahvusvahelise säästva turismi sertifikaadi, mis näitab, et kuulume ökoturismi võrgustikku.

Üks murekoht on Niibi raba turbakaevandamine ja et inimesed ei saa kaevudest puhast vett. Karstiala on keeruline looduskompleks. Et aru saada, mis seal toimub ja mis on rikki läinud, on vaja uuringut. Küsimus on, kas karstiala on üldse võimalik setteist puhastada.

Lääne-Nigula vald ja ettevõte tahavad küla aidata, aga küla ei taha uusi kaeve, tahab, et kaevandus kinni pannakse. Niibi probleemi juured ulatuvad varasemasse aega, aastasse 2002, mil Niibis hakati keskkonnamõju hindamata kraavitama. Praegu näeme tagajärgi.

Kekkilä turbakaevanduse laiendamise loa taotlus on menetluses. Arvatavasti jääb see meie poolt välja andmata, sest Läänemaal on turbakaevandamise limiit täis.

Olime pisut mures, kuidas niitude hooldajad võtavad vastu muudatused poolloodusklike koosluste hooldamise korras. Uue korra kohaselt sai toetust taotleda maadele, kus on juba varem suurem töö ära tehtud ja niidud võsast puhastatud. Tegelikult tuli aga taotlusi varasemast rohkem, ka hooldatavaid niite on rohkem.

Poolloodusklike koosluste hooldamise toetust saab 120 inimest.

Ühele poole sai Harku-Lihula-Sindi 330 kV elektriliini planeerig. See oli keeruline protsess. Peeti palju rahavakoosolekuid, osa inimesi jäigi rahulolematuks.

Meie külas hakkas kassikakk häälitsema, näib, et kassikakkude käsi käib hästi. Matsalu laht jäätub ja inimesed muretsevad luikede pärast. Panen inimestele südamele: ei maksa jäässe jäänud linde päästma minnes enda elu ohtu seada. Peame leppima, et loodusel on oma roll ja linnud, kes ei ole suutnud lõuna poole lennata, on määratud loodusele jääma.

Lõppeva aastaga võib rahule jääda. Talv oli kena, kala on jälle meres, põllumeestel oli hea saak. Loodan, et uus aasta tuleb samuti hea, et loodus on helde ja hoiab ära suured tormid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen
8 aastat tagasi

Minule teeb tõsist muret see et pele Andrus Karnau tulekut Lääne-elu juhtima on sellest kujunenud liberalismireligiooni häälekandja.

...
8 aastat tagasi

Niibis hakati keskonnamõju hindamata kaevandama….Nüüd kohalike kisatõstmise tõttu sai kaevandamise norm korraga täis!