LÄÄNE MALEVLANE: “Uue maailma” laagris ehitati üles oma fantaasiariik

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Juuli kolmandal nädalavahetusel oli Kinksi külas Lääne maleva kodutütarde ja noorkotkaste teemalaager "Uus maailm". Osales 123 noort ja 27 noortejuhti. Kaasasime ka külalisi Harju malevast. Selle aasta laagri tegi ka eriliseks asjaolu, et laagri teema tuli ühelt noorelt endalt.

Igal rühmal oli kodutööks vaja välja mõelda oma fantaasiariik, kus nad pidid laagri jooksul elama. Riike oli kokku kuus: Värvide kuningriik, Kuldsesse Kuusse Kulgejad, Orul ulu, Bermuuda kolmnurk, Zäästu Zoki Zorrod ja Sultani riik. Igal riigil olid ka oma sümbolid, hümn, pealik ja ministrid. Riikidel oli ka tähtsat vara, nagu näiteks kontoritarbed, veekanistrid ja küttepuud. Neid tuli omavahel vahetada, et ellu jääda.

Kohale jõudes alustasime riigipiiride määramist, telkide püstitamist ja ametite jagamist. Silmapaistvamad ametid olid riigipead, ministrid, turvamehed, postiülemad, armee. Väga tore oli, et iga riik arvestas oma elanikega.

Nagu meie laagrites kombeks, mängis tähtsat rolli ka ööhäire. Ööhäire tähendab, et meid aetakse öösel üles, kas siis mingi häirega või tullakse lihtsalt telki ütlema. Järgmiseks peame end kiiresti-kiiresti riidesse ja telgist välja saama. Sealt juhatatakse meid edasi sinna, kus ööhäire aset võtab. Sel aastal saime maitsta „luuüdi”, mis tegelikult koosnes hästi paljudest toiduainetest ja vedelikkudest ning maitses üpriski rõvedalt. Lõpetuseks desinfitseeriti meid nn bakteritest ja kasteti ka seebiveega.

Eriti meelt mööda olid osalejatele aktiivsed ülesanded, nagu näiteks käitumine hädaolukorras, külaelanikega suhtlemine, orienteerumine maastikul, parvede ehitamine euroalustest ja tühjadest pudelitest, kala puhastamine ja tokisaiade küpsetamine. Tokisaiade taina tegime loomulikult ise. Selle tegemiseks ei lähe vaja palju mõistust ega oskusi, nii et kindlasti proovige järele, sest me lisasime artikli lõppu just teie jaoks retsepti!

Iga riik mõtles välja ka oma tekkimisloo, mille nad pidid näidendina ette kandma. Veel käis meil külas OÜ „Kolm Põrsakest”, meile õpetati teaduslikke trikke ja nad lasid noortel endil kätt proovida.

Korraldati ka Kinksi olümpiamängud ja me kohe alguses sattusime terrorirünnaku alla. Eriti tore oli näha, et need, kes rünnaku korraldasid, olid ise ratastoolis või lihtsalt kaks korda väiksemad kui näiteks riigipea ihukaitsja. Võistlustelt naastes ootas meid peamaja juures suur üllatus lillede, šokolaadi ja tuumapommiga. Õnneks saime selle õigel ajal kahjutuks teha. Pommi olid meile saatnud meie vaenlased Romulad, sest me polnud nende ähvarduskirju tõsiselt võtnud.

Tegelikult tuli kogu tõde välja alles laagri lõpus ja see paljastus ühe lausega: „Olgem ausad, tegelikult olime meie selle taga.” Selle lausus meie laagri tubli korraldaja ja noorteinstruktor Kaidi Sits.

Lõpetuseks ka meie, autorite, arvamused selleaastasest teemalaagrist.

Anni,14, Värvide kuningriigi majandusminister ja laagri idee autor

„Mina jäin laagriga väga rahule. Alguses oli küll teema ja plaan teistsugune, kuid olen siiani üpris tänulik juhtidele, et nad otsustasid selle pea peale pöörata. Tuli ka ette arusaamatusi ja eriarvamusi, aga nendest saime kiiresti üle. Suur aitäh, et valisite minu teema ja tegite sellest suurepärase laagri. Lääne maleva noortejuhid on tasemel!”

Gerli (15), Zäästu Zoki Zorro riigi tervishoiuminister:

„Minule meeldis laager väga. Meie riigi loomisega oli alguses natuke kahtlusi, kuid hääletades saime teema, mis sobis kõigile ja oli ka humoorikas. Väga meeldis mulle riikidesisene ja -väline koostöö, kõik said kõigiga läbi ja kõrvale ei jäetud kedagi. Soovin tänada laagri idee autorit, laagri läbiviijaid ja juhi abilisi. Oli tore aeg koos ja ootan juba uut suvelaagrit.”

Anni Kallas

kodutütar rühmast Rukkililled

Gerli Helts

kodutütar rühmast Valged Kotkad

Uus Maailm Kinksi, Kuldsesse Kuusse Kulgejad, foto Eliisabet Tiits Uus Maailm KINKSI, lampide valmistamise töötuba, foto autor Eliisabet Tiits Uus Maailm Kinksi, Zäästu Zoki Zorrod, foto Eliisabet Tiits. Uus Maailm KINKSI, tuletõrjujate töötuba, foto auto Eliisabet Tiits

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments