Pürotehnika müügihitt paukherned häirivad linnakodanikke

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Igal aastal häirivad aastavahetuse lähenedes linnakodanikke  tänavail kärgatavad paugud ja aeg-ajalt ehmatavad poisikesed möödakäijaid jalge ette visatud paukhernestega.

Eelmisel nädalal pahandati Facebooki Haapsalu ja Läänemaa foorumis, kuidas poisikesed täpselt lapsevankri ette ilmselt paukherne viskasid. Küllap pole see ainus sellesarnane juhtum, kus noorukid möödakäijaid pürotehniliste vahenditega hirmutavad ja ise jooksu pistavad.

Pühapäeval, samal ajal kui Swedbanki ees pagulastevastast miitingut peeti, tegelesid politseinikud vanal kalmistul paugutanud noorukitega. Haapsalu piirkonnakonstaabli Meelis Laurmanni sõnul kontrolliti, kas noormeestel tohib nende vanuse tõttu pürovahendeid olla. Kõnealusel juhul piisas poistel küll selleks vanust. 12aastaselt tohib juba lihtsamaid pürovahendeid osta. „Aga aeg ja koht olid valed,” lisas Laurmann.

Paugutamine ei häiri mitte ainult inimesi, vaid ka loomi. Laupäeva õhtul ehmus üks Rimi kaupluse läheduses elanud koer paugutamisest sedavõrd, et pani plehku ja ronis Neste tanklas võõrasse autosse, kust keeldus välja tulemast. Koer toimetati loomade varjupaika. Varjupaigas tegutseva Maarek Nõmmiku sõnul õnnestus koera omanik Facebooki kaudu leida üsna pea.

Nõmmik ütles, et igal aastal satub aastavahetuse eel ja ajal paugutamise tõttu varjupaika loomi. „Mõnel aastal rohkem, mõne vähem,” ütles ta.

Aastavahetuse-eelse paugutamise teema pole uus, see kerkib üles igal aastal. „Aastad on vennad. Räägi, kui palju tahad, aga ikka paugutavad,” kommenteeris Laurmann.

Konstaabli sõnul lubab korrakaitseseadus loata paugutada vaid kolmel ööl aastas: vastu 1. jaanuari, vastu 25. veebruari ja vastu 24. juunit. Muul ajal tuleb selleks luba taotleda.

Politseiniku sõnul on paugutamise kohta tulnud mitu kaebust, kuid paugutajate karistamiseks jäävad politseil käed tihtilugu lühikeseks. Et midagi tõsisemat ette võtta, peab olema konkreetne tunnistaja, kes kinnitab, et teda see tegevus häirib. Laurmann ütles, et enamasti pelgavad kurtjad tunnistajaks tulla.

Kuigi politsei kontrollib paugutavaid noori, pole tänavu kedagi karistatud. Laurmanni sõnul on väga raske tagantjärele kindlaks teha, kes ja millise paugu on visanud, ja kui kontrollitavate noorukite vanus lubab nende käes olevaid pürovahendeid omada, polegi poltseinikel midagi teha.

Et praegu on peamine müügiartikkel paukherned, kinnitas Maxima poe ruumides Arnika pürovahendeid müüv Sven-Erik Falk. Nende, alates 12. eluaastast lubatud pürovahendite ostjad on eelkõige poisikesed. Müüja lisas, et paukherneste kõrval ostetakse ka säraküünlaid.

Teist aastat pürovahendeid müüv Falk teadis rääkida, et suuremaid asju, mis juba korraliku ilutulestiku mõõdu välja annavad, hakatakse ostma aasta viimastel päevadel. Ostmas käivad siis täiskasvanud.

Politsei tuletab ilutulestikumüüjaile meelde, et nad ikka jälgiks, kellele pürovahendeid müüvad. Sven-Erik Falk ütles, et kontrollib ostjate vanust ja letil on väljas ka infolehed ohutusnõuetega.

Laurmann tõdes, et noorukitele on üsna keeruline selgitustööd teha, sest lehti ega pakendil kirjas olevaid ohutusnõudeid nad lugema ei kipu. Politseiniku sõnul võiksid siinkohal ka vanemad laste ohutusele mõelda ja  järeltulijaile selgitada, mida ja kuidas võib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Velirand
8 aastat tagasi

Ivo võiks oma koduse aadressi avaldada – siis saab kõik paugutajad tema akende alla saata – las naudib 24/7.

ivole
8 aastat tagasi

Haige inimene

nõutu
8 aastat tagasi

mõned inimesed ei saa vist üldse aru,milleks jõulurahu välja kuulutatakse ja mis see tegelikult on …….

maali
8 aastat tagasi
Reply to  nõutu

täna paugutajad vöiks küll raekojaplatsi häbiposti panna

Ivo
8 aastat tagasi

Väga lahe, ma kutsun üles poisikesi veel aktiivsemalt paugutama, andke ainult tuld! Kõikide vanamuttide ja kuivikute kiusuks.

maali
8 aastat tagasi
Reply to  Ivo

sa ivo âra arva siin midagi! keda sa vanamutiks ja kuivikuks sõimad?! na loodan,et sinusugused tegelased vâhemalt ei sigi,selline teistega mittearvestav mõtteviis kipub pärilik olema! ela ise ja lase teistel ka elada! kui sinu elu möte on ilutulestikuga teisi inimesi ehmatada,siis…..palju toredaid inimesi….

maali
8 aastat tagasi

nõus…..ilgelt rõve on iga kuradima päev seda plärtsutamist kuulata! tahaks need herned nendele tatikatele p…. toppida!

aga
8 aastat tagasi

Alla 18a ära keelata igasugune lärtsutamine. Säristagu küünlaid ja kõik!