Helme eitab EKRE seotust natsisümboolikaga sarnaste plagude kandjatega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

ekre nats kosk

Natsisümboolikat meenutavate lippudega inimesed EKRE Haapsalu meeleavaldusel. KRISTJAN KOSK

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme distantseeris end Haapsalus EKRE meeleavaldusel natsi-Saksamaa sümboolikat meenutavaid lippe lehvitanud meestest, väites, et neil pole EKRE-ga mingit seost.

"See on teema, mida meile tahetakse külge pookida, kuid ma ei näe seost ja ei hakka seda arutama," vastas Helme BNS-i sellekohasele küsimusle. "Kui ma hakkan arutama, siis teema ongi meile külge poogitud. Ma ei näe põhjust, miks ma peaksin sellele kaasa aitama."

Helme ei osanud vastata küsimusele, miks EKRE meeleavaldused natsisümboolikat meenutavaid plagusid demonstreerivaid inimesi ligi tõmbavad.

"Seda antropoloogilist spekulatsiooni ma ei hakka pakkuma. Ma ei oska vastata. Sain aru, et nende endi arvates on need ruunimärgid. Mis seal ikka vastata, võib-olla vaatavad inimesed liiga palju Discovery kanalit. Ma ei arva, et peaksime pikalt peatuma teemal, miks mõnedele inimestele meeldib natsisümboolika. Sellel pole meiega mingit pistmist ja las nad ise selgitavad," lausus Helme.

Pühapäeval Haalsalus peetud meeleavalduse peakorraldaja, EKRE Läänemaa piirkonna esimees Hardi Rehkalt ütles BNS-ile, et osade natsisümboolikat meenutanud lippe, mütsimärke ja käesidemeid kandnud meeste näod olid talle tuttavad. "Tean, et tegu on Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Grupiga. Isiklikult neid ei tunne, osade näod olid tuttavad. Ma ise elan linnast väljas, ega ma ka kõiki ka ei tea," lausus Rehkalt.

EKRE Läänemaa esimehe sõnul käitusid natsisümboolikalaadsete lippude ja märkide kandjad väga viisakalt ja vaoshoitult.

"Nad olid meid seal toetamas, aga me palusime mingil hetkel lipud kokku keerata, et lihtsalt ei tekiks mingeid vääritimõistmisi," rääkis Rehkalt. "Lihtsalt inimesed hakkasid minu käest küsima, et kellega on tegu ja tollel hetkel ei teadnud ma neist midagi ja polnud ka aega hakata selgitama. Nad ei vaielnud vastu ega midagi, käitusid väga viisakalt. Mis nad muus elus teevad, pole teada."

EKRE pühapäevasel meeleavaldusel Haapsalus osales gupp mehi, kes kandsid punaseid lippe, mille keskel oli valge ring ja ringi keskel mustad ristatud ruunimärgid. Meestel olid peas sama sümboolikaga mütsid ja mõne mehe käisel samasugune embleem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
8 aastat tagasi

uka-uka ,mina prii,EKRE kotis!

mutt
8 aastat tagasi

Olin ka kohal ja mina ei näinud seal ühtegi natsi ja natsi sümboolikat. See ongi traagika, et meil on rumalaid rohkem kui mõistusega inimesi. Väga kahju.

Helme tehku silmad lahti
8 aastat tagasi

Helme eitab EKRE seotust uusnatsidega, uusnatsid demonstreerivad oma seotust EKRE ideoloogiaga. Helme peab olema ikka päris rumal, kui ei saa ise ka aru, mille ta käima on lükanud ja mida esindab.

$$
8 aastat tagasi

Litsid mehed need Vargamäe omad….Aga tsaariajal käis Eestimaalt 8000! naist Pererburgi prostituutideks,toitsid oma pere ja lapsed , tulid kodumaale teenitud rahaga.Ja seda peeti auasjaks!,mitte ei põlastatud.

meelevaldaja
8 aastat tagasi

Äkki aitaks nendest EKRE klounidest juba, kaua nendest pasundatakse nüüd.

töörahva libu
8 aastat tagasi

ekre mustamiseks sobivad kõik vahendid

PinkPlonk
8 aastat tagasi

Ära siin seleta midagi – see oli spetsiaalselt valitud sümboolika, nii nagu võib lugeda ridade vahelt edasi antavat sõnumit, kehtib sama ka taolise sümboolika kohta.

NATUKE - NATS
8 aastat tagasi

Mina aru ei saa kas kas Lääne Elus ja Ruutsaare kujundatud BNSi on kokku kogutud pimedad ja kurdid ajakirjanikud. Ilmselt ongi nii, sest seda mõttelaadi jätkates võiks ruuni märkidest ka natsi sümbeeolik välja lugeda. eesti keelest tuleks kuulutada natsistlikuks keeleks sest temas esineb sõna NATUKENE mida põlisrahvas kasutab sõnaühendina NATS. Teisest küljest oleme me kõik NATSID sest räägime veel oma keelt ja viljeleme veel oma kultuuri. Aga ilmselt see kellelegi ei meeldi. Kellele seda sulle ei räägita. Kui sa seda küsid siis öeldakse sulle NATS metsapoole. Nendele kes ütlevad on vaja tarbimisühiskonda. Nii ongi paganad endale valinud juudapoegade valitsuse kellega… Loe rohkem »

Jobu oled
8 aastat tagasi
Reply to  NATUKE - NATS

Punasel põhjal valge ring, mille keskel mustad jooned – üldse pole natsi lipuga sarnane, no kohe üldse ei ole.

Kodanik2
8 aastat tagasi
Reply to  Jobu oled

Ise oled jobu. Vaata ikka sümbolit. Antud sümbol EI OLE natsisümboolika. Antud sümbol on Eestis väga levinud unkalauad. Kasutusel olnud nii Eestis kui ka muuda rahvaste juures. Miks peavad need kõige vähem intelligentsed igal pool sõna võtma?

voh,
8 aastat tagasi
Reply to  Kodanik2

õige. küll ma mõtlesin, kuidas neid otsalaudasid nimetati vanasti ja no eo suutnud meenutada. nüüd ehk jääb ka meelde – unkalauad. pean nagu Mõmmi nüüd panema käe silmadele ja kordama, et meelest ei läheks enam. ja vanad talupojad ju natsid, mis natsid – pea kõikidel õlgkatuste otstel säärane sümboolika. 😀