Kinoteater toob Haapsallu lavastuse, mis puudutab igaühte, kes kunagi koolis käinud

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

kinoteaterFoto: Kinoteater

„Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine. Kuidas saada heaks õpetajaks?“ on dokumentaalne lavastus õpetajaametist ja koolikultuurist, mis sobib vaatamiseks kõigile alates 12. eluaastast.

„Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine“ räägib loo noorest õpetajast, kel on veel hästi meeles oma põhikooliaegsed õpetajad – vana kooli pedagoogid, raudse kaardikepi ja terava ütlemisega. Teda kannustab soov saada heaks õpetajaks, aga mitte muutuda nendesugusteks.

Meil kõigil on olnud oma õpetaja Tammik, kes kõigi karmide õpetaja koondkujuna on meie edasist elu mõjutanud. Aga milline peaks olema see õpetaja, keda tahaksime oma lapsi õpetama? Kes on see inimene, kes jagab hindeid lastele?

Lavale astuv Priit Kruus on aastaid töötanud emakeeleõpetaja ja lektorina ning praegu koolitab tulevasi õpetajaid. „Umbes kümne aasta pärast võib meie õpetajate arv väheneda kriitilisele tasemele, sest uusi häid õpetajaid ei tule piisavalt peale. Mulle tundub, et õpetajatööd kardetakse, aga samas ei saada aru selle õigest sisust. Õpetajatööst räägitakse kas liiga lihtsustatult või siis eluvõõrastes ülivõrretes. „Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine“ ongi katse selles asjas midagi ette võtta – jutustada üks elust võetud lugu, lüüa kõikuma õpetajatööga seotud müüte ja ühtaegu tunnustada selle töö tegijaid,“ selgitab peaosaline lavastuse sünni tausta.

„Ühtlasi kutsume inimesi mõtlema laiemalt koolikultuurile – kuidas me koolist ja õppimisest mõtleme ja räägime nii omakeskis kui avalikult, ja milline peaks olema igaühe panus kooliellu,“ lisab Kruus.

20. jaanuaril kell 19 Haapsalu kultuurikeskuses etenduva lavastuse on lavale seadnud Henrik Kalmet, Paavo Piik, Diana Leesalu ja Paul Piik.

Hea teada

Kinoteater on sõprade rühmitus, kes on viimaste aastate jooksul välja toonud nii menukaid meelelahutuslikke ning stand-upi sugemetega lavastusi („Võidab see, kellel on kõige hullem mees“ ning „Kaota mu naine ära ehk mis tunne on olla mustkunstnik“) kui ka Eesti Teatri Aastapreemiatele nomineeritud sotsiaalse ja poliitilise alatooniga „Manifestide“ sarja.

31. detsembril näeb ETV-st huumorisaadet „Aastavahetus Kinoteatriga“.

„Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine“ esietendus 19. septembril Tartus Draama festivalil ning on Tallinnas kinos Sõprus ning mujalgi Eestis mänginud menukalt täissaalidele. Jaanuaris mängitakse seda Võrus, Põlvas, Haapsalus, Kärdlas, Pärnus, Kosel, Kostiveres ja Tartus ning veebruaris taas Tallinnas.

Piletid hinnaga 7/10 eurot on müügil Piletilevis ja Piletimaailmas, soodustusega (üli)õpilastele, õpetajatele ja pensionäridele. Kuna Kinoteater kutsub koolikultuuri üle mõtisklema ühiselt lapsi ja lapsevanemaid, siis on müügil ka perepilet – ostes 2 või enam piletit, saab mõlemad soetada soodushinnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
andrus494
8 aastat tagasi

Etenduses kaasatakse ka tiba publikut. Kes end lavalaudadel just kõige kindlamalt ei tunne, sellel on targem vältida esireas istumist….)

Heh
8 aastat tagasi
Reply to  andrus494

Aitäh hoiatuse eest. Minu piletiraha jääb neil saamata.