Filmikriitik Tristan Priimägi “Vehkleja” võiduvõimalusest: kõik on võimalik

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

11034213_435965379899289_5324750105183595776_nStseen filmist.

Haapsalu on juba mõnda aega elanud kaasa „Vehkleja” menule Euroopa publiku seas, nüüd siis saabus järgmine tunnustus – Kuldgloobuse nominatsioonile lisaks pääses film Haapsalu tuntud vehklemistreenerist Endel Nelisest ka välisfilmi Oscari eelvalikusse.
Nende üheksa filmi hulgast valitakse viis, millest saavad võõrkeelse filmi Oscari nominendid.

Filmikriitik Tristan Priimägi selgitas, et „Vehkleja” nominatsioonil tunduvad olevat omad põhjused. „Üldjuhul jõuavad short list’i filmid, mis on end aasta jooksul festivali programmivalijate ja kriitikute silmis tõestanud. Kui seda nimekirja vaadata, siis üheksast filmist neli esilinastusid Cannes’i festivalil ja kaks Veneetsias. Jääb kolm filmi, mis pole oma paguneid veel välja teeninud ja mida pole laiem filmiüldsus näinud. Nende hulgas ka meie „Vehkleja”,” rääkis Priimägi.

„Vehkleja” moodustab tema sõnul huvitava komplekti välja valitud Saksa filmiga „Valede labürint”. Mõlemad nad on filmitööstusele tundmatud suurused – need ei ole suurtel festivalidel osalenud. „Mõlemad filmid tegelevad minevikusüümega, mis on juurtega II maailmasõjas. Sakslaste film räägib uurimisest, mis viis natsikurjategijate süüdimõistmiseni. Natside teema on Hollywoodis alati väga hästi peale läinud, kui Oscarite ajalugu vaadata. „Vehkleja” sobib aga „Valede labürindi” kõrvale ideaalselt,” selgitas Priimägi.

Ka „Vehkleja” valimise alused on Priimäe hinnangul ideoloogilised – film räägib kommunistliku režiimi repressioonidest sõjajärgses Eestis. „Ma lisaks siia ritta tegelikult ka „Mandariinid” – mõlema puhul on tunda külma sõja taastuleku vaimu. „Vehkleja” näiteks on konkreetselt kriitiline nõukogude võimu aadressil,” lahkas kriitik Oscari valijate võimalikku mõttekäiku. „Kõik inimesed on oma aja lapsed, kes on teatud ideoloogilises keskkonnas kasvanud. Enamik Oscari valijaid on üsna kõrges eas ning nende vaadetega läheb see film ilmselt väga hästi kokku,” märkis Priimägi.

Kas aga „Vehklejal” on väljavaade ka kuldmehike koju tuua?

„Kõik on võimalik,” ütles Priimägi. „Favoriidid on teised filmid, ja ehk oleks esialgu tark loota kohta viie hulgas. Eks vaatab sealt edasi.” 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments