Omavalitsused saavad haridustoetust omapäi ringi jagada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lisa1-hariduskulude-toetuse-struktuur

Kohalikele omavalitsustele ja eraüldhariduskoolidele eraldatav hariduskulude toetuse struktuur. Haridus- ja teadusministeerium

Riigikogu kultuurikomisjon otsustas teisipäeval teha põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseaduse muutmise seaduse eelnõus muudatusettepaneku, mille järgi võib kooli pidaja riigieelarvest eraldatud haridustoetust kasutada paindlikumalt.

„Kultuurikomisjon teeb ettepaneku muuta seaduse eelnõu nii, et koolide õppevahendite ja kooli juhtkonna tööjõukulu komponentide toetust oleks võimalik vabade vahendite olemasolul kasutada ka tugispetsialistide ja õpetajate palgaks. Samas õpetajate tööjõukulu toetust ja koolilõuna toetust saab koolipidaja jätkuvalt kasutada üksnes sihtotstarbeliselt,” ütles kultuurikomisjoni esimees Laine Randjärv.

Randjärv lisas, et selle muudatusega antakse kooli pidajatele ja kohalikele omavalitsustele rohkem vastutust, kuid ka võimalust ise otsustada kulutuste otstarbekuse üle.

Eelnõu motiveerib kohalike omavalitsuste volikogusid korraldama koolivõrku ümber vastavalt demograafilistele muutustele. See võimaldab maksimaalselt kasutada tõukefondide vahendeid, mis on suunatud koolide rekonstrueerimisele, õpetajate ja koolijuhtide täiendõppeks ning digitaalse õppevara senisest suuremas mahus kasutamiseks.

Eelnõu muudab kohalikele omavalitsustele ja eraüldhariduskoolidele eraldatava hariduskulude toetuse struktuuri. Prioriteediks seatakse õpetajate töötasu kasv. Haridustoetuse investeeringuteks ettenähtud vahendid ligi 2,6 miljonit euro ulatuses suunatakse õpetajate palgakasvu. Riigieelarvest eraldatud õpetajate tööjõukulude toetust on sellest tulenevalt võimalik tõsta 1,4 protsenti.

Opositsioonierakondade fraktsioonide esindajad olid investeeringutoetuse kaotamise vastu. Kultuurikomisjoni liikme Mailis Repsi hinnangul on investeeringukomponent täna peaaegu ainuke remondiraha, mis laekub ilma poliitilise sekkumiseta igasse linna ja valda.

„Ühes koolis jätkub sellest väikeseks remondiks, teises makstakse pikaajalist laenu. Kahjuks aga kohalike omavalitsuste võimalused koole toetada selle raha ulatuses vähenevad,” ütles Reps.

Reps rõhutas, et vaid aasta tagasi püüti investeeringukomponendi arvelt leevendada logopeedide, eripedagoogide ja teiste tugispetsialistide probleemi.

„Just selle arvelt lubati toetada võimalusel tugispetsialiste. Leida aga tugispetsialistide raha õpikute ja töövihikute arvelt on pehmelt öeldes rumalus,” ütles Reps.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments