Vormsi poepidaja sai uue lepingu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

vormsi pood - loodav ühistu f MEEME VEISSONVormi pood. Foto: Meeme Veisson

Vormsi vallavalitsus otsustas, et Vormsi kaupluse rentnikuna jätkab ka järgmisel viiel aastal AS Ahtri Trust, viimase konkurent lubab asutada saarele e-poe koos kohviku ja pagarikojaga.

Saare ainukese poe rendilevõtu vastu tundis Ahtri Trusti kõrval huvi ka novembris loodud Vormsi Tarvitajate Ühistu (VTÜ). Vallavalitsus kuulas mõlemad huvilised ära ja lasi neil täita küsimustiku, kuid otsustas lõpuks jätkata koostööd senise rentniku Ahtri Trustiga. Vallavalitsusele kuuluva poehoone eest tuleb renti maksta 105 eurot kuus. Samuti nõuab vallavalitsus, et Ahtri Trust transpordiks kaupu saarele nii, et need ei rikneks.

Otsust rentida kauplus veel viieks aastaks Ahtri Trustile põhjendas vallavalitsus vastloodud Vormsi Tarvitajate Ühistu väheste kogemustega. Seetõttu pole vallavalitsuse hinnangul võimalik hinnata ettevõtte oskust poodi pidada.

 Vormsi vallavalitsuse korralduses seisab, et 27. novembril registreeritud tulundusühistu ei ole seni reaalselt tegutsenud ettevõte, puudub mis tahes tegutsemise kogemus juriidilise isikuna, kaubandustegevuse kogemus väikesaarel ja kaubaveoks vajalikud masinad.

Vormsi vallavanem Tanel Viks on kogu aeg toetanud praegust poepidajat. Viks ütles, et Ahtri Trustiga koostöö jätkamine oli kaalutletud otsus. „Praegu oli üks soovija, kelle kohta me teame, et ta saab poepidamisega hakkama, ja teine, kellel on küll ideed, aga me ei tea, kas ka peale ideede midagi on ja kuidas asi toimima hakkaks,” ütles vallavanem.

Viks lisas, et ka paljud saarel aasta ringi elavad vormsilased on poe rendileandmise teemal pöördunud vallavalitsuse poole ja soovinud senise rentniku jätkamist.  

Kuigi VTÜ-l on võimalus 30 päeva jooksul vallavalitsuse korraldus vaidlustada, ei hakata seda ühistu ühe eestvedaja Urmas Pau sõnul ilmselt tegema. 

Siiski on Pau arvamusel, et vallavalitsus pole otsuse langetamisel kõiki asjaolusid arvesse võtnud: ühistu noorusele vaatamata on nii selle juhatusel kui ka tavaliikmeil varasemast jae- ja hulgikaubanduse kogemusi. „Meie finantsvõimekus on piisav ja kogu info täpse tegevuskavana ka vallavalitsusele esitatud. Arusaamatuks jääb vallavalitsuse soovimatus toetada nii laiapõhjalist ühise tegemise soovi ja eelistada sellele eraettevõtet,” ütles Pau.

Varem on Pau öelnud, et kaotuse korral pole võimatu ka konkureeriva ühistu poe avamine. „Ühistu jätkab oma plaanide elluviimist, aga tõenäoliselt me esialgu väga suure kaubavalikuga tavapoodi ei ava,” ütles ta reedel.

VTÜ juhatuse liikme Meelis Mõttuse sõnul kavatseb ühistu valla toetuseta jäämisele vaatamata luua kohalikku kaupa vahendava internetikeskkonna ning müügipunkti koos pagaritöökoja ja kiirtoidukohaga. Kaubapakkujatena näeb ta  kohalikke kalamehi, kes hea saagi korral praegu küla läbi helistavad, kuid tulevikus saaksid üleliigse kala netikeskkonnas müügiks pakkuda. Samuti saab seal pakkuda põllusaadusi või hoopis voolitud puulusikaid.  

„Loodan, et visioonist, mille ühistu Vormsi vallale esitas, leiab vallavalitsus häid mõtteid, mida ka praegusele rentnikule kohustuseks panna,” lisas Mõttus.   

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ehk
8 aastat tagasi

Tunnen isiklikult Vormsi seniseid poepidajaid. On asjalikud ja tegusad inimesed. Edu neile!!!

Ainult ärihuvid Vormsi ametnikutel
8 aastat tagasi

Miks Vormsi vald ei toeta näiteks pensionäride elukeskkonna parandamist? 90% püsielanikest ja Vormsi pensionääridest sõidavad kord nädalas mandrile ja ostavad toidu- ja majapidamiskaupa soodsate hindadega Haapsalus. Omal ajal pr. Kaabel (endine poodi rentnik) palus vallavalitsuse istungil peatada eakate kaubareisid mandrile. Küll vallavalitsuse ja volikogu liikmetel sissetulekud võimaldavad sõita mandrile mitu korda nädalas. Aga mis tuleb teha kui pensioon on 270 kuus? Minu arvates võib taastada kohalikutele pensionääridele reise näiteks autoga või minibussiga kord nädalas Haapsalus. Loodan et Vormsi ametnikud mõtlevad sel teemal juba lähimal ajal.

Kübe
8 aastat tagasi

Peaasi, et poest võlgu antakse. Vahet pole kes seda peab!

linnlane
8 aastat tagasi

Mis kala müüakse kas Vormsil ikka ametlike kalureid on ?

ossa
8 aastat tagasi

Mis imeloom see “juriidilise isikuna tegutsemise kogemus” on. Tegutsemise kogemus saab olla juriidilise isiku juhtorganiteesse kuuluvatel isikutel (juhatus, nõukogu) aga mitte juriidilisel isikul endal. Naer saalis 🙂

huvitav
8 aastat tagasi

mis así see toimimise kogemus juriidilise isikuna on?

eks
8 aastat tagasi

ta ole…kui see oli kaalutletud otsus, siis on asi ikka päris nukker