Politsei hoiatuskiri tõi kaasa kommionu-paanika

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

kommionuIllustratsioon: Ott Vallik

Reedel teatas Uuemõisa algkooli õpilane, et võõras mees kutsus teda oma autosse. Politsei ja koolijuhid toonitavad, et paanikaks pole põhjust, jutuajamiseks oma lapsega aga küll.

Uuemõisa algkooli 1. klassi laps rääkis reedel klassijuhatajale, et tema juures peatus must ilma numbrimärgita auto ning selles istunud prillide ja kitsehabemega mees kutsus teda autosse ja lubas ta koju viia. Autosse laps ei istunud, vaid läks minema ja rääkis juhtunust õpetajale, mispeale teavitas kool politseid.

Haapsalu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Indrek Tohter ütles, et paraku on see ka kogu informatsioon, mis olemas on. Politsei vaatas läbi ka lähedal asuva kaupluse turvakaamerate lindistused, et kontrollida, kas kirjeldatud auto on kaamera vaatevälja jäänud. „See on tavaline rutiin. Kui keegi meile midagi sellist teatab, teeme kõik võimaliku, et seda kontrollida,” rääkis Tohter. „Turvakaamera lindistuse läbivaatamine positiivset tulemust ei andnud.”

Ta märkis, et Läänemaal pole „kommionusid” liikvel olnud ja ka selle juhtumi puhul ei saa täiesti kindel olla, et tegemist oligi pedofiiliga. Üks variant on ka see, et mees oli peretuttav, keda laps ära ei tundnud.

Turvaline linn

Reede pärastlõunal panid nii Uuemõisa algkool kui ka Haapsalu põhikool e-kooli keskkonda teate, milles palutakse lapsevanemail lastega vestelda ja neile meelde tuletada, et võõrastega kaasa minna ei tohi. Lääne Elule teadaolevalt võttis osa lapsevanemaid seda kui paanika külvamist.

„Teade tuli nii hilja, et me ei oleks jõudnud lastega koolis enam rääkida, seepärast panime teate reede pärastlõunal e-kooli,” selgitas Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni. „Aeg-ajalt on päris hea selliseid asju meelde tuletada. Me siin turvalises linnas unustame vahel sellised asjad lihtsalt ära, olgu see siis liiklus või muud ohud,” märkis ta.

Ka Haapsalu linna algkool reageeris politsei palvele. „Kutsusime õpetajad kokku, andsime neile info edasi ja õpetajad rääkisid klassides lastega,” ütles kooli õppealajuhataja Viive Karnau.

Info juhtumi kohta jõudis E-kooli vahendusel ka Lääne Elu toimetusse. Lääne Elu veebilehe anonüümses kommentaariumis teatas üks lapsevanem, et Uuemõisas olevat üks tüdruk autosse tõmmatud ja on nüüd kadunud.

„Sellist infot politseil ei ole,” toonitas Tohter palvega mitte levitada kuulujutte ja paanikat.

Tohter selgitas, et sellise teema puhul peavad nii kodanikud kui ka politsei muidugi valvsad olema. „Parem ennetada ja tähelepanu juhtida. See on asi, mis nõuab avalikkuse koostööd,” ütles Tohter ja lisas, et ei ole põhjust üle reageerida ega kunstlikult pinget üles kruttida. „Meil on vaid üks infokild, kuritegu pole toimunud. Aga kindlasti tuleb lastele üle rääkida, kuidas sellises situatsioonis käituda, sellepärast me koolide juhtkondade poole pöördusimegi. Aga hakata näiteks laste liikumist piirama ei ole küll mingit vajadust,” rääkis Tohter.

Tohter toonitas ka, et säärased kommionud ei ole otseselt agressiivsed, nende taktika on püüda lapsega kontakti saada ja siis autosse meelitada. „Ma ei ole kuulnud, et nad oleks füüsiliselt agressiivsed olnud,” märkis Tohter.

Mõistev tagasiside

Uuemõisa algkooli õppealajuhataja Taimi Sarapuu sõnul on lapsevanemailt neile politsei teate kohta jõudnud vaid positiivne ja mõistev tagasiside. „Nad tänasid, et neid teavitati, ja lubasid kodus lastega kindlasti rääkida,” ütles Sarapuu. Seda, et politsei koolide poole pöördus ja teavitustööd teha palus, Sarapuu liigse paanika külvamiseks ei pea. „Ei, kindlasti mitte!” hüüatas ta.

Sarapuu sõnul võib mitmesuguseid reaktsioone mõista: kui midagi sellist pole siin kandis juhtunud ja korraga mainitakse „kommionu”, lähevad jutud liikvele. Sarapuu ütles, et luges samuti Lääne Elu portaalist kommentaare. „Neid oli imelik lugeda,” tunnistas õppealajuhataja ja selgitas, et kuna lastel on elav fantaasia ja neile meeldivad õudusjutud, võivad ühest väiksest päriselt toimunud seigast saada hoopis uued ja juba tunduvalt vürtsikamad lood, millel pole tõega mingit pistmist. Lapsevanemad aga võivad seda tõe pähe võtta.

„Tegelikult peaksid vanemad oma lastele ju ohte pidevalt meelde tuletama, et lapsed oskaksid õigesti käituda. Kas lasta lapsel õhtul üksi väljas käia, oleneb sellest, kas vanem oma last usaldab,” ütles Sarapuu ja selgitas, et otsuse aluseks on lapsevanema enda tehtud või tegemata töö – kuidas ta on lapsele eri olukordi selgitanud ja reeglid kehtestanud.

„Kas lapsevanem teab, kus ta laps on? Mis kell laps koju tuleb? Kas ta tuleb koolist otse koju? Kust kaudu ta koju tuleb? Need küsimused peavad olema lapsega kõik selgeks räägitud. Väga palju hakkab just kodunt peale.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments