Tänavu tuleb jõuluteenistuse teleülekanne Haapsalu toomkirikust

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

TVülekande ettevalmistus

ETV käis eile Haapsalus, et arutada tänavuse jõuluteenistuse teleülekande korraldamist.ARVO TARMULA

Teisipäeval käis ETV võttegrupp Haapsalus, et ette valmistada tänavuse jõulujumalateenistuse teleülekannet.

"Tundub, et kõik sujub," ütles ETV produtsent-toimetaja Ene Kõster. Tema sõnul on Haapsalu teenistus teistest erinev juba selle poolest, et esitamisele tuleb jõulunäidend. "Sellist asja pole mujal olnud," ütles Kõster.

Jõuluteenistusel esineb Haapsalu noorte huvikeskuse draamaring.  Anne Andrejev lavastab Ridala kirikuõpetaja Küllike Valgu just selleks teenistuseks kirjutatud näidendi, mis räägib Haapsalu toomkiriku Maarja ehk ristimiskabeli ehitamise loo. Et näitemäng oleks näha ka kiriku tagumistes ridades, pannakse kirikusse üles ekraanid, selgitas piiskop Tiit Salumäe.

Jumalateenistusel teenib ja peab jutluse piiskop Tiit Salumäe, kaasa teenivad õpetajad Kristel Engman ja Küllike Valk. Laulavad Haapsalu koguduse toomkoor Lia Salumäe ja Sirje Kaasiku juhatusel, laulustuudio Do-Re-Mi Anne Pääsukese juhatusel ja Haapsalu poistekoor, mida juhatab  Kadri Kelner.

Teenistus algab 24. detsembril kell kl 17, ülekanne sellest kestab 70 minutit. „Kõik on toomkirikusse oodatud,” kutsus Salumäe. Ülekande pärast tuleb kohal olla veerand tundi enne teenistuse algust.

Ene Kõsteri sõnul on Haapsalu toomkirikus tavalisest rohkem kaameraid, neid on kokku seitse. Televisiooni tarbeks valgustatakse kirik ära ka väljastpoolt.

Jõuluteenistuse teleülekanne tuleb Haapsalust kolmandat korda. Esimest korda oli see 25 aastat tagasi, mil toomkirik pühitseti taas pühakojaks. Teist korda oli ülekanne Haapsalust viis aastat tagasi toomkiriku taaspühitsemise 20. aastapäeva puhul.

ETV tegi 2012. aastal jõuluteenistuse teleülekande Lääne-Nigula kirikust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments